„Mondott olyat is, hogy ennek a betegségnek nem lesz jó vége”

Legfontosabb

2020. november 2. – 20:02

frissítve

„Mondott olyat is, hogy ennek a betegségnek nem lesz jó vége”
Forrás: Balogh Lajos „Paci” Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonnyolc éves korában koronavírus következtében elhunyt a közismert roma folklórzenész, emberi jogi aktivista és VIII. kerületi önkormányzati képviselő, Balogh István Lajos „Paci”.

Pacit többször is lélegeztetőgépre tették, de végül a szíve mondta fel a szolgálatot

– erről beszélt a Telexnek az elhunyt roma aktivista nagybátyja. Az első roma tévécsatornát, a Dikh TV-t megalapító Balogh Elek azt mondta, amikor az unokaöccse kórházba került, már csak írásban tudott kommunikálni, nagyon nehezen kapott levegőt. Eleinte oxigénmaszk volt rajta, de pár nap múlva annyira leromlott az állapota, hogy lélegeztetőgépre tették. „Erről aztán pár nap múlva levették, mert úgy nézett ki, hogy javult az állapota” – mondta.

Ekkor ismét tudott beszélni a családtagjaival, azt mondta, jobban van, de fulladozva tudott csak beszélni, mondott olyat is, hogy „ennek a betegségnek nem lesz jó vége”, de arról is beszélt, hogy volt ideje átgondolni, átértékelni az életét, és alig várja, hogy meggyógyuljon. „Azt mondta, ha kimehet majd, máshogy csinálja az életét. De sokszor volt halálfélelme is” – mondta Balogh Elek.

Péntek hajnalban aztán megint lélegeztetőgépre tették, az orvosok azt mondták, „a tüdejének 75 százaléka nem működik, nem tudott levegőt venni, nagyon lecsökkent a vére oxigénszintje” – emlékezett vissza a rokon. Az édesapát mindennap tájékoztatták az orvosok, hogy milyen állapotban van a fia, „tegnap az a hír jött, hogy Paci már jobban van” – mondta Balogh Elek, viszont ma reggelre „ráment a betegség a szívére”, amit katéterezni is kellett.

„Ma délelőtt pedig le is állt a szíve, újra kellett, hogy élesszék az orvosok, akik küzdöttek az életéért, de kora délutánra Paci elhunyt.”

Balogh Lajos Pacinak enyhe cukorbetegsége volt, amire gyógyszert szedett, „más alapbetegségről nem tudunk, nem volt betegeskedő típus, sőt, erős volt, jött-ment, utazott, koncertezett, politizált” – mondta Balogh, aki szerint különösen tragikus, hogy szerettei úgy veszítették el, hogy nem láthatták, amióta kórházban volt. „Könyörögtek az orvosoknak, hogy hadd láthassák, de nem lehetett. Ez az élettársának szinte elviselhetetlen fájdalom”. Balogh Elek elmondta azt is, hogy bár a romáknál ilyenkor virrasztást szokás tartani, erre most a vírushelyzet miatt nem kerül sor.

„Az egyenlőtlenségek gyermekkorom óta zavartak, így a zene világa mellett igen korán találtam magam olyan civil szervezetekben, ahol a társadalmi egyenlőtlenségek ellen harcoltak. Voltam piactakarító, vagy kampányos az a Hang-ban, tudom mit jelent küzdeni és dolgozni” – ezt írta magáról Balogh István Lajos a józsefvárosi önkormányzat honlapján.

A Józsefvárosi Önkormányzat bejelentette, hogy saját halottjának tekinti őt. Pikó András polgármester egy közös képpel búcsúzott tőle, a Fidesz józsefvárosi szervezete is részvétét fejezte ki.

>>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!