SZFE kancellárja: Nem én kezdtem

2020. október 16. – 05:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem magával a diákok tiltakozásával van a gond, hiszen a fiatalok eleve hajlamosak lázadozni, hanem a formával, mert anarchikus, abnormális, ami az SZFE-n történik, és ennek a történetnek kell legyen egy eleje, egy közepe, most pedig egy vége, mondta a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja, Szarka Gábor az ATV Egyenes beszédében.

Szarka szerint le kell higgadni, át kell gondolni, ki mit akar, most „beszűkült tudatállapot van”. A hallgatók viszont továbbra is kiállnak a követeléseik mellett, nem fogadják el legitimnek az új kuratóriumot, az általa kinevezett új kancellárt és két rektorhelyettest, a dolgozók pedig tovább sztrájkolnak.

A kancellár szerint az SZFE nagyjából száz alkalmazottja közül, akinek ő a munkáltatója, ötvenen jelezték, hogy támogatják. Ezek nem az oktatók, mert kancellárként az oktatók nem tartoznak alá.

Szarka beszélt arról is, hogy lelőtte az internetet az SZFE épületeiben és lecserélte a zárakat. Szerinte ez „rendben van”, de az nem normális dolog, hogy a diákok idős portásoknak parancsolgatnak, és irodákban alszanak, ahogy az sem, hogy a hallgatók kamerákat toltak a pénzügyes vezetők arcába, azt kérve, hogy nyilatkozzanak.

„Nem vagyok emberevő”

– mondta, hiába van katonai múltja. A fűtést és a vizet nem fogja lekapcsolni, ígérte. De ha a hallgatók elzárhatják előle az épületet, akkor ő is lezárhat helyszíneket. Szerinte gesztusokat kell tenni, ezért pénteken tanítási időben visszakapcsoltatja az internetet a Szentkirályi utcai épületben, mert jelezték neki, hogy ott tanórák is mennek.

„Nem én kezdtem. Nagyon szomorú vagyok, én életemben ilyen helyzetben nem voltam, én oda dolgozni mentem” – tette hozzá. Ő maga abban bízott, hogy odamegy az épülethez, beengedik, még ha nem is fogadják szeretettel. „Igazgatási ember vagyok, nem ismerem a művészvilágot” – ismerte el.

„Az autonómia tényleg fontos kérdés, meg is ígértük, hogy ezt rendezzük”, de Szarka szerint a szenátus mondott le magától, így a jogkörök elvonása a lemondásuk után történt meg. Ekkor emlékeztették, hogy ez fordítva történt.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak

Péntek délelőtt alkotmányos panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságra az egyetem képviseletében megalakult pertársaság, mintegy ötven oktató és száz diák, írja a Népszava. Álláspontjuk, valamint a felkért ügyvéd szakvéleménye szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltásának módja és lebonyolítása az alaptörvénybe ütközik, az egyetemet szeptember 1-je óta működtető kuratórium felhatalmazása meglátásuk szerint szembemegy az oktatás szabadságával.

A lap szerint az a terv, hogy az Információs és Technológiai Minisztérium Fő utcai épületénél emelt őrtoronytól az Alkotmánybíróság Donáti utcai épületéig élőláncot alkotnak a diákok, amelynek elején Iustitia – az igazságot képviselő római istennő – megszemélyesítője fog állni: ő fogja beadni a bíróságra azt az iratcsomagot, amelyet az élőlánc kézről kézre ad.

Ez péntek reggel kilencre meg is történt.

Ebben a cikkünkben részletesen beszámoltunk a NER elleni eddigi leglátványosabb csata történetéről, az alábbi videónkban pedig egyetemi oktató és hallgatók mesélték el nekünk részletesen, hogy miért is álltak bele a blokádba:


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!