Ferenc pápa támogatja a melegek élettársi kapcsolatát

2020. október 21. – 19:49

frissítve

Ferenc pápa támogatja a melegek élettársi kapcsolatát
Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán mutatták be Rómában azt a Ferenc pápáról készült dokumentumfilmet, amiben többek között arról beszél, hogy a homoszexuálisoknak is joguk van családalapításhoz, hiszen ők is Isten gyermekei, írja a New York Times. A családalapítás mellett támogatja azt is, hogy a melegek köthessenek élettársi kapcsolatot.

Azt mondta:

Senkit nem szabad kitaszítani, vagy nyomorulttá tenni emiatt.

Ferenc pápa még soha nem állt ki annyira nyíltan a melegek mellett, mint a Francesco című filmben, amit egy orosz származású amerikai rendező, Evgeny Afineevsky rendezett. Elődeihez képest radikálisan más álláspontot képvisel a melegek jogaival kapcsolatban. Bár a melegházasságot ő sem támogatja, a filmben beszél arról is, hogy a Buenos Aires-i püspöksége alatt is hangot adott annak, hogy az egyháznak el kellene ismernie a melegek közti élettársi kapcsolatot.

A filmben úgy fogalmaz:

Amit létre kell hoznunk, az egy élettársi kapcsolatokat szabályozó törvény. Így törvény rendezi a helyzetüket.

Azért is fontos a mostani kiállása, mert ennyire nyíltan még egyházfő nem állt ki a melegek jogaiért. Az egyházi tanítások szerint ugyanis a homoszexuális kapcsolatok „belső rendezetlenségre” utalnak, így az egyház ellenzi a melegházasságot.

A filmet egyébként a héten mutatják be Rómában a nagyközönségnek, ezután érkezik az Egyesült Államokba, a rendező pedig abban bízik, hogy majd valamelyik streaming szolgáltató is elkezdi terjeszteni a Ferenc pápáról szóló filmet.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!