Ügyfélkapun online, vagy a kormányhivataloknál személyesen lehet jelezni, ha probléma van az oltási igazolvánnyal

2021. április 27. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Április 27-én is megtartotta tájékoztatóját az operatív törzs, ahol most is elsorolták a napi adatokat. ezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben, de a koronavirus.gov.hu oldalon is olvashatja.

Müller Cecília arról beszélt, Európában a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk, és eredményes küzdelem folyik jelenleg is a járvány ellen.

A vakcinaigazolványokkal kapcsolatban a tisztifőorvos elmondta, előfordul, hogy ezeken a nagy „hajrá időszakokban” esetleg a védőoltás beadásának rögzítése egy kicsit késik, de természetesen azon vannak az oltópontok, hogy az oltást követően rögtön megtörténjen. Az igazolványok gyártása azonban csakis ezen adatok alapján történhet, amit rögzítettek a rendszerben.

De ha ezen túl is kérdések, problémák merülnének fel az igazolványokkal kapcsolatban, akkor

  • az ügyfélkapun keresztül javasolják, hogy keressék meg a koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentés menüpontot, és elektronikus űrlappal lehet jelenteni a problémát
  • vagy a kormányhivatalok ügyfélszolgálati pontjain is megteheti, ahol időponttal lehet megjelenni személyesen

Müller szerint nagyon jó hír a KSH friss adata, miszerint az oltás elutasítottsága az év eleji 36%-ról 19%-ra csökkent, míg az oltáspártiak aránya ma már 62%. A legfontosabb adat pedig az, hogy országos szinten a fertőzöttek száma 35%-os csökkenést mutat.

A héten jön Szputnyik, Pfizer és AstraZeneca is

A tájékoztatóból megtudtuk, hogy a héten sok vakcina érkezett és érkezik még: ma 480 ezer Szputnyik érkezett (200 ezer első komponensű, 280 ezer második komponensű), érkezett több mint 355 ezer Pfizer, és AstraZenecából is jött 19 ezer adag, de utóbbiból a héten várnak egy nagyobb, 324 ezer adagos szállítmányt is.

Felmerült a kérdés, hogy van-e arra lehetőség, hogy valaki az első oltás utáni reakciók miatt a második oltásra másik vakcinát válasszon, de Müller szerint erre nincs lehetőség, példa sem volt rá, és nem is akarják ezt a lehetőséget bevezetni. Az ígért hatásossági fokot az oltóanyag gyártója akkor garantálja, ha az előírásuknak megfelelően alkalmazzuk a vakcinát, tehát jelenleg ugyanazzal az oltóanyaggal kel beoltani mindenkit a második oltásnál is.

Az országos tisztifőorvos hozzátette, természetesen van tudomásuk a kevert vakcinákról, illetve az ezzel foglalkozó kísérletekről. Ha beigazolódnak ezek hatásossága, és túljutnak a kísérleti fázison, valamint az engedélyeztetési folyamatokon, akkor Magyarország is tartja magát ezekhez.

A kérdésre, hogy az oltottak ugyanúgy fertőznek-e, Müller Cecília elmondta, hogy egészen biztosan nem. Pont azért adjuk az oltást, hogy megvédjük a beoltott személyt a fertőződéstől is. Ha megvédtük, akkor kevéssé, vagy egyáltalán nem lesznek klinikai tünetek, amely során átadhatja a vírust egy védtelen személynek. Sok gyártó le is írja, hogy az oltással a terjesztést is meggátolják.

Oltott személy csekély eséllyel terjeszti a betegséget

Magyarországon is követi a beoltottak egészségi állapotát, és mindkét dózis beadása után a megfertőződési esély nagyon alacsony, 1%-os, de ha pozitívvá is válik valaki, akkor is sokan egyáltalán nem mutatnak tüneteket, tette hozzá a tisztifőorvos. Ez a vírus változatlanul légúton, köhögéssel tüsszentéssel – és kevésbé érintéssel – terjed, így ha valaki nem produkálja a tüneteket, sokkal kisebb esély van arra, hogy továbbadja a vírust, ami a torkában fellelhető.

Nagyon csekély az esélye, hogy tünetmentes, oltott, védet személy terjessze a betegséget

– fogalmazott Müller, aki azt is elmondta, az indiai mutánst egyelőre Magyarországon még nem mutatták ki.

Lapunk kérdései ma, április 27-én az operatív törzshöz, valamint a Miniszterelnökséghez a következők voltak:
– A már legalább egy adaggal oltottak, valamint a fertőzésen igazoltan átesettek közül hányan és miért nem kaptak/kapnak védettségi igazolványt?
– Hogyan fordulhat elő, hogy egyes oltottak néhány napon belül, mások hetek óta nem kapják meg az igazolványt?
– Hogy kívánják ellenőrizni, hogy megfelelőbb legyen az adatszolgáltatás, és minden érintett megkapja a védettségét igazoló dokumentumot?
– Mennyi idővel az oltás után kell ennek a dokumentumnak a legkésőbb megérkeznie? Ha valaki az oltást követő egy hónap után sem kapja meg az igazolványt, hova fordulhat?
– Ameddig az igazolványt nem kapják kézhez, az érintettek igazolhatják a védettségüket az orvostól kapott oltási lappal?
– Összesen a mai napig hány védettségi igazolványt postáztak, és hányan kaptak nemcsak egy, hanem két kártyát is (betegség+plusz oltás után járót)?
– Müller Cecília országos tisztifőorvos a hétfői tájékoztató is beszélt arról, hogy csökken a szennyvizekben mért örökítőanyag-mennyiség a vizsgálatok szerint. Elérhetőek ezen vizsgálatok számszerű eredményei valahol? Ha nem, akkor nyilvánosságra hoznák ezeket az adatokat?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!