Hatezer alatt a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma

2021. április 28. – 08:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1692 (az előző naphoz képest: +439)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 188 (az előző naphoz képest: +5)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 5907 (az előző naphoz képest: -453)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 702 (az előző naphoz képest: -51)
  • Napi mintavételek száma: 18 789 (az előző naphoz képest: +7400)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 774 221 (az előző naphoz képest:+94 491 )
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 773 900 ( az előző naphoz képest +62 177)

A koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap szerint a gyógyultak száma jelenleg 497 084 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 250 143 főre csökkent. Utoljára március elején volt ennyi a kórházban kezelt fertőzöttek száma. A következő napok oltási tervéről az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján számolnak be. A kormány a szerdai ülésén is tárgyalja a járványügyi helyzetet és az újraindítási lépéseket.

Magyarországon múlt hét szombaton megnyithattak a vendégátlóhelyek teraszai, az enyhítés következő szakasza pedig négymillió beoltottnál lép majd életbe, ám ha az a hétfői oltási tempóval is megy tovább, akkor sem várható, hogy még áprilisban sor kerül rá. Mindenesetre négymillió beoltott után védettségi igazolvánnyal lehet majd moziba, színházba, edzőterembe és sporteseményekre menni, megnyitnak az éttermek zárt helyiségei is, sőt, a sport- és kulturális rendezvényeken még maszk sem kell. A lagzik megtartását várhatóan egy későbbi lépcsőben engedélyezik majd.

Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Európában a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk, és eredményes küzdelem folyik jelenleg is a járvány ellen.

Azt is mondta, hogy a vakcinaigazolványoknál előfordulhat némi késlekedés, mert a nagy hajrában tovább tarthat az oltópontoknak rögzíteni a rendszerben a beadott oltást, ám természetesen azon vannak, hogy ez mielőbb megtörténjen. A igazolványokat (amiket amúgy nem lehet meghosszabbítani) pedig csak a felvitt adatok alapján tudják kiállítani.

Az operatív törzsnek nincs tudomása arról, hogy Magyarországon jelen lenne az indiai variáns bármelyike is, ám azt biztos, hogy sebesen terjed: a WHO közlése szerint a hivatalosan B.1.617 jelű vírusvariáns már legalább 17 országban van jelen. A legtöbb ilyen DNS-kódsort Indiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból töltötték fel az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisba, de például Görögországból, Svájcból, Belgiumból és Olaszországból is – írta a WHO heti jelentésében.

A világszervezet már nem „érdekes” variánsnak, hanem „aggasztónak” nevezte az indiait, ugyanakkor egyelőre nem ismert, hogy valóban fertőzőképesebb vagy súlyosabb megbetegedést okoz-e, mint társai.

A kormány sokat kritizált, szakértők szerint ebben a formában érdemi következtetésekre alkalmatlan vakcinatáblázatával még kedden is többen foglalkoztak, reagált rá a MOK és Mérő László matematikus is. Mi pedig azt írtuk róla: épp annak ellenkezőjét mutatja meg, mint amit várnak tőle. Vagyis azt, hogy a kínai oltás kevésbé hatékony, mint a többi.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!