Meghosszabbították az őszi szünetet az SZFE-n

2020. október 25. – 16:01

frissítve

Meghosszabbították az őszi szünetet az SZFE-n
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Körlevélben küldte meg korábbi rektori utasításának módosítását a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja, Szarka Gábor és az egyik új rektorhelyettes, Novák Emil. Az egyetem dolgozóinak és oktatóinak küldött üzenet szerint az őszi szünetet meghosszabbítják: október 16-tól november 1-ig tart az intézményben.

A körlevélben továbbá az áll, hogy

  • a meghosszabbított szünet alatt a kollégiumi elhelyezés biztosított,
  • a munkavállalók home office-ban dolgoznak, bejárás indokolt esetben lehet, és csak a felettes engedélyével,
  • a meghosszabbítás időszakában elvégzik az elmaradt fertőtlenítéseket, műszaki karbantartást.

Mint arról beszámoltunk, a módosított utasítás, amit október 16-án kaptak meg az egyetem munkavállalói, még arról szólt, hogy előrébb hozzák az őszi szünetet az intézményben október 16–26. közé.

A kancellári akarat szerint a szünet lényege az lett volna, hogy az egyetem épületeit és kollégiumát mindenkinek, főleg a diákoknak el kellett volna hagynia. A hallgatók ezt megtagadták, és több terem kulcsát is magukhoz vették.

Így az elfoglalt termekben folytatni tudták az oktatást – az előrehozott őszi szünet ellenére is. Egy Telexnek nyilatkozó oktató szerint az elméleti órákat a járványhelyzet miatt online tartják, a gyakorlati órákat pedig az egyetem épületeiben. Bár továbbra se kapták meg a kulcsot azokhoz a termekhez, amelyeket nem sikerült pénteken elfoglalni, ez nem akadályozza az oktatást, van ugyanis elég terem a három épületben.

>>> A Telex további friss cikkeiért pedig kattintsanak ide <<<

A Hallgatói Önkormányzat hétfőre szervezett tüntetést az Innovációs és Technológiai Minisztériuma elé. A két és fél órás eseményen az SZFE mellett kiálló leveleket olvastak fel ismert magyar színészek. A helyzet akkor éleződött ki, amikor Szarka Gábor lekapcsolta az internetet és kicserélte a zárakat a Színművészetin.

Szarka korábban azt mondta,

„A lehető legtovább el fogok menni abban a tekintetben, hogy ezt a fajta belső anarchiát megszüntessem.”

Október 23-án a Műegyetemtől az Uránia moziig vonultak a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett kiálló tüntetők. A tüntetés inkább szólt az SZFÉ-ről és az egészségügyi dolgozók helyzetéről, mint '56-ról, de abban több tüntető is egyetértett, hogy a kormánynak most muszáj belátnia, hogy visszavonulót kellene fújni. Percről percre is közvetítettük a tüntetést, amit ide kattintva lehet elolvasni, az ott készült videót pedig itt lehet megnézni.

Az SZFE helyzetéről és harcáról itt írtunk bővebben, a hallgatók és az oktatók pedig itt meséltek nekünk arról, miért állnak ki az egyetem mellett:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!