Több terembe nem jutnak be az SZFE hallgatói

2020. október 20. – 20:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A látványtervezők terme mellett a tévéstúdióba és a mozgásteremhez se jutnak be az Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, derült ki az ATV keddi híradójából.

Szarka Gábor kancellár múlt hét pénteken arra utasította a diákokat, hogy este 18 óráig hagyják el a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit és kollégiumait, mert előrehozták az őszi szünetet fertőtlenítés miatt. A hallgatók ezt megtagadták, és még a határidő letelte előtt több terem kulcsát is magukhoz vették.

Így az elfoglalt termekben folytatni tudták az oktatást – az előrehozott őszi szünet ellenére is. Egy Telexnek nyilatkozó oktató szerint az elméleti órákat a járványhelyzet miatt online tartják, a gyakorlati órákat pedig az egyetem épületeiben. Bár továbbra se kapták meg a kulcsot azokhoz a termekhez, amelyeket nem sikerült pénteken elfoglalni, ez nem akadályozza az oktatást, van ugyanis elég terem a három épületben. A tévéstúdiót meg amúgy se tudnák használni, mert a videótechnikusok az őszi szünet miatt nincsenek bent.

Kedd este egy videót is megosztottak arról a Hallgatói Önkormányzat Facebook-oldalán, hogy az oktatás milyen körülmények között zajlik a héten. „Az általunk el nem ismert vezetőség egyre radikálisabb eszközökkel próbálja ellehetetleníteni a tiltakozásunkat – immáron akadályoztatva ezzel az oktatást is – írják a videó alatt. – Az internetelérésüket a fenntartó helyett a támogatóink biztosítják, néhány tanterembe továbbra sem jutunk be, a többi teret pedig folyamatosan őriznünk kell, ha nem akarjuk, hogy ezekből is kizárjanak minket. Ennek ellenére, a blokád fenntartása mellett, a tanórák zajlanak – online és élőben egyaránt.”

A Hallgatói Önkormányzat hétfőre szervezett tüntetést az Innovációs és Technológiai Minisztériuma elé. A két és fél órás eseményen az SZFE mellett kiálló leveleket olvastak fel ismert magyar színészek. A helyszínválasztás oka az volt, hogy mivel 2022-ig még a minisztériumnál vannak az alapítói jogok, ezért az SZFE-sek szerint a kormánynak kéne feloldania a kialakult helyzetet köztük és Szarka Gáborék között. A helyzet akkor éleződött ki, amikor Szarka Gábor lekapcsolta az internetet és kicserélte a zárakat a Színművészetin.

Az SZFE helyzetéről és harcáról itt írtunk bővebben, a hallgatók és az oktatók pedig itt meséltek nekünk arról, miért állnak ki az egyetem mellett:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!