Összezavarta az éttermeseket Orbán Viktor, de próbálják tartani a lépést a szabályokkal

2020. november 11. – 17:32

frissítve

Összezavarta az éttermeseket Orbán Viktor, de próbálják tartani a lépést a szabályokkal
Ételfutár és vásárló egy budapesti pizzázóban 2020. október 11-én a szigorított korlátozások első napján – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A vendéglátósok először azt hihették, hogy az új szigorítások miatt csak akkor maradhatnak nyitva, ha házhoz szállítást vállalnak, azonban a kedd éjjel megjelent kormányrendelet alapján enélkül is nyitva lehetnek, hiszen elvitelre továbbra is kiadhatják az ételt. Szerdán ebédidőben körbejártunk Budapesten, és azt láttuk, hogy a helyek többsége betartja a szigorításokat, és valóban csak elvitelre lehet ebédet venni. Az irodaházi étkezdékre nem vonatkozik a szabály.

„Először azt hittük, hogy teljesen be kell zárnunk, aztán felhívtuk az ügyvédünket, és ő mondta, hogy nyitva lehet lenni úgy, hogy csak elvitelre adunk ki kaját” – erről beszélt szerdán ebédidőben egy gíroszos a budapesti Nagykörúton, ahol elég gyér volt a forgalom, csak néhányan álltak sorba a kiadóablak előtt. Azt mondta, az elmúlt hetekben, a járvány felerősödése óta megint sokkal kevesebb vendégük van, ráadásul a turisták is teljesen hiányoznak.

Nem csoda, hogy először azt hitték, be kell zárniuk, a miniszterelnök hétfői bejelentése több vendéglátóst megtéveszthetett. A járvány terjedésének lassítása miatt hozott újabb szigorítások bejelentésekor Orbán Viktor azt mondta:

„az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges”.

Aztán kedden késő este, nem sokkal éjfél előtt megjelentek a kormányrendelet részletei is, amiben egyáltalán nincs szó arról, hogy az éttermeknek be kellene zárniuk. A legfontosabb változás, hogy helyben nem lehet elfogyasztani az ételt, csak elvitelre lehet kiadni, emellett pedig házhoz szállítás is lehetséges, ha az adott helynek van erre kapacitása.

A Westend és a Mammut bevásárlóközpont egy-egy gyorsétterme 2020. november 11-én – Olvasói fotó / Telex A Westend és a Mammut bevásárlóközpont egy-egy gyorsétterme 2020. november 11-én – Olvasói fotó / Telex
A Westend és a Mammut bevásárlóközpont egy-egy gyorsétterme 2020. november 11-én – Olvasói fotó / Telex

„Készletünket nullára csökkentettük”

Van olyan vendéglátós, aki a hétfői bejelentés miatt arra készült, hogy szerdától be kell zárnia, ezért nem vásárolt alapanyagot, nem töltötte fel a készleteket.

„Kedves Vendégeink! 2020.11.10. 22 óra után megjelent a magyar közlöny. Az éttermekre való rendeletekkel is. Ott az szerepel akár holnaptól lehet elvitelre is rendelni ételt 19 óráig a korábbi bejelentett rendelethez képest. Mi sajnálatos módon csak péntektől tudunk ennek eleget tenni mivel az előző tájékoztatásban az szerepelt csak kiszállítás lehetséges. Mi ennek függvényében a készletünket bezárásra való tekintettel nullára csökkentettük. A szerdai és csütörtöki napon pótolnunk kell az árukészletet, hogy péntektől zavartalanul történjen az elviteles étel kiszolgálás” – írta ki Facebookra az egyik fogadó.

Ráadásul még ez sem teljesen pontos, hiszen az éttermeknek nem kell bezárniuk este nyolcig sem, a kijárási korlátozás ugyan életbe lép ekkortól, de rendelést ezután is felvehetnek, nyolc után is ki szabad szállítani az ételt, a futárok munkavégzés céljából este és éjszaka is közlekedhetnek.

Egy budapesti üzlet bejárata 2020. november 11-én – Olvasói fotó / Telex
Egy budapesti üzlet bejárata 2020. november 11-én – Olvasói fotó / Telex

„Mi csak lábbal”

Szerdán sok étterem ki is írta Facebookra, hogy este nyolc után is rendelhető náluk étel, persze nyilván sokan nem tudnak átállni házhoz szállításra egyik pillanatról a másikra, ezért van, ahol este nyolc előtt kedvezmény jár, ha a vásárló személyesen megy el a rendeléséért.

Olyan hely is akad, ahol csak az étterem környékére viszik ki a rendelést:

„Drága vendégek! Holnaptól mi is elindítjuk házhoz szállításunkat, de mi csak lábbal, hogy ne szennyezzük a levegőt.”

Egy étkezde pedig annyira komolyan veszi a járványhelyzetet, hogy a vásárlók elviteles edényeiben nem adják oda az ételt: „Felhívjuk figyelmüket, hogy a szigorítások miatt CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az általunk biztosított edényekben tudjuk kiszolgálni Önöket.”

Felrakott székek, lezárt vendégtér

Szerdán a déli órákban Budapesten szinte mindenhol azt láttuk, hogy helyben már tényleg sehol nem lehetett ebédelni, a bejárati ajtókra sokan ki is írták, hogy csak elvitelre lehet kérni az ételt. A vendégtérben szinte mindenhol elbarikádozták a leülős részeket, sok helyen a székeket felrakták az asztalokra, hogy ezzel is egyértelműsítsék, nem lehet helyben fogyasztani.

Felpakolt székek egy budapesti étteremben 2020. november 11-én – Fotó: Bődey János / Telex
Felpakolt székek egy budapesti étteremben 2020. november 11-én – Fotó: Bődey János / Telex

A Westendben megváltozott az ételudvar, a székeket és az asztalokat elvitték, de egy-két pad azért így is maradt, ezeken pedig néhányan el is fogyasztották a pár méterrel arrébb megvásárolt ételt, de nem ez volt a jellemző, a többség kivárta a sorát, majd távozott.

A pultok és a pénztárak környékén a járvány első hullámakor sok helyen felfestettek a padlóra olyan jelzéseket, amelyek segítségével sorban álláskor könnyebb volt tartani a megfelelő távolságot, ilyet most csak egy gyorsétteremben láttunk, az emberek sok helyen viszonylag tömött sorokban várták, hogy sorra kerüljenek.

A Westend ételudvara 2020. november 11-én – Olvasói fotó / Telex
A Westend ételudvara 2020. november 11-én – Olvasói fotó / Telex

Be lehet menni külsősként is

A kormányrendelet a szállodai éttermek és a munkahelyi étkezdék esetében megengedi helyben fogyasztást. Az előbbiekben csak az ehet, aki ott száll meg, és megszállni is csak azok tudnak, aki üzleti célból érkeztek, a szállodák turistákat nem fogadnak.

A munkahelyi éttermeknél viszont nem zárja ki a rendelet, hogy olyanok is egyenek, akik nem dolgoznak ott. (A cikkünk egy korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy kizárja. A tévedésért elnézést kérünk.) Egy hetedik kerületi irodaház étkezdéjébe például minden probléma nélkül be lehetett menni. Mint az az alábbi fotón látszik, sokan még az asztaloknál ülve is maszkot viselnek.

Egy hetedik kerületi irodaház étkezdéje 2020. november 11-én – Olvasói fotó / Telex
Egy hetedik kerületi irodaház étkezdéje 2020. november 11-én – Olvasói fotó / Telex

Megnéztünk klasszikus kocsmákat is, de egyetlen egység sem gondolkodott kiskapukban, „elvitelesként” kikért, aztán valahol gyorsan elfogyasztott italokban, utcai fogyasztásban. Nemes egyszerűséggel mindegyik kocsma zárva volt, azok is, amelyek eddig napközben is várták a vendégeket.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva láthatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!