Padláson, büfében, lépcsőkön is tartanak órákat az SZFE-sek

Legfontosabb

2020. október 29. – 15:06

Padláson, büfében, lépcsőkön is tartanak órákat az SZFE-sek
Részlet az SZFE-sek Facebookon közzétett videójábólForrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A padlástérben, a büfében, lépcsőkön és az aulában is tartanak órákat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen azóta, hogy két hete a hallgatók az egyetem több termének kulcsát magukhoz vették, és megtagadták Szarka Gábor kancellár utasítását, hogy hagyják el az egyetem épületeit és kollégiumait, mert előrehozták az őszi szünetet fertőtlenítés miatt.

Az egyik hallgató, Szurdi Panna erről a Telexnek azt mondta,

a termek nagyjából nyolcvan százalékát sikerült elfoglalniuk, amiket egy ideig felváltva őriztek.

A hallgatóknak azért kellett alternatív megoldásokat keresniük az órák megtartására, mert nem sikerült minden kulcsot megszerezniük: így például a táncterembe és a tévéstúdióba sem jutnak be, de egy-két olyan terembe sem, ahol az óráikhoz szükséges kellékek vannak.

Az oktatás így is az egyetem mindhárom épületében, a Vas utcaiban, és Szentkirályi utcaiban és a Rákóczi útiban is zajlik. A koronavírus-járvány miatt több elméleti órát az oktatók továbbra is online tartanak, főképp az idősebb tanárok, a többit vagy vegyesen: a hallgatók fele ott van élőben, a másik fele meg otthonról online kapcsolódik be, vagy élőben az egyetemen, mint a gyakorlati órákat.

„Filmet meg színházat csinálni online nem lehet”

– mondta erről a Telexnek Balázs Gábor egyetemi oktató, a Film- és Médiaintézet lemondott vezetője. Balázs az egyik óráját például a Szentkirályi utcai épület lépcsőjén tartotta meg, mert épp ott állt őrségben az egyik hallgatója, így ő sem maradt ki az oktatásból. A hallgatók egyébként egy rövid videót is csináltak arról, hogy milyen körülmények között megy az oktatás.

A munkát és az óratartást egyébként az is nehezíti, hogy például a videótechnikusok, világosítók, hangosítók nincsenek bent az egyetemen, mert ők a hallgatók szerint „be vannak fenyítve”. Mivel nekik a kancellár a közvetlen felettesük, így őket arra utasították, hogy előrehozott őszi szünetben nem mehetnek be az egyetemre, ahogy az irodai dolgozók sem.

A portások és a gondnokok kancellári engedéllyel vannak bent az egyetemen, így „az egyetem nagyon alapszinten működik csak”, mondta egy hallgató a Telexnek. Nekik egyébként feladatuk is bent lenni, de Balázs Gábor szerint „az egész konfliktus lefelé lett nyomva: azokkal a portásokkal kerültünk konfliktusba, akikkel tíz-húsz éve együtt dolgozunk. Egyik nap csak arra mentünk be, hogy a portás, akivel baráti a viszony, egyszer csak nem adhatja oda a kulcsomat, és ő is rosszul érzi magát. De a kancellár a munkáltatójuk, és kaptak egy utasítást”.

Támogatóktól kapnak internetet

Mivel a koronavírus miatt az oktatás egy része online zajlik, ehhez kell, hogy legyen internetelérés az egyetemen. Az új kancellár viszont október 15-én végleg lekapcsolta az egyetemet az internetről. A hallgatók erre több felajánlást is kaptak, mobilinternetet kaptak és routereket, amikkel általában meg tudják oldani az oktatást. Ugyanakkor a diákok szerint ez nem a támogatók dolga lenne, hanem a fenntartóé.

Egy kollégiumban élő hallgató viszont arról beszélt a Telexnek, hogy router általában a közösségi terekben van, ahol „ha jönnek-mennek emberek, mászkálnak, beszélnek, az nem alkalmas online órára”, és az internet például a kollégium több felső emeletéig már nem ér el.

„Külön előfizetést kötöttem emiatt, hogy tudjak részt venni az óráimon”

– mondta erről.

Van is őszi szünet, meg nem is

Az SZFE őszi szünete hivatalosan október 22-28. között lett volna, aztán az új kancellár, Szarka Gábor október 16-án előrehozott szünetet rendelt el, és körlevélben utasította az egyetem dolgozóit és hallgatóit, hogy este 18 óráig mindenki hagyja el az épületeket, mert a szünetben fertőtlenítés és karbantartás lesz. Ezt úgy indokolta, fontos, hogy „ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik.” Aztán pár nappal ezelőtt ezt a szünetet meg is hosszabbította november 1-jéig.

Az SZFE épülete az elrendelt kiürítés napján 2020. október 16-án esteFotó: Huszti István / Telex
Az SZFE épülete az elrendelt kiürítés napján 2020. október 16-án esteFotó: Huszti István / Telex

Karsai György, az SZFE egyik tanára a Fővárosi Törvényszék előtt megtámadta az őszi szünet elrendeléséről szóló határozatot, így értelmezésük szerint Szarkáék addig semmiképp sem tehetik ki jogszerűen az épületből, ameddig a bíróság nem dönt ebben az ügyben.

A hallgatók szerint a gondnokok azóta is minden reggel körbejárnak, és jegyzőkönyvbe veszik, hogy milyen termek kulcsai vannak a diákoknál.

A diákok pedig azóta sem hajlandók elhagyni az egyetemet. A kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila egy távmeghallgatáson már arról beszélt az Európai Parlament Kulturális és Oktatási bizottsága előtt kedden, hogy milyen „borzalmas állapotok” és „higiéniai és tűzoltósági szempontból milyen tarthatatlan helyzet uralkodik” az egyetemen„, majd felmutatott három fotót a blokád alá vett épületekből.

Az egyetem egyik diákja, Gálosi Dóra tagadta, hogy vállalhatatlan higiéniai körülmények lennének az SZFE épületeiben. Gálosi szerint minden előírást betartanak, ”hiszen ezek az előírások miattunk vannak, amiatt, hogy minél nagyobb biztonságban legyünk. Az elejétől fogva nagyon komolyan vesszük a vírushelyzetet, megkérdezzük azoknak a véleményét, akik értenek hozzá, hogy hogyan tudnánk minél nagyobb biztonságban lenni, és ezt be is tartatjuk„ – mondta.

Balázs Gábor oktató szerint ”az egyetemek között toronymagasan a legtöbb tesztelést mi csináljuk, több száz tesztet csináltunk az előbb hónapokban„. A hallgatók csináltak is egy munkacsoportot, aminek az a feladata, hogy kezeljék a vírushelyzetet. Balázs nem tud olyan hallgatóról, akinek pozitív lett volna a tesztje.

Sztrájkolnak, de mégis tanítanak

Október elsején az egyetem oktatóinak többsége sztrájkba kezdett, amihez több munkavállalójuk is csatlakozott, miután a Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium kinevezte kancellárrá Szarka Gábor lövész ezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét, és pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül két új rektorhelyettest is kinevezett, Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert. Akkor az oktatók még arról beszéltek, hogy mivel a sztrájktörvény szerint a sztrájk ideje alatt is bent kell lenniük a munkahelyükön, reggelente bementek az egyetemre, de tanítás helyett fórumokat tartottak, beszélgettek a diákokkal.

Szarka Gábor az SZFE újonnan kinevezett kancellárja, miután sikertelenül próbált bejutni az SZFE Vas utcai blokád alá vont épületébe 2020 október 8-ánFotó: Huszti István / Telex
Szarka Gábor az SZFE újonnan kinevezett kancellárja, miután sikertelenül próbált bejutni az SZFE Vas utcai blokád alá vont épületébe 2020 október 8-ánFotó: Huszti István / Telex

Ez a helyzet azóta megváltozott. Bár még mindig sztrájkolnak, de már másképp. Balázs Gábor a Telexnek erről azt mondta, azokat az órákat, amik a sztrájk első két hetében és az egyetemfoglalás elején elmaradtak, azokat az oktatók azóta folyamatosan pótolják. Minden nap tartanak viszont két órányi sztrájkidőt, a többiben órákat tartanak.

Azóta a Fővárosi Törvényszék első fokon jogellenesnek mondta ki a sztrájkot, mert szerinte a sztrájknak nincs gazdasági és szociális jellege, de a dolgozók ezzel nem értenek egyet, fellebbeztek, és tovább folytatják. Azt mondják ugyanis, hogy mivel a szenátus jogköreit elvették, az egyetemi polgárok nem tudják munkavállalói jogukat gyakorolni, nem tudják befolyásolni saját munkavégzésük kereteit és feltételeit, ez pedig szerintük egyértelműen szociális érdek.

Szerdán pedig véget ér a hivatalos őszi szünet (nem a kancellár-féle előrehozott, majd meghosszabbított szünet), így órarend szerint folytatják a tanítást.

”Egy egyetem alapvetően mégis a diákokért van, ezért vagyunk, hogy ők tanulni tudjanak” – mondta erről Balázs.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!