Megjelent az indiai vírusmutáns Svájcban

2021. április 25. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Svájcban azonosították a koronavírus indiai variánsát egy beutazóban, aki nem közvetlenül Indiából, hanem átszállással egy másik országból érkezett Svájcba, közölte a svájci közegészségügyi hivatal (BAG). Az MTI által idézett tájékoztatás szerint az eset még március végén történt, a beteg egy nem megnevezett európai országból érkezett Svájcba.

A BAG közlése szerint egyelőre folynak a tárgyalások arról, hogy Indiát szerepeltessék-e a koronavírus szempontjából „nagyon kockázatos” országok listáján. Ez azt jelentené, hogy minden, Indiából beutazónak az érkezésekor karanténba kellene vonulnia az alpesi országban. A hivatal szóvivője megjegyezte, egyelőre nincs megbízható információ arról, hogy a koronavírus legújabb, indiai variánsa magasabb arányban fertőzne, vagy bármilyen más szempontból veszélyesebb lenne, mint az eddig ismert változatok.

Vasárnap számos más ország példáját követve Olaszország is korlátozta az Indiából való beutazást, hívta fel a figyelmet az MTI. Indiában az elmúlt négy napban meghaladta a napi 300 ezret a beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma, a járvány tavalyi kitörése óta sehol a világon nem regisztráltak ilyen rövid idő alatt ennyi új megbetegedést. Az indiai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A mintegy 1,3 milliárdos, a világ második legnépesebb országának számító Indiában már 16,6 millió fertőzöttről tudni, a vírus okozta betegségnek 189 ezer halálos áldozatát regisztrálták, de a valós számok vélhetően ennél sokkal magasabbak.

Ez év elején az indiai kormány még úgy vélte, hogy megverte a vírust. Az új esetek február közepére lecsökkentek, oltóanyagokat exportáltak, és az egészségügyi miniszter márciusban azt mondta, hogy Indiában a végéhez közeledik a járvány. Azóta azonban újabb hulláma tört ki a járványnak. Ennek az egyik oka az lehetett, amikor egy hindu fesztiválon sok millió ember vett részt, erről itt írtunk bővebben.

Egyes egészségügyi szakértők úgy vélekednek, Indiában túl hamar lazítottak a korlátozásokon azt követően, hogy az ország viszonylag enyhén vészelte át a járvány első hullámát, mások azonban a vírus új mutációit teszik felelőssé a drasztikusan megugrott számokért.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide >>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!