Megjelent az indiai vírusmutáns Svájcban

2021. április 25. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Svájcban azonosították a koronavírus indiai variánsát egy beutazóban, aki nem közvetlenül Indiából, hanem átszállással egy másik országból érkezett Svájcba, közölte a svájci közegészségügyi hivatal (BAG). Az MTI által idézett tájékoztatás szerint az eset még március végén történt, a beteg egy nem megnevezett európai országból érkezett Svájcba.

A BAG közlése szerint egyelőre folynak a tárgyalások arról, hogy Indiát szerepeltessék-e a koronavírus szempontjából „nagyon kockázatos” országok listáján. Ez azt jelentené, hogy minden, Indiából beutazónak az érkezésekor karanténba kellene vonulnia az alpesi országban. A hivatal szóvivője megjegyezte, egyelőre nincs megbízható információ arról, hogy a koronavírus legújabb, indiai variánsa magasabb arányban fertőzne, vagy bármilyen más szempontból veszélyesebb lenne, mint az eddig ismert változatok.

Vasárnap számos más ország példáját követve Olaszország is korlátozta az Indiából való beutazást, hívta fel a figyelmet az MTI. Indiában az elmúlt négy napban meghaladta a napi 300 ezret a beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma, a járvány tavalyi kitörése óta sehol a világon nem regisztráltak ilyen rövid idő alatt ennyi új megbetegedést. Az indiai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A mintegy 1,3 milliárdos, a világ második legnépesebb országának számító Indiában már 16,6 millió fertőzöttről tudni, a vírus okozta betegségnek 189 ezer halálos áldozatát regisztrálták, de a valós számok vélhetően ennél sokkal magasabbak.

Ez év elején az indiai kormány még úgy vélte, hogy megverte a vírust. Az új esetek február közepére lecsökkentek, oltóanyagokat exportáltak, és az egészségügyi miniszter márciusban azt mondta, hogy Indiában a végéhez közeledik a járvány. Azóta azonban újabb hulláma tört ki a járványnak. Ennek az egyik oka az lehetett, amikor egy hindu fesztiválon sok millió ember vett részt, erről itt írtunk bővebben.

Egyes egészségügyi szakértők úgy vélekednek, Indiában túl hamar lazítottak a korlátozásokon azt követően, hogy az ország viszonylag enyhén vészelte át a járvány első hullámát, mások azonban a vírus új mutációit teszik felelőssé a drasztikusan megugrott számokért.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide >>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass