Négymillió beoltottnál éjfélre tolódik a kijárási tilalom, a rendezvényeken nem kell majd maszk az oltottaknak

2021. április 26. – 08:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy négymillió beoltottnál – várhatóan szerdán-csütörtökön – megnyitják a szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. A sok kérdést felvető új enyhítéssel kapcsolatban a kormány hétfő reggel véglegesítette a vonatkozó szabályokat, eszerint 4 millió beoltottnál:

  • 11 óráról éjfélre módosul a kijárási tilalom;
  • az üzletek este 11-ig maradhatnak nyitva;
  • védettségi igazolvánnyal látogatható lesz: a vendéglátóhelyek belső tere, a szállodák, a szabadidős létesítmények (pl. állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár), illetve sportoláshoz az uszodák, jégpályák és edzőtermek is.
  • látogathatók lesznek este 11-ig a sportrendezvények, szintén igazolvánnyal;
  • a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezekre a helyekre magukkal vihetik kiskorú gyermekeiket is.

Ezek mellett két újdonság is van a korábban belengetett lazításokhoz képest, az egyik szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és felügyeletük alatt álló kiskorúaknak

„nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken”, azaz a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyíló helyszíneken nem kell maszk.

Frissítés: Időközben a Magyar Közlöny is megjelent a lazításokról, az ebben részletezett információkkal frissítettük a cikket.

A Közlöny hozzátette, a „zenés-táncos rendezvények” nem tartoznak a rendelet hatáskörébe, azok „nem minősülnek kulturális rendezvénynek”, így a vendéglátóhelyeken sem lehet ilyeneket rendezni. Kiegészítették a szabadidős tevékenységeket is, védettségi igazolvánnyal látogathatók a kaszinók is.

Kitértek arra is, hogy az utcán, tömegközlekedésen, boltokban továbbra is kötelező marad a maszk, illetve, ahogy írják, „egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk”.

Maradnak emellett a a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások, így ilyen esemény vendéglátóhelyen is max 10 főig tartható.

Ahogy arról korábban írtunk, több helyen is felmerült a kérdés, hogy a védettségi igazolványt hogy lehet majd ellenőrizni, a színházak például az adatvédelem miatt aggódtak, míg egyes szállodák ugyanarra hivatkozva kiírták, hogy ők márpedig nem fogják elkérni az igazolványokat. A kormány részletezésében erre vonatkozóan annyit írt:

„A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.”

A Magyar Közlönyben kiemelték, a védettségi igazolvány használatáról „a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.”

A Közlöny részletesebben kitér az úgynevezett védettség ellenőrzésére: eszerint

  • a szolgáltatónak joga van elkérni a védettségi igazolványt, illetve a kapcsolódó okmányt is, mely igazolni tudja, hogy valóban az adott emberhez tartozik a védettségi igazolvány (ilyen okmány a személyi, az útlevél)
  • illetve a 18 év alatti személyt is kérheti arra, hogy igazolja kiskorúságát pl. személyivel, diákigazolvánnyal, stb.

A kormányzati kommunikáció szerint május végére, 6-7 millió oltás körül leszünk kinn a vízből. Ahogy hétvégén grafikonunkon is bemutattuk, az oltási terv végrehajtása az elmúlt napokban lelassult, a hétvégén az emberek inkább a pofa korsó sörhöz nyúltak oltás helyett.

(Magyar Közlöny)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!