HÖOK: Tisztelt Szarka Gábor kancellár úr, ez nem oké!

2020. október 16. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Szarka Gábornak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjának címzett közleményt, amelyben arra kérik, hogy gondolja át az intézmény hallgatóinak ellehetetlenítését.

Szarka egy körlevélben küldött rektori utasítást az egyetem dolgozóinak és oktatóinak, amelyben arról írt, hogy előrébb hozták az őszi szünetet október 16–26. közé, és ez idő alatt az egyetemi és kollégiumi épületek zárva lesznek. Azokat péntek este 18 óráig mindenkinek el kell hagynia. A levélben karbantartása és fertőtlenítésre hivatkoznak. Az épületekben csak a kancellár írásos engedélyével lehet tartózkodni. Szarka korábban az internetet is lekapcsoltatta az egyetem területén.

A HÖOK közleményének a Tisztelt Szarka Gábor Kancellár úr, ez nem oké címet adta. Arra figyelmeztetik a kancellárt, hogy a feladata éppen az, hogy az intézmény működésének feltételeit biztosítsa. Egy a Hősök zenekartól vett idézet után le is írják, hogy mi nem oké:

  • a kollégiumból és az egyetem épületéből hallgatókat elküldeni – NEM OKÉ!
  • hallgatóktól hűségesküt elvárni – NEM OKÉ!
  • dolgozókra nyomást gyakorolni – NEM OKÉ!
  • az internetet kikapcsolni – NEM OKÉ!
  • a zárakat stikában lecseréltetni – NEM OKÉ!

A hallgatók országos szervezetének elnöksége arra is kéri Szarkát, hogy Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman vizsgálatát tartsa tiszteletben, és annak végéig hallgatói jogokat korlátozó és sértő intézményirányítási döntéseket ne alkosson.

Péntek délután a Színházi- és Filmművészeti Egyetem Oktatói Közössége is nyílt levelet írt az SZFE új fenntartójának, kancellárjának és megbízott rektorhelyetteseinek. Nemtetszésüket fejezik ki, hogy világjárványt ürügyként használják „arra, hogy a tiltakozó hallgatókat az egyetemfoglalás feladására kényszerítsék.” Emlékeztetnek rá, hogy az egyetem épületében szigorú járványügyi szabályokat tartanak és rengeteget tesztelnek, jelenleg egyetlen pozitív eset sincs.

„Önök október 13-i közleményükben azzal vádolták meg igaztalanul a tiltakozókat, hogy ellehetetlenítik az oktatást. Majd ezek után önök minden lehetséges eszközt bevetettek az oktatás ellehetetlenítésére. Az oktatókat és hallgatókat megfosztották az infrastruktúrától! A szükséges oktatási terektől! Végezetül pedig, egy mondvacsinált indokkal előre ráncigálva és kiterjesztve az őszi szünetet, példátlan módon, teljes egészében betiltották az oktatást! Ezzel az oktatási és alkotói folyamatok félbeszakadnak.

Felbecsülhetetlen és pótolhatatlan kár éri a hallgatókat”

fogalmaznak a közleményben, majd így folytatják:

„Embertelen módon, néhány órás határidővel evakuálják a kollégistáinkat. A hátrányos helyzetű, illetve határon túl lakó hallgatóink esetében ez a lakhatás megvonását jelenti.

Jelen rendelkezésüket a teljes oktatói közösség felháborodottan visszautasítja. Szerződésben biztosított jogunk van az oktatáshoz, a hallgatóknak joguk van a tanuláshoz, és önöknek nincs joguk ezt megakadályozni!”

Ebben a cikkünkben részletesen beszámoltunk a NER elleni eddigi leglátványosabb csata történetéről, az alábbi videónkban pedig egyetemi oktató és hallgatók mesélték el nekünk részletesen, hogy miért is álltak bele a blokádba:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!