1235 új fertőzöttet, 183 halálos áldozatot regisztráltak

2021. április 27. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1253 (az előző naphoz képest: -683)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 183 (az előző naphoz képest: +7)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 6360 (az előző naphoz képest: -83)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 753 (az előző naphoz képest: -29)
  • Napi mintavételek száma: 11 389 (az előző naphoz képest: -5246)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 679 730 (az előző naphoz képest: +75 829)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 711 723 ( az előző naphoz képest + 46 656)

A gyógyultak száma jelenleg 491 620, az aktív fertőzötteké pedig 254 103-ra csökkent. A tájékoztatás szerint „a járvány harmadik hullámának tetőzött, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos.” A regisztráltak száma mostanra meghaladta a 4,5 milliót. Érkezett Pfizer- és Szputnyik-szállítmány is, de AstraZeneca is várható – írja a legfrissebb tájékoztatásban a hivatalos kormányzati portál. Hétfőre, több nap mérséklődés után ismét emelkedni kezdett a kórházban ápoltak száma, és a szakember szerint félő, hogy a hétvégi enyhítés, a terasznyitással utcára tóduló tömegek miatt lesznek még problémák – erről az RTL Klub hétfő esti híradójában beszélt Zacher Gábor, illetve Ócsai Lajos járványügyi szakember.

Az operatív törzs is beszélt hétfőn a hétvégi eseményekről. Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, a védelmi intézkedések betartását kirívó esetek nem nehezítették, „honfitársaink betartották a szabályokat”, és tényleg nem is számolt be súlyos szabályszegésről.

Maszkviselési szabályok megsértése miatt mintegy 2100 személlyel szemben intézkedett a rendőrség, és több mint ezer esetben a kereskedelmi egységeknél történt szabályszegések miatt. Kiss egyéb adatokat is ismertetett, amelyek szerint a jelenlegi járványügyi intézkedéseket senki, sehol nem sértette meg súlyosan Magyarországon a hétvége során, illetve a vendéglátók teraszainak újranyitását követően.

Rövidesen, négymillió beoltottnál jön majd az enyhítés következő lépcsőfoka: ezután 11 óráról éjfélre módosul a kijárási tilalom, az üzletek este 11-ig maradhatnak nyitva, védettségi igazolvánnyal látogatható lesz: a vendéglátóhelyek belső tere, a szállodák, a szabadidős létesítmények (pl. állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár), illetve sportoláshoz az uszodák, jégpályák és edzőtermek is.

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára hétfőn, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! c. műsorában azt mondta, hogy ideje visszatérni a jelenléti oktatásra az iskolákban, de szerinte lehetővé teszik, hogy akik nem akarják visszaengedni a gyereküket az iskolába, azokat kellő rugalmassággal kezeljék.

Azt is elmondta, hogy eddig az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatába a gyerekek 60, illetve 75 százaléka tért vissza. Szerinte ez az arány tovább emelkedik a héten. Véleményezte a terasznyitásról készült tömegjelenet-fotókat is. Úgy fogalmazott: reméli, hogy az érettségizőkben van annyi felelősség, hogy elkerülik az ilyen rendezvényeket, tömegjeleneteket, mert az az érdekük, hogy részt tudjanak venni az írásbeli érettségi vizsgán.

Közben Indiában pokolivá vált a helyzet mindössze néhány hét leforgása alatt – erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk. Indiában felbukkant már egy dupla mutáns koronavírus-variáns, sőt két tripla mutáns változat is, amikről még a B.1.617 nevet kapó dupla mutánsnál is kevesebbet tudni egyelőre. Az egyik indiai variáns már megjelent Svájcban és Olaszországban is.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!