SZFE: felfüggesztik az oktatást

2020. október 30. – 17:24

frissítve

SZFE: felfüggesztik az oktatást
Tiltakozó diákok az SZFE előtt – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Levelet küldött az egyetemi polgároknak a fenntartó kuratórium, amiben felfüggeszti az oktatást az SZFE-n, valamint tárgyalást kezdeményez.

Rátóti Zoltán, a Színház és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke nevében írt levelet kaptak az SZFE egyetemi polgárai, amelyben közlik velük, hogy az őszi szünetet követően felfüggesztik az oktatást az intézményben, értesült a Telex.

A lépés indoklása szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem létesítményeit megbénító hallgatói blokád miatt az egyetem új vezetői október 1 óta nem tudják elfoglalni hivatalukat, így nem látnak rá az oktatás folyamatára, ami ellehetetleníti a felelős döntések meghozatalát. A vezetők aggódnak a tűzvédelmi szabályok betartása, a higiéniai viszonyok, a rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás miatt is.

A levél szerint az Oktatási Hivatal végzésében a helyzet gyors megszüntetésére szólította fel a fenntartót. A fenntartói kuratórium ezért úgy döntött, hogy felfüggeszti az oktatási tevékenységet „a helyzet tisztázásáig”. A kuratórium egyben jelezte tárgyalási szándékát a tanári és hallgatói delegációkkal, november 2-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Mint arról pár napja beszámoltunk, Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja néhány napja október 16-tól november 1-ig meghosszabbította az őszi szünetet a fellázadt diákok által elfoglalt egyetemen.

A Hallgatói Önkormányzat által korábban szervezett tüntetésen az SZFE mellett kiálló leveleket olvastak fel ismert magyar színészek. A helyzet a diákok és az új vezetés között akkor éleződött ki, amikor Szarka Gábor lekapcsolta az internetet és kicserélte a zárakat a Színművészetin.

Szarka korábban azt mondta,

„A lehető legtovább el fogok menni abban a tekintetben, hogy ezt a fajta belső anarchiát megszüntessem.”

Október 23-án a Műegyetemtől az Uránia moziig vonultak a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett kiálló tüntetők. A tüntetés inkább szólt az SZFÉ-ről és az egészségügyi dolgozók helyzetéről, mint '56-ról, de abban több tüntető is egyetértett, hogy a kormánynak most muszáj belátnia, hogy visszavonulót kellene fújni. Percről percre is közvetítettük a tüntetést, amit ide kattintva lehet elolvasni, az ott készült videót pedig itt lehet megnézni.

Az SZFE helyzetéről és harcáról itt írtunk bővebben, a hallgatók és az oktatók pedig itt meséltek nekünk arról, miért állnak ki az egyetem mellett:

>>> A Telex további friss cikkeiért pedig kattintsanak ide <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!