Megjelentek a szigorítások részletei

2020. november 4. – 01:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi Magyar Közlönyben néhány perccel éjfél előtt megjelentek a szerdán életbe lépő korlátozások részletszabályai, amelyeket nagy vonalakban délután már Orbán Viktor ismertetett.

Kijárási korlátozás

Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni, kivéve ha azért van az utcán, mert épp dolgozik, vagy dolgozni megy, esetleg munkából jön.

De akkor is megengedett a lakhely elhagyása, ha erre azért van szükség, mert valakit egészségkárosodás, életveszély vagy súlyos kár fenyeget. A kijárási korlátozás majd csak szerda éjféltől él.

Szórakozóhelyek bezárása

Bár Orbán bejelentése alapján még nem volt teljesen egyértelmű, hogy a szórakozóhelyek bezárása mely egységeket érinti, például a kocsmák is a hatálya alá esnek-e, vagy hogy mi a helyzet egyes alkalmi rendezvényekkel, a rendeletben ezt igyekeznek tisztázni.

Eszerint tilos az olyan rendezvény helyszínén tartózkodni, illetve szervezni

„amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt.”

Vagyis a tiltás kulcsa, hogy valahol a zene a főszolgáltatás. Ebbe ugyanakkor a rendelet szerint nem tartoznak bele azok a rendezvények, amelyekre ülőjegyet kell venni. A szabály tehát inkább a táncos klubokra, mint a hangversenyekre lő.

Távolságtartás a színházban, moziban, stadionban

A korlátozások azonban a hangversenyek látogatóit is utolérik: a nézők a kulturális és sportrendezvényeken csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el. Két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem foglalhatják el a nézők. Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

Az ülőhelyes szabály nem vonatkozik azokra, akik páholyokban ülnek, de a 1,5 méter távolságot nekik is tartaniuk kell, illetve a távolságtartás általános jelleggel él: azoknak is tartaniuk kell, akik a büfében állnak sorban, szünetben a folyosón beszélgetnek/lelátón szotyiznak. Mindennek a betartatásáért a rendezvény szervezője felelős. Azt a vendéget, aki felszólításra sem tartja be a szabályokat, a szervező vagy üzemeltető köteles kizárni a látogatásból.

Rendelkeznek a múzeumokról, könyvtárakról, kulturális intézményekről is. Itt szintén a 1,5 méter az irányadó, és hasonló a helyzet a rendezvényekhez: aki nem tartja be a szabályt, felszólítják/elküldik, sőt ez kötelessége is az intézmény üzemeltetőjének.

Mindezeknek a betartását a rendőrség ellenőrzi, és 100 ezer és 1 millió közti bírságot is kiszabhat, a helyszínt vagy intézményt pedig legalább egy napra, legfeljebb egy évre bezárathatja. Kivéve a sportrendezvények helyszíneit. Azt ugyanis nem zárathatja be, elrendelhet viszont legalább egy, legfeljebb tíz zártkapus meccset büntetésül.

Tömegközlekedés

Budapesten és a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni november 5. napjáig, a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra.

A tervet a kormányhivatalnak kell jóváhagynia, ha ők visszadobják, újat kell készíteni. Bírság is jár, ha valamelyik település nem készíti el időben a tervet, sőt az többször is kiszabható. A bírságot kiszabó határozat ellen pedig nem lehet fellebbezni.

Ingyenes parkolás

„A helyi közutak, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek, valamint az országos közutak, állam tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek várakozási területeinek járművel történő, várakozási célú használatáért várakozási díjat nem kell fizetni.” Ami közlönynyelven annyit jelent, hogy ingyenes lesz a parkolás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!