Az SZFE dolgozói folytatják a sztrájkot

2020. október 26. – 17:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói egy Facebook-posztban reagáltak arra, hogy a törvényszék pénteken jogszerűtlennek minősítette sztrájkjukat. Az indoklás szerint a sztrájknak nincs gazdasági és szociális jellege. A dolgozók folytatják sztrájkjukat.

A posztjukban a dolgozók azt írták, mivel a szenátus jogköreit elvették, az egyetemi polgárok nem tudják munkavállalói jogukat gyakorolni, nem tudják befolyásolni saját munkavégzésük kereteit és feltételeit, ez pedig szerintük egyértelműen szociális érdek. „Ezért a sztrájkbizottság törvényszéki határozatban név szerint elmarasztalt tagjai, bízva a magyar igazságszolgáltatás elfogulatlanságában, másodfokon fellebbeznek a határozat ellen” – írták.

A dolgozók azt is írták, hogy az október 15-én megfogalmazott sztrájkkövetelésükben a modellváltás teljes visszafordítását kérték a magyar kormánytól. Erre azonban eddig még nem kaptak választ. Megjegyzik, a kancellár és a rektorhelyettesek megfélemlítik és fenyegetik a dolgozókat. Az egyik fenyegetés a bérek visszatartása volt, és a kancellár a sztrájkolók névsorát is be akarta kéretni.

A sztrájkoló dolgozók azt írták, hogy a modellváltás káros gazdasági és szociális következményei miatt folytatják a sztrájkot. „Továbbra is az az álláspontunk, hogy a helyzet tárgyalásos rendezésének az az alapfeltétele, hogy az önmagát az autonómiagaranciák tekintetében illetéktelennek nyilvánító, és a tárgyalásokat egyoldalúan megszakító tárgyalópartner helyett az alapító jogokat 2022. január elsejéig gyakorló, ágazati felelős minisztérium, az ITM vezetőjével elkezdhessük az érdemi tárgyalásokat.”

Mindeközben az egyetem hallgatói ónkormányzata cáfolta, hogy egyetértettek volna a rektori konferencia képviselőivel. A hök is csak a kormányt tekinti tárgyalópartnernek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!