Az SZFE hallgatói kedden elhagyják az egyetem épületeit

2020. november 10. – 15:22

frissítve

Az SZFE hallgatói kedden elhagyják az egyetem épületeit
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói és oktatói november 11-től digitális oktatásra állnak át, az egyetem épületeit és kollégiumait elhagyják. És mivel az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem volt nyitott a tárgyalásra, „a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük. Az egyetem mi vagyunk, a blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik”, mondták a keddi sajtótájékoztatójukon a Vas utcában.

A Telex hétfőn írta meg, hogy miután a kormány új járványügyi rendeleteket hozott, az SZFE hallgatói hétfő este megszavazták, hogy abbahagyják az egyetem fizikai blokádját, a hallgatók most ezt erősítették meg a keddi sajtótájékoztatójukon.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Arról is beszéltek, az egyetem Hallgatói Önkormányzata bírósághoz és az Oktatási Hivatalhoz fordult abban az ügyben, hogy az egyetem új kancellárja, Szarka Gábor pár nappal ezelőtt felfüggesztette az oktatást az egyetemen, mert szerinte a blokád miatt az egyetem vezetése már több mint egy hónapja nem tudott bejutni az egyetem épületeibe, emiatt nem látnak rá az oktatás tényleges folyamataira, korlátozottan tudnak csak döntéseket hozni, és nem tudják ellenőrizni a létesítmények rendeltetésszerű működését. Szarka kijelentette, február 1-jéig oktatási tevékenység nem folytatható az egyetemen, és a kollégium is bezár.

A hallgatók az egyetemet azután foglalták el, hogy augusztus végén az egyetem fölé helyezett alapítvány, élén Vidnyánszky Attilával benyújtotta az új alapító okiratot, mire az egyetem teljes vezetése és szenátusa – ami az egyetem legfőbb döntéshozó szerve – lemondott. Az okiratban ugyanis őket minden jogkörüktől megfosztották: nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

Az SZFE hallgatói az elejétől kezdve azt kommunikálják, hogy nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, és az autonómia visszaadását követelik.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass