A törvényszék szerint jogellenes az SZFE dolgozóinak sztrájkja

2020. október 23. – 12:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi Törvényszék jogellenesnek mondta ki első fokú végzésében a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozóinak sztrájkját, írja az MTI.

A bíróság döntéséről az SZFE újonnan kinevezett vezetése tájékoztatta az MTI-t. Közleményük szerint a sztrájkoló dolgozók követeléseiből két pontot elfogadott az egyetem vezetősége,

„a sztrájkkövetelésben megfogalmazott 15 százalékos béremelésen túl további 30 százalékos fizetésemelést biztosít 2021. január 1-től az egyetem dolgozói számára. Emellett elfogadták azt a követelést is, hogy a korábbi munkarend szerint legyen lehetséges a munkavégzés”

– írják. A törvényszék szerint „a további hat pont alapján indított sztrájk minden pont esetében jogszabályellenes”, ezért arra kérik a sztrájkban résztvevőket, hogy „az egyetem vezetésének irányítása mellett folytassák a munkájukat”. A közlemény arról is ír, hogy az „elfogadott két pont esetében azelőtt kezdték meg a sztrájkot, hogy a törvényes határidő a sztrájk előtti kötelező egyeztetésre lejárt volna”.

Frissítés: Az SZFE reagált a bíróság közleményében. Mint írják,

„A Színház- és Filmművészetért Alapítvány ma reggeli sajtóközleményében említett határozatról ismét a sajtóból értesültünk elsőként; amennyiben a közlemény valóságon alapul, úgy a határozat még nem lehet jogerős, a sztrájkbizottságnak, tudomásunk szerint, öt napja van fellebbezni az ellen.

Továbbra is kitartunk az SZFE sztrájkoló dolgozóinak követelései mellett, hiszünk azok jogszerűségében, ahogy tudomásunk szerint az a három szakszervezeti szövetség is, amely a mai napon kiáll mellettünk a szellemi szabadság jegyében, '56-os vonulásos megemlékezésünk keretein belül.”

Hozzáteszik, „az egyének újbóli felelősségre vonását ismét teljes mértékben elutasítják” és hogy bíznak az intézmény sztrájkolóinak józan ítélőképességében, akik „képesek önálló döntéseket hozni saját munkabeszüntetésük kapcsán”. A teljesített két pontra azt írják,

„az illegitim vezetőség nem teljesítette az általa jogszerűnek vélt két sztrájkkövetelést, hanem teljesítésüket ultimátumhoz kötötte, ez a gesztus pedig sérti a sztrájkjogot.”

Közleményüket azzal zárják, ironikusnak és méltatlannak találják „a munkáltatói jogkörökkel való hatalmi visszaélés lehetőségének fitogtatását, nemzeti ünnepnapon, amikor egy önkényes elnyomó rendszer ellen hősi forradalmat vívott magyarokra emlékezünk”.

Október elsején az egyetem oktatóinak 60%-a sztrájkba kezdett, amihez számtalan külső munkavállalójuk is csatlakozott. Az SZFE épülete hetek óta a diákok blokádja alatt van, a sztrájkoló tanárok pedig reggelente bemennek az egyetemre, de tanítás helyett fórumokat tartanak, beszélgetnek a diákokkal. A sztrájkolók nyolc pontos követeléssel fordultak az egyetem új igazgatóságához, többek között azt kérték, hogy garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát; állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit; és az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg.

Szarka Gábor katonaezredes, az SZFE új kancellárja korábban azzal reagált a követelésekre, hogy a sztrájkbizottság által megfogalmazott nyolc pontból hat nem tartozik a sztrájktörvény hatálya alá. Később az új vezetőség nyolc pontban tett ajánlatot az SZFE-seknek, ebben bérfejlesztést, egyeztetést, a blokád vezetőinek pedig büntetlenséget ígértek. Az ajánlat arra az esetre vonatkozott, ha október 7-ig befejeződik az intézmény dolgozóinak sztrájkja és az épület blokádja, a diákok azonban pontról pontra reagálva az ajánlatra, elutasították azt.

> > > > > > Kattintson ide a legfrissebb hírekért! < < < < < <

Szarka Gábor később lekapcsolta az internetet az SZFE-n és előrehozott őszi szünetet rendelt el, amit a diákok indokolatlannak tartanak, ezért elutasítottak. Itt írtunk arról, hogy az SZFE több diákja nem jut be azóta a tantermekbe, itt pedig arról, hogy a rendőrség szerint nem veszélyes a közrendre az SZFE elfoglalása. Ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen a NER elleni eddigi leglátványosabb csata történetéről, itt pedig diákok és oktatók meséltek nekünk az SZFE ügyéről:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!