A rendőrség szerint nem veszélyes a közrendre az SZFE elfoglalása

2020. október 21. – 23:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezért nem intézkedett eddig, máskülönben kötelessége lett volna részrehajlás nélkül fellépni a diákokkal szemben – derült ki az ORFK Magyar Narancs megkeresésére érkezett válaszából.

A Magyar Narancs tette fel a kérdést az ORFK-nak, hogy a rendőrségnek milyen jogosítványai, eszközei vannak, hogy „visszafoglalja” a diákoktól a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

Az ORFK válaszában azt közölte, hogy az egyetem elfoglalása

nem veszélyezteti a közbiztonságot és a közrendet, ezért nem állt fenn a törvényi feltétele, hogy fellépjenek a diákokkal szemben.

Ha a közbiztonség és a közrend veszélyben van, akkor a rendőr az intézkedési kötelezettsége alapján a Rendőrségi törvény 13. paragrafusa szerint jár el. Az idézett paragrafus szerint „a rendőr jogkörében eljárva köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a közbiztonságot, a közrendet vagy az államhatár rendjét sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt vagy cselekményt észlel, illetve ilyet a tudomására hoznak.”

Az egyetemfoglalás elmúlt több mint ötven napján nem jutott olyan információ a rendőrség tudomására, ami azt jelezte volna, hogy a diákok veszélyeztetik a közrendet és a közbiztonságot, így nem volt szükség rá, hogy intézkedjenek „a törvény rendelkezésének megfelelően, részrehajlás nélkül”.

Oktatási-nevelési intézményekkel kapcsolatban a rendőrségnek nincs törvényi kötelessége az iskolaőrségekkel foglalkozó szabályozáson túlmenően. A rendőrségi törvény nem nevesít külön intézkedést sem „tanítást megbénító” személyekkel, sem az intézmény elfoglalását jelentő cselekménnyel kapcsolatban. – írja a Magyar Narancs.

Eközben elérhetetlen az SZFE honlapja

Az egyetem honlapjára lépve ez az üzenet fogadja a látogatót:

Ez a fiók fel van függesztve!

Október 21-én este minden tartalom eltűnt az SZFE honlapjáról, de egyelőre nem tudni, hogy technikai hiba történt, vagy más okból függesztették fel. Kérdéseinket elküldtük az egyetem hallgatói önkormányzatának és Szarka Gábor kancellárnak is.

Az atv.hu csütörtökön írta, hogy Szarka emailben arról tájékoztatta őket: támadás érte az egyetem honlapját. „Ez nem az első alkalom; a rendszergazda tájékoztatása szerint az SZFE honlapjával ez már szeptember elején is megtörtént. A támadást akkor sikerült elhárítani. Ez ismétlődött meg a tegnapi napon, mely miatt a honlap átmenetileg elérhetetlenné vált. Kijavításán dolgozunk” – írta a kancellár.

>>> A Telex összes cikkét az SZFE-ről itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!