Feladják a hónapok óta tartó blokádot az SZFE hallgatói az újabb járványügyi szigorítások miatt

2020. november 9. – 23:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói hétfő este megszavazták, hogy feladják a hónapok óta tartó blokádot, értesült a Telex három független egyetemi forrásból. Ezt várhatóan kedden délután 3-kor a Vas utcai épület előtt kifelé is kommunikálják majd sajtótájékoztatójukon.

Értesüléseink szerint a hallgatók úgy érzik, a hétfőn hozott újabb koronavírus-rendeletek miatt elfogyott a mozgásterük, mivel a rendeletek miatt a felsőoktatási intézmények online oktatásra állnak át, a kollégiumokat pedig ki kell üríteni, a gyülekezéseket pedig betiltották. A kollégiumból is elkezdenek kedden kiköltözni. Kedden hajnalban a HÖK Facebook-oldalán az alábbiakat írták:

„Természetesen a hatályba lépő járványügyi szigorítások bennünket is érintenek, ám a sajtóértesülésekkel szemben az ellenállás folytatásának lehetőségeiről bázisdemokratikus fórumunk keretei közt jelenleg is közösen gondolkodunk, mivel követeléseink továbbra sem teljesültek. Köszönjük minden támogatásotokat!”

A hallgatók az egyetemet azután foglalták el, hogy augusztus végén az egyetem fölé rakott alapítvány, élén Vidnyánszky Attilával benyújtotta az új alapító okiratot, mire az egyetem teljes vezetése és szenátusa – ami az egyetem legfőbb döntéshozó szerve – lemondott. Az okiratban ugyanis őket minden jogkörüktől megfosztották: nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

Az SZFE hallgatói az elejétől kezdve azt kommunikálják, hogy nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, az autonómia visszaadását követelik, és az egyetem épületeit is szimbolikusan elfoglalták.

Közben a kuratórium az addigi kancellár helyére Szarka Gábor lövészezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezte ki. Majd pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül két új rektorhelyettest is, Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert. A hallgatók őket sem engedték be az épületbe.

Október 1-jén az egyetem oktatóinak körülbelül 60 százaléka sztrájkba kezdett, amihez számtalan külső munkavállalójuk is csatlakozott.

Mióta Szarka lett a kancellár, egy sor lépést hoztak arra, hogy a hallgatókat visszalépésre kényszerítsék: előrébb hozták az őszi szünetet, lekapcsolták az internetet az egyetem épületeiben, több terem kulcsát nem adták oda a hallgatóknak, így nekik alternatív megoldásokat kellett keresniük arra, hogy tartsák meg az óráikat, mivel ők végig kitartottak amellett, hogy tanulni akarnak: a padlástérben, aulában és az egyetem lépcsőin is tartottak órákat. Szarka az irodai dolgozóknak is megtiltotta, hogy bemenjenek az épületbe, csak a portások, gondnokok, takarítók járhattak be, így az utóbbi hetekben nagyon alapszinten működött az intézmény.

Szarka legutóbb pedig az őszi félévet függesztette fel az egyetemen, mert szerinte a blokád miatt az egyetem vezetése már több mint egy hónapja nem tudott bejutni az egyetem épületeibe, emiatt nem látnak rá az oktatás tényleges folyamataira, korlátozottan tudnak csak döntéseket hozni, és nem tudják ellenőrizni a létesítmények rendeltetésszerű működését. Szarka kijelentette, február 1-jéig oktatási tevékenység nem folytatható az egyetemen, és a kollégium is bezár. A hallgatók viszont még ekkor is ellenálltak, és hétfőn tovább folytatódott a tanítás az egyetemen.


A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!