Szlávik szerint még pár millió oltás, és „csökken az a veszély, hogy a vírus visszatér Magyarországra”

2021. április 28. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Még egy-két, akár hárommillió ember beoltására van szükség ahhoz, hogy nagyon komolyan csökkenjen a járvány, illetve komolyan csökkenjen az a veszély, hogy a vírus visszatér Magyarországra”

-fogalmazott Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az M1-nek adott interjújában, írja az MTI. Ahogy kedden az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília és szerdán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is beszélt, úgy vélik, a járvány leszállóágban van Európában és Magyarországon egyaránt: Szlávik ehhez tette hozzá, hogy erősíti ezt az is, hogy a kórházakban csökken a fekvőbetegek száma. Ugyanakkor az intenzíveken még mindig nagy a leterheltség, ami miatt a halálesetek száma csak lassan mérséklődik.

Szerdára az aktív fertőzöttek száma 250 143 főre csökkent. Utoljára március elején volt ennyi a kórházban kezelt fertőzöttek száma, mint a szerdai adatok szerint, a napi új halottak száma viszont továbbra is magas, egy nap alatt 188.

Szlávik arról is beszélt, hogy „mindenhol csökken a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége”. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 16. héten mért jelentése alapján az ország több pontján is csökkenés figyelhető meg a szennyvíz koronavírus örökítőanyagának koncentrációjában, viszont

míg 8 mérőponton csökken, addig egy helyszínen nő a koncentráció, 13 helyen pedig a csökkenés helyett egyelőre stagnálnak az adatok.

Pusztai Erzsébet infektológus és egészségügyi szakértő az ATV-nek arról beszélt, „csodának kellene történnie ahhoz”, hogy a hétvégi terasznyitás után ne emelkedjen a fertőzöttek száma. Szerinte az elmúlt időszakban tapasztalt csökkenő tendencia az eddigi szigorú korlátozásoknak köszönhető, nem az oltásoknak, illetve hozzátette, nem a beoltottakhoz, hanem a védtelenek számához kéne igazítani a járvány kezelését. „A laboratóriumnak számító Ausztriában ez történik” – tette hozzá.

A kormány nemrég jelentett be újabb lazításokat, miszerint miután elérjük a 4 millió beoltottat, védettségi igazolvánnyal lehet majd moziba, színházba, edzőterembe és sporteseményekre menni, megnyitnak az éttermek zárt helyiségei is, sőt, a sport- és kulturális rendezvényeken még maszk sem kell. Orbán korábban azt is mondta, június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani – Szlávik jóslatai alapján legkésőbb kb. erre a számra lehet datálni a kormány szerinti járványlegyőzést is.

Az oltási tempóról cikkünket és grafikánkat itt nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!