Varga Judit az éjjel benyújtotta a választási törvény módosítását, az ellenzék szerint a koordinált jelöltállítást lehetetlenítenék el

Legfontosabb

2020. november 11. – 06:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az éjjel, egészen pontosan november 10-én, éjfél előtt egy perccel, 23.59-kor benyújtotta a választási törvény módosítását Varga Judit igazságügyi miniszter.

A T/13679. számon (pdf) benyújtott javaslatban többek között az szerepel, hogy „pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított” – ha átmegy a módosítás, az lényegében ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását, írja a 444.

Ha ugyanis az ellenzéki pártok tartják, hogy mindenhol csak az egyikük indít jelöltet, a többi párt pedig nem indít másik jelöltet a többiek ellen, akkor rákényszerülnek a közös listaállításra. Ez pedig azt is jelenti, hogy a a pártlista bejutási küszöbe három vagy több párt közös listaállítása esetén már 15 százalék lesz.

Varga Judit a választásokat megelőző időszakban gombamód szaporodó kamupártokkal indokolta a törvénymódosítást, azzal a céllal, hogy „csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos listát”.

A választási törvény módosításának ügyében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 22-i kormányinfón azt mondta, hogy csak akkor nyúlnak a szabályokhoz, ha nagyon kell. Technikai, gyakorlati módosításról lehet szó – a kamupártok miatt jött a legtöbb kritika –, de a választókerületekhez nem akarnak nyúlni.

Dr. Mátyás Ferenc, a momentum ferencvárosi önkormányzati képviselője szerint egyértelmű, hogy a tervezet módosítások valódi célja nem a választási csalások, hanem az ellenzék koordinált jelöltállításának megakadályozása. Az új szabályozás szerint ugyanis ha ezt el akarják kerülni, akkor nem elég az egyéni körzetekben koordinálniuk, kénytelenek közös listát is állítani.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva láthatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!