Megszüntették a már zajló őszi félévet az SZFE-n, bezárják az épületeket

2020. november 6. – 18:43

frissítve

Megszüntették a már zajló őszi félévet az SZFE-n, bezárják az épületeket
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem őszi félévét Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes. Erről péntek este fél hét előtt nem sokkal küldtek hivatalos tájékoztatót a hallgatóknak.

A levélben azt írják, a blokád miatt az egyetem vezetése már több mint egy hónapja nem tud bejutni az egyetem épületeibe, emiatt nem látnak rá az oktatás tényleges folyamataira, korlátozottan tudnak csak döntéseket hozni, és nem tudják ellenőrizni a létesítmények rendeltetésszerű működését. Azt állítják, az egyetem működésének konszolidálása érdekében tett tárgyalásokat a hallgatók és az oktatók elutasították.

„A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartója az alábbi döntéseket hozta, melyekről tájékoztatja az Oktatási Hivatalt is. Az Alapítvány Kuratóriuma megállapította, hogy jelen körülmények között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás feltételei, a hallgatói jogok érvényesülése és védelme, a megfelelő és biztonságos munkakörülmények, valamint az Egyetem akadémiai autonómiája nem biztosítható.

A 2020/2021-es tanév 2021. február 1. napjától folytatható, addig oktatási tevékenység az egyetemen semmilyen formában nem végezhető.”

Az első félévben felvett tárgyakhoz tartozó krediteket nem fogadják el, de a kuratórium felkérte az egyetemi vezetést, hogy intézkedjenek a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról, hogy az első féléves tárgyak teljesítése biztosítva legyen.

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

Azt is írják, hogy a fenntartói döntések nem érintik a hallgatók jogviszonyának fennállását, nem eredményezik a hallgatói jogviszonyok szünetelését vagy megszűnését, mint ahogy nem érintik a munkaszerződéseket és a Diákhitel szerződéseket, a szociális és tanulmányi ösztöndíjakat pedig ugyanúgy kiutalják a diákoknak.

„Az egyetem épületei 2020. november 9. napjától 2021. február 1. napjáig oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében zárva tartanak.”

Azoknak a kollégiumi diákoknak, „akik lakhatásukról átmenetileg nem tudnak gondoskodni, indokolással előterjesztett kérelmük alapján a kancellár elhelyezést biztosít”. A hallgatókat február 1-ig térítési díj fizetési kötelezettség nem terheli, a már teljesített befizetések visszajárnak nekik, vagy jóváírhatják a tavaszi félévben. A tavaszi félév megszervezését Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes koordinálja.

Szarka Gábor bejutási kísérlete az egyetemre 2020. október 8-án – Fotó: Huszti István / Telex
Szarka Gábor bejutási kísérlete az egyetemre 2020. október 8-án – Fotó: Huszti István / Telex

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kancellár levele azt jelenti-e, hogy hétfőig ki kell költözniük a kollégiumból a diákoknak, és az se világos, hogy mi fog történni, ha nem költöznek ki. Legutóbb csak jegyzőkönyvet vettek fel, ha valaki nem hagyta el a szobáját, amikor október közepén Szarka Gábor arra utasította a hallgatókat, hogy az előrehozott őszi szünetben hagyják el az épületeket. A kollégisták akkor birtokvédelmi kérelmet adtak be a VIII. kerületi önkormányzatnak.

Csernai Mihály, HÖK elnök megkeresésünkre azt mondta, értelmezik a levelet, kialakítják a közös álláspontjukat, és hamarosan reagálnak.

A hallgatóktól Szurdi Panna a Telexnek később azt mondta, hétfőtől részükről ugyanúgy megy tovább az oktatás. „A legfontosabb nekünk a tanulás, az oktatást pedig minden létező dokumentációval bizonyítani tudjuk. Nem lehet eltiporni a tanszabadsághoz való jogunkat, teljesen indokolatlanul.” Minderről jogászokkal is konzultálnak. Arra, hogy szerintük Szarkáék készülnek-e valamilyen akcióra a hétvégén, Szurdi annyit válaszolt, „egyszer már megpróbáltak kirakni innen, azóta nagyjából kiismertük ezt a rendszert”, és továbbra is őrzik az egyemi épületeket és a tantermeket. „A blokád funkciója most átalakult: már nem csak arra van, hogy ne engedjünk be embereket, hanem most a legfőbb, hogy mi be tudjunk járni, mert különben bezárnák az épületeket” – fogalmazott.

Az SZFE HÖK Facebook-oldalán nemrég arról írtak, hogy jövő hétre egyeztetésre hívták az innovációs- és technológiai minisztert az Ódry Színpadra, levelükre péntek este válaszolt Palkovics László. Azt írta, „a Kormány politikai célok helyett szakmai célokat igyekszik szolgálni azzal, hogy a színvonalas színház- és filmművészeti oktatás biztosítására rendelkezésre bocsátja a szükséges költségvetési forrásokat. Ennél nagyobb mértékben nem kíván beleszólni a jelenlegi konfliktusos helyzetbe sem.”

Egyszer már felfüggesztették az oktatást, de hiába, tovább folyt

Október 29-én egy hallgató a Telexnek azt mondta, hogy a padlástérben, a büfében, lépcsőkön és az aulában is tartanak órákat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen azóta, hogy két hete a hallgatók az egyetem több termének kulcsát magukhoz vették, és megtagadták Szarka Gábor kancellár utasítását, hogy hagyják el az egyetem épületeit és kollégiumait, mert előrehozták az őszi szünetet fertőtlenítés miatt.

Szarka korábban azt mondta,

„A lehető legtovább el fogok menni abban a tekintetben, hogy ezt a fajta belső anarchiát megszüntessem.”

Az egyetem az oktatás felfüggesztésének napján 2020. október 16-án – Fotó: Huszti István / Telex
Az egyetem az oktatás felfüggesztésének napján 2020. október 16-án – Fotó: Huszti István / Telex

Aztán meg is próbálkozott ezzel, október 30-án levelet küldött az egyetemi polgároknak a fenntartó kuratórium, amiben felfüggesztette az oktatást az SZFE-n, valamint tárgyalást kezdeményezett. Rátóti Zoltán, a Színház és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke nevében írt levelet kaptak az SZFE egyetemi polgárai, amelyben közlik velük, hogy az őszi szünetet követően felfüggesztik az oktatást az intézményben és tárgyalni szeretnének a tanári és hallgatói delegációkkal, november 2-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

De aztán november 1-én kiderült, hogy a felfüggesztés ellenére is folytatják a munkát és a blokádot is az SZFE hallgatói és oktatói. Az volt az álláspontjuk, hogy – ezt az SZFE hallgatói válaszlevélben is megfogalmazták –, hogy a tanév kezdete óta megfelelő ütemben zajlik az oktatás, ennek ellenőrzésére minden hivatalos információ rendelkezésre áll. Hozzátették, az Oktatási Hivatal ellenőrzési eljárásához szükséges összes adatot határidőre összeállították, szerintük az új kancellár azonban hetek óta gátolja annak továbbítását.

Az SZFE-n zajló blokádról itt írtunk részletesen, az egyetemfoglalókról készített videónkat itt találja:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!