Nem távoznak a diákok az SZFE épületeiből, vastaps fogadta a bejelentést

2020. október 16. – 18:23

frissítve

Nem távoznak a diákok az SZFE épületeiből, vastaps fogadta a bejelentést
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szarka Gábor kancellár péntek reggel utasítást adott ki, amely szerint este 18 óráig mindenkinek el kellett volna hagynia a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit és kollégiumait, mert előrehozták az őszi szünetet, hogy karbantartást és fertőtlenítést végezhessenek.

„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem kiürítéséről szóló rendelkezést elutasítjuk”

– jelentették be a hallgatók a hat órára meghirdetett sajtótájékoztatón a Vas utcában, amire ezernél is több szimpatizáns érkezett.

Az őszi szünetet az eredeti rend szerint, azaz október 26 és 28. között fogják megtartani, folytatták. Nincs olyan objektív indok szerintük, ami az egyetem kiürítését járványügyileg alátámasztaná, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium legutóbbi ajánlása szerint a felsőoktatásban nem kell áttérni digitális oktatásra. Szarka rendeletének pusztán politikai célja van a hallgatók szerint, hogy elhallgattassa a tiltakozást.

Azt is elmondták, hogy jogi útra terelik az ügyet, és a kollégium diákjai birtokvédelemért folyamodtak a VIII. kerületi kerületi jegyzőhöz a szerintük jogtalan kiürítés miatt.

Az egyetemi épület használatát senki nem tilthatja be, jelentették ki. Megköszönték a Főváros ajánlatát, amely kérésükre épületet biztosítana nekik, de nem tartják indokoltnak az oktatási helyszín megváltoztatását. A hallgatók továbbra is termenként őrzik az SZFE Vas utcai és Szentkirály utcai épületeit, és azt ígérik, hogy a blokádot addig fenntartják, amíg az egyetemi autonómiát nem biztosítják nekik.

A tájékoztató végén visszamentek az épületbe, hogy megerősítsék a védelmet, az egyik hallgató ugyanis arról beszélt, hogy bent már elkezdték a kiürítést.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Információink szerint a hallgatóknak sikerült elfoglalni a stratégiailag fontosabb termeket. Az egyetemen töltik az éjszakát, a Vas utcai épületben nagyjából százan, míg a Szentkirály utcai tömbben ötvenen lehetnek jelenleg. „Innen csak a TEK dobhat ki minket” – fogalmazott a Telexnek az egyik oktató.

Az üzemeltetés munkatársai hat után termenként és szobánként végigmentek, és felszólították a bent lévő diákokat, hogy hagyják el az épületet. Ők megtagadták, és erről jegyzőkönyv készült. Fizikai inzultus nem történt.

Később kijött az épület elé az egyik hallgató, és azt mondta, hogy az üzemeltető egyetlen épületrészt se tudott kiüríteni, sőt, a korábban elzárt Ódry Színpadot is sikeresen visszafoglalták a diákok.

Este már az Ódry Színpadon tartottak hallgatói fórumot.

A diákok sajtótájékoztatójaFotó: Huszti István / Telex
A diákok sajtótájékoztatójaFotó: Huszti István / Telex

„Veletek vagyunk! Veletek vagyunk” – skandálta az ezernél is nagyobbra duzzadt tömeg a Vas utcában, amely énekkel és tapssal fejezte ki szolidaritását az SZFE hallgatóival. A Rákóczi út felől fél hétkor már nem lehet autóval befordulni az utcába, egy rendőrautó zárta el a forgalmat. Ezen kívül nem volt nagy rendőri jelenlét a helyszínen, tudósítónk mindössze két autót látott az egyetem környékén.

A szimpatizánsok között volt Epres Attila, az Örkény Színház színésze. „Hogy mi fog történni, azt csak a Jóisten tudja, akiben én nem hiszek, de biztos vagyok benne, hogy a diákoknak van tervük a továbbiakra” – mondta a Telexnek. Epres nem hiszi, hogy az épületet rendőrökkel ürítenék ki, mert azzal csak reklámot csinálnának a hallgatóknak. Ezzel együtt azt gondolja, hogy váratlan volt a kancellár rendelkezése az épület gyorsított kiürítéséről.

„Itt kell állnunk, tíz éve nézzük, mi az, amit hagyni lehet, mi az, amit nem, és fövünk, mint a béka az egyre forróbb vízben”

– mondta egy civil tüntető a Vas utcában.

Egy másik demonstráló pedig a 2022-es választások közeledtével arról magyarázott, hogy a kormány megkísérli az SZFE autonómiájának felszámolását. „Egyébként is mindent felzabálnak, most ez van soron.”

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A közmédiában Szarka Gábor délután arról beszélt, hogy nem az egyetem kiürítéséről rendelkezett, hanem előrehozott őszi szünetről, ami mindenkinek jól jön. Fontos szerinte, hogy „ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik.”

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közleményben kérte Szarka Gábort, hogy gondolja át az intézmény hallgatóinak ellehetetlenítését. Szerintük nem oké a kollégiumból és az egyetem épületéből hallgatókat elküldeni, hűségesküt elvárni a hallgatóktól, nyomást gyakorolni a dolgozókra, kikapcsolni az internetet, és stikában lecseréltetni a zárakat.

Az oktatói közösség szerint pedig a hallgatók tanuláshoz való jogát sérti meg Szarka az egyetem kiürítésével. Embertelennek nevezték, hogy néhány órás határidővel evakuálják a kollégistáinkat, ami a hátrányos helyzetű, és határon túl lakó hallgatók esetében a lakhatás megvonását jelenti.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Csütörtökön lekapcsolták az internetet az egyetem Vas utcai épületében, péntek reggelre pedig kancellári utasításra blokkolták az intézmény irodáinak számítógépein a Facebook-hozzáférést.

Ebben a cikkünkben részletesen beszámoltunk a NER elleni eddigi leglátványosabb csata történetéről, az alábbi videónkban pedig egyetemi oktató és hallgatók mesélték el nekünk részletesen, hogy miért is álltak bele a blokádba:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!