Külföldi és hazai támogatók leveleivel üzenték meg az SZFE-sek a kormánynak, hogy nincsenek egyedül

2020. október 19. – 09:44

frissítve

Külföldi és hazai támogatók leveleivel üzenték meg az SZFE-sek a kormánynak, hogy nincsenek egyedül
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetést szervezett hétfő reggelre a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett az SZFE Hallgatói Önkormányzata Köszönjük a támogatást címmel. Az esemény Facebook-leírása szerint az SZFE-t fenntartó alapítvány alapítói jogait gyakorló minisztérium másfél hónapja nem válaszol a HÖK követeléseire. A szervezők közleménye szerint a megmozdulással azt szeretnék megmutatni, hogy mennyien állnak az autonóm felsőoktatás mellett.

Reggel nyolc órára közel százan gyűltek össze, főképp az egyetem hallgatói és a sajtó tagjai, civilekből kevesebben voltak az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt a Szemere utcában. A helyszín választásának oka, hogy mivel 2022-ig még a minisztériumnál vannak az alapítói jogok, ezért az SZFE-sek szerint a kormánynak kellene feloldania a kialakult helyzetet köztük és Szarka Gáborék között. A helyzet azután éleződött ki, hogy Szarka Gábor lekapcsolta az internetet és kicserélte a zárakat a Színművészetin. Szarka erre úgy reagált az ATV-ben korábban, hogy „rendben van”, és „nem ő kezdte”.

Szarka múlt pénteken arra utasította a diákokat, hogy este 18 óráig hagyják el a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit és kollégiumait, mert előrehozták az őszi szünetet. A diákok az egyetem elhagyását megtagadták, később az egyik hallgató azt mondta, hogy az üzemeltető egyetlen épületrészt sem tudott kiüríteni, sőt, a korábban elzárt Ódry Színpadot is sikeresen visszafoglalták a diákok.

A tüntetésen egy órával később már pár százan voltak, civilek is többen megjelentek. A tüntetésen több híres színész is szerepelt, köztük például Mácsai Pál, Hernádi Judit, Reisz Gábor, Mucsi Zoltán és Alföldi Róbert, ők olvasták fel a támogatók leveleit is.

Alföldi Róbert és Csákányi Eszter a tüntetésenFotó: Bődey János / Telex
Alföldi Róbert és Csákányi Eszter a tüntetésenFotó: Bődey János / Telex

A több tucat támogatói levélben a külföldi színészektől (például Cate Blanchett vagy Eddie Redmayne), német, bukaresti és helsinki művészeti egyetemtől kezdve a hazai tudósokig, közszereplőkig és iskolákig mind azt üzenték: „nem vagytok egyedül”. Többek az EU beavatkozását kérték, míg mások a kormányt szólították fel arra, állítsák vissza az egyetem eredeti rendjét.

„Aggasztónak tartjuk az SZFE demokratikusan megválasztott testületei jogköreinek elvonását, és hangsúlyozzuk, hogy a művészet, a tudomány és az oktatás szabadsága elvitathatatlan, és minden határon átívelően nemzetközileg is feltétlenül garantálandó”

– olvasták fel az ausztriai művészeti egyetem szenátusának leveléből. A közlemények mindegyikét taps fogadta. A tüntetésen elhangzott Vidnyánszky Attila kaposvári osztályainak SZFE mellett kiálló levele is, amiknek diákjai név szerint írták azt alá. Pintér Béla olvasta fel a Károli Gáspár Református Egyetem levelét, ők „mind világi, mind keresztény értékek” alapján elutasították az SZFE-vel történteket. Azt írták:

„A keresztény értékek szerint azt mondhatjuk, hogy szabadnak és önrendelkezőnek teremtette Isten az embert.”

A támogatók között nemcsak egyetemek és ismert emberek leveleit olvasták fel, hanem civilekét is. A felolvasott szövegekben a többi közt olyanok hangoztak el, mint:

„Ha fiatalabb lennék, kint lennék veletek. Klári néni, 80 éves”

„Bármire szükségetek van, írjatok. Egy civil nyugdíjas”

„Szeretnék őrszem lenni. Szeretnék részt venni benne, mielőtt elpatkolok.”

„Szóljatok anyunak, hogy akár a karácsonyt is ott [az egyetemen] kell megünnepelni.”

De kiállt a Színművészeti mellett például a Tacskó Találkozó Hivatalos Oldalának csapata és a Nógrád megyei Melósok Szövetsége is.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A felolvasások közben az ITM egyetlen ablaka sem volt nyitva, a bejáratát több rendőr őrizte. Reggel 8-tól fél 11-ig folyamatosan egymást követték a különböző közlemények, a tüntetést Mácsai Pál felolvasása zárta, aki Schein Gábor SZFE-nek írt versét olvasta fel. A verset nagy taps követte. Az esemény végén mindenkit hívtak az október 23-i közös vonulásra, illetve elénekelték együtt a Titkos egyetemet.

Az SZFE helyzetéről, és a NER elleni harcáról itt írtunk bővebben, itt pedig az egyetem színészei és oktatói mesélték el nekünk, miért állnak ki az egyetem mellett:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!