Gulyás: Orosz vagy kínai vakcinát is vehet a kormány

2020. október 22. – 13:09

frissítve

Gulyás: Orosz vagy kínai vakcinát is vehet a kormány
Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 2020. október 22-én a kormányinfón – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Európában és a világon mindenhol romlik a helyzet a koronavírus terén, Magyarország sem kivétel: nő a fertőzöttek és a halottak száma is, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Magyarországon az ágyak 47 százaléka a kórházakban ma is üres, egyelőre nem kell műtéteket elhalasztani, mondta a miniszter. „Lélegeztetőgépek, maszkok, minden” rendelkezésre áll, tette hozzá.

Minden olyan kérdés, ami vitás, mint az orvosok átvezénylése és a másodállás kérdése, azok részleteit kormányrendeletben dolgozzák majd ki, és az orvoskamarával tárgyalnak ezekről, mondta Gulyás. Azt várja, két hét múlva ezeknek meglesz az eredményük.

Az Európai Unió az AstraZeneca gyógyszergyárral írt alá most szerződést, ha az ő koronavírus-vakcinájuk beválik, akkor tőlük a kormány 6,5 millió oltóanyagot vesz, 13 milliárd forintért. Gulyás szerint még Oroszország és Kína áll jól vakcinagyártásban, ha ők járnak sikerrel, akkor onnan fog a kormány vásárolni. Gulyás azt mondta, csekély az esély arra, hogy novemberre lesz ellenszer, inkább

jövő nyárra talán lehet vakcina.

Arról meg volt győződve, hogy még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt lesz valamilyen nagy vakcinabejelentés az Egyesült Államokban, de most már nem tartja valószínűnek.

Az idei évre meghozott Szép-kártya-szabályokat a kormány kiterjeszti 2021-re. Június 30-ig a kártya feltöltése szálláshely esetén 400 ezer forint, vendéglátásra 265 ezer forint, a szabadidőre 135 ezer. Szeretnék, ha a belföldi turizmus nem állna meg, Gulyás szerint senki ne menjen külföldre idén télen síelni.

Gulyás indult volna egyéniben, de az elnökség nem akarta

Gulyás elismerte a Telex értesülését, hogy egy miniszterelnöki megbízott, korábbi államtitkár lélegeztetőgépen van koronavírus miatt. A miniszter szerint ez a személy ugyanakkor nem került kontaktba egy kormányemberrel sem.

A Telex a lélegeztetőgép-beszerzésekről is kérdezett, mivel az egyik cég, amin keresztül a külügy beszerzett eszközöket, már megszűnt és felszívódott. Gulyás szerint ha bűncselekmény gyanúja felmerül, azt vizsgálni kell. A beszerzési kört sikeresnek tartja. Piaci árakat piaci körülmények között lehet számonkérni, végtelenül hosszú vádak megfogalmazására ad lehetőséget, de ha szabálytalanság vagy gyanú van, ki kell vizsgálni. Az árakat senki nem nézte, amikor emberi életek védelmét nézték, így nem lát benne olyat, ami morálisan ne lenne helyes. Gulyás szerint minden gép szükség esetén bevethető, nem tud bármilyen adminisztrációs vagy technikai akadályról.

A Telex arról is kérdezte Gulyást, személyes döntése volt-e, hogy nem indul egyéniben a 2022-es országgyűlési választáson. Gulyás azt mondta, nem a személyes döntése volt, és nem számít arra, hogy másokról is kiderülne, hogy nem indul. Gulyás szerint az elnökség dönt ebben a kérdésben, a párt szempontjából előremutató módon beszéltek arról, kire van nagyobb szükség a kormányban és a kampányban, ez alapján döntöttek. „Ha én döntök, újraindulok”, de méltányolhatók voltak az érvek, mondta Gulyás.

Gulyás a Telexnek azt is mondta a választási törvénnyel kapcsolatban, hogy a szabályokhoz csak akkor nyúlnak, ha nagyon kell. Technikai, gyakorlati módosításról lehet szó – a kamupártok miatt jött a legtöbb kritika –, de a választókerületekhez nem akarnak nyúlni. A hatályos szabályokon változtatnak-e, kérdezte a Telex. Csak az idei félévben lehet módosítani, technikai szabályokon érdemes lehet módosítani, például az átjelentkezéseknél sorok vannak, azon lehet javítani. A kamupártokra vonatkozó szabály változhat, de a szabályozás gerince nem.

Nem zárják az iskolákat

SZFE-ügy: Mi lehet a megoldása a kialakult patthelyzetnek? – kérdezték Gulyást. A miniszter sok sikert kívánt a tárgyalófeleknek, mert szerinte a kormánynak nincs köze az ügyhöz. „Nincs politikai célunk az ügyben, csak az, hogy minél színvonalasabb színi oktatás legyen Magyarországon” – mondta. Gulyás szerint nekik semmilyen hatáskörük nincs az SZFE hallgatóinak követeléseit teljesíteni. A hallgatók egyébként mást mondanak, ők az ITM-miniszterrel, Palkovics Lászlóval akarnak tárgyalni.

Nincs arra terv, hogy bezárják az iskolákat, és az oktatást az online térbe vigyék át. A kormány vizsgálja a járványhelyzetet, ha kell, szigorúbb döntést hozhatnak, de a többségi álláspont az, hogy a védekezéshez a jelenlegi szabályokat minél szigorúbban be kell tartani. Ha emberi életeket lehet megvédeni szigorításokkal, a kormány fog szigorúbb döntést hozni. Hogy mi lesz a gazdasággal, ha a járvány eltolódik télre is, azt Gulyás nem tudja megválaszolni. A kormány szándéka egyértelműen az, hogy ne legyenek nagyobb szigorítások, mondta. Ha a járvány súlyossága azt fogja követelni, lesznek szigorítások, amiknek lesznek hatásai a gazdaságra.

Gulyás Gergely miniszter 2020. október 22-én a kormányinfónFotó: Ajpek Orsi / Telex
Gulyás Gergely miniszter 2020. október 22-én a kormányinfónFotó: Ajpek Orsi / Telex

„Lopni tilos ellenzéki politikusoknak és képviselőknek is” – reagált Gulyás arra, hogy a VII. kerületben, az egyik DK-s képviselő, Borka-Szász Tamás irodájában bitcoinbányát üzemeltettek a gépeken, a rendőrök több számítógépet lefoglaltak.

Az nem egy újszerű állítás Gulyás szerint, hogy a kormány tagjai és a frakcióvezető a kampányban jelentős személyes részvétellel igyekszik jelen lenni, ahelyett, hogy egyéniben indulnának 2022-ben, reagált arra, hogy sem őt, sem Varga Mihályt, sem Kocsis Mátét, sem Hollik Istvánt sem indítja a Fidesz 2022-ben egyéni körzetben. Gulyás szerin olyan emberek fognak indulni, akik jó esélyük van a választásokon. A miniszter szerint negyvenvalahány százalékon áll a Fidesz népszerűsége Budapesten, ami igen erős eredmény.

Gulyás szerint napról napra növekszik a tesztelések száma, ahogy a fertőzések száma, úgy a tesztek száma is nőni fog.

„Magyarországon is ez a helyzet” – reagált arra, hogy Ferenc pápa támogatja az egynemű párok élettársi kapcsolatát. Ugyanakkor „szerencsére addig nem jutott el gondolatban” a pápa, hogy házasságot is köthessenek. Gulyás azt is mondta, „örülök”, hogy a pápák véleményét tartjuk irányadónak, de ő maga a pápák tanulmányozásánál megállt II. János Pál pápánál, aki ezt még nem támogatta. A gyermekek érdekei, testi és lelki fejlődése mindennél fontosabb a miniszter szerint, ezért megérdemelnek egy apát és egy anyát is. Ehhez köze van az államnak, ahhoz nincs, hogy ki hogyan éli a nemi életét.

MTV EMA online díjátadójának Magyarország lesz az egyik házigazdája. Azért pályázott a Magyar Turisztikai Ügynökség erre, hogy az ország előnyben legyen turisztikai szempontból, amikor újraindul a turizmus, mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Azt nem árulták el a kormányinfón, hogy mennyi közpénzt költöttek el erre.

161 ezer forint a minimálbér most Magyarországon, de nálunk van bérminimum is az országban, tette hozzá Gulyás, de hogy ezek hogyan alakulnak a jövő évre, azt a miniszter nem tudja megmondani.

Az Mathias Corvinus Collegium, az MCC ingatlanvagyonáról és a kastélyról Gulyás azt mondta, az MCC-vel van terv, egy nagy magyar tehetséggondozó intézményt szeretnének létrehozni. Az MCC az elmúlt időszakban, részvények, ingatlan és pénz formájában is óriási támogatásokat kapott a kormányzattól. Az MCC nyíltan segíti a kormánypártot a fiatal szívek és agyak megnyerésében, valóban minőségi oktatási programokat valósít meg, illetve jó kapcsolatokat ápol az egyetemekkel és a gimnáziumokkal.

Nem a diplomácia csúcsa a genfi konzuliság

Gulyás szerint azért lehet gyakornokból genfi konzul a KDNP-s képviselő, Szászfalvi László lánya, Szászfalvi-Farkas Lenke, mert két nyelven felsőfokon beszél, a külügyminisztériumban dolgozik, nem olyan értelemben volt gyakornok, hogy egyetem mellett lett volna szakmai gyakorlaton, hanem az Európai Parlamentben dolgozott egy képviselő mellett. „A konzuli munka nem a diplomácia csúcsa” egyébként Gulyás szerint.

„Annál borzalmasabb nincs, mint egy kamerával szemben állva kormányinfót tartani, én ragaszkodom önökhöz” – reagált vicceskedve Gulyás arra, hogy a kormányinfóval ellentétben az operatív törzshöz nem lehet élőben kérdéseket intézni, így a legtöbb újságírói kérdést egész egyszerűen nem olvassák be, nem válaszolnak rájuk.

A kormány nem akar különbséget tenni önkormányzatok között, így támogatják Pécset abban, hogy stadiont építsenek. Azt Gulyás nem árulta el, mennyivel, de „örülünk annak”, hogy Pécs polgármestere stadiont akar építeni.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Arról, hogy október 23-án az ellenzék megmozdulást szervez, a kormány pedig nem, Gulyás azt mondta, nincs rendkívüli jogrend, így erre van lehetőség, de „a miénken tömegek szoktak lenni, az ellenzéket ez a veszély nem fenyegeti”.

A kormány mindig azt akarta, hogy a reptér magyar kézben legyen, de a koronavírus-járvány miatt a kormánynak erre nincs pénze, mondta Gulyás. Annak viszont örülnek, ha többségi kézben magyar kézben lesz. Október elején derült ki ugyanis, hogy a magyar kormányfő szövetségesei vételi ajánlatot tettek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. külföldi tulajdonosainak.

Az M3-as metró felújítása teljes egészében fővárosi hatáskör. Gulyásék látnak aggodalomra okot adó részleteket, de reméli, sikerül megvalósítani. A Lánchídra akkor adja oda a pénzt a kormány, ha „szükséges lesz”, de egyelőre semmilyen munkálat nem zajlik a híddal kapcsolatban, „kapavágás” sem.

Pótlólagos 1,2 százalékos nyugdíjemelésben mindenki részesül novemberig, az is, aki tavaly lett nyugdíjas.

Figyelemmel kísérik, hogy Szlovákia elvileg az egész lakosságát leteszteli antigénalapú teszttel. Azt Gulyás nem tudja, hogy Magyarország hány darab antigénalapú tesztet szerzett be.

A Nyíregyházi Kórház igazgatóját nem tudták a városban ellátni, Budapestre kellett szállítani, mielőtt meghalt. Gulyás nem ismeri a részleteket, de olyan betegség merülhetett fel, amit a legjobban Budapesten tudnak kezelni. Azt a miniszter nem látja valósnak, hogy Nyíregyházán nem tudnák megfelelően ellátni a koronavírusosokat.

A szakdolgozók körülbelül harmada nem írná alá az új szerződését a a szolgálati jogviszony miatt, Gulyás erre azt mondta, várjuk meg, mi lesz, illetve hogy ott a további 66 százalék, amelyik nem mondta, hogy nem írná alá.

A focimeccsek szerinte nem tömegrendezvények

Gulyást a kormány védekezéséről is kérdezték: ha az aktuális helyzetet nézzük, akkor szeptember óta 644-en haltak meg, többen, mint amennyien Németországban. Ez alapján hogy lehet azt mondani, hogy sikeres a védekezés? Gulyás szerint minden ország védekezik valahogy, de a fertőzésszámot tekintve egymillió emberre 129 halott jut Magyarországon. Gulyás szerint kár egy-hét hetes vagy másfél hónapos adatokat kiragadni.

Gulyás egyébként „maximálisan biztonságosan” érezné magát a hétvégi Újpest–Ferencváros meccsen, mert az szerinte nem számít tömegrendezvények, hanem csak szabadtéri rendezvénynek, és maszkot viselni sem kötelező a meccseken. Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyanis korábban azt mondta, kerüljük a tömegrendezvényeket.

Az elmúlt hetekben miért mondanak mást a kormány szakértői, mint amit a kormány tesz és mond, kérdezték Gulyást, mire ő azt mondta, volt néhány olyan nyilatkozat,aminek egyes mondatait kiragadva igaz az állítás, de hosszabban beszélgetve árnyaltabban látják a helyzetet. Jakab Ferenc professzorral az elmúlt három hétben is találkoztak úgy, hogy Orbán Viktor is meghallgatta, mondta Gulyás példaként arra, melyik járványszakértő véleménye fontos a kormánynak.

Gulyás azt is mondta, az antigéntesztek száma egyelőre nincs benne a statisztikákban, ennek érdemes lehet külön statisztikát vezetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!