Egész Olaszországban kijárási tilalom lesz este 10-től

2020. november 4. – 09:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Giuseppe Conte olasz kormányfő újabb szigorításokat jelentett be, a korlátozások csütörtökön lépnek életbe, és legalább december 3-áig lesznek érvényben. Egész Olaszországban este tíz és hajnali öt óra között országos kijárási tilalom lép életbe – korábban csak néhány régióban vezettek be hasonló korlátozást. Bezárják a múzeumokat és a kiállítótermeket, felső létszámkorlátot vezetnek be a tömegközlekedési eszközökön, és bátorítják az otthoni munkavégzést. A bevásárlóközpontokat hétvégére bezárják, csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és újságosbódék maradhatnak nyitva. A hatévesnél idősebb diákoknak az osztályteremben is kötelező lesz a maszk viselése, a középiskolás diákok estében pedig digitális oktatásra állnak át. Október közepétől most szigorították negyedik alkalommal az óvintézkedéseket.

Rohamrendőrök állják útját a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozások ellen tiltakozó tüntetőknek Rómában október 31-én. Fotó: Roberto Monaldo / MTI/AP/LaPresse
Rohamrendőrök állják útját a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozások ellen tiltakozó tüntetőknek Rómában október 31-én. Fotó: Roberto Monaldo / MTI/AP/LaPresse

A húsz olasz tartományt vörös, narancssárga és zöld térségre osztják a járvány terjedésének üteme, valamint a helyi egészségügy leterheltsége szerint. Jelenleg Dél-Tirol, Valle d'Aosta, Piemont, Lombardia és Calabria tartozik a vörös besorolásba. Ezekben a zónákban leállítják a kereskedelmet, a vendéglátást, a szolgáltatásokat, egyedül az élelmiszert és alapvető cikkeket árusító üzletek és az ipari létesítmények működhetnek. A vörös zónákban élők kizárólag sportolás, munkába járás és gyerekük iskolába kísérése céljából hagyhatják el otthonukat.

Egy nap alatt 28 244 új fertőzöttet szűrtek ki Olaszországban kedden, és 353 beteg hunyt el a Covid-19 szövődményeiben. Legutóbb május 6-án volt ilyen magas az egy nap alatt elhunyt betegek száma. Az országban 39 412 halálos áldozata van a járványnak. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!