Operatív törzs: Nem történt kirívó szabálysértés a hétvégén

2021. április 26. – 11:54

frissítve

Operatív törzs: Nem történt kirívó szabálysértés a hétvégén
Kiss Róbert rendőralezredes szerint a vendéglátók és amagánszemélyek a terasznyitás ellenére betartották a védelmi szabályokat Fotó: Telex/M1

Másolás

Vágólapra másolva

Müller Cecília óvatosságra intett, Kiss Róbert rendőralezredes azonban meglehetősen pozitívan értékelte a hétvégi eseményeket. Hétfőn is kérdésekre adott válaszok nélkül tájékoztatott az operatív törzs.

Az operatív törzs hétfői online tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr-alezredes arról beszélt, a védelmi intézkedések betartását kirívó esetek nem nehezítették, „honfitársaink betartották a szabályokat”, és tényleg nem is számolt be súlyos szabályszegésről.

Maszk-viselési szabályok megsértése miatt mintegy 2100 személlyel szemben intézkedett a rendőrség, és több mint ezer esetben a kereskedelmi egységeknél történt szabályszegések miatt. Kiss egyéb adatokat is ismertetett, amelyek szerint a jelenlegi járványügyi intézkedéseket senki, sehol nem sértette meg súlyosan Magyarországon a hétvége során, illetve a vendéglátók teraszainak újranyitását követően.

Az operatív törzs szerint nem történt kirívó szabálysértésa hétvégén a terasznyitásokat követően Fotó: Bődey János/Telex
Az operatív törzs szerint nem történt kirívó szabálysértésa hétvégén a terasznyitásokat követően Fotó: Bődey János/Telex

Müller Cecília ezt követően az oltási program végrehajtásának részadatairól beszélt. „Tetemes mennyiségű oltóanyag érkezett Magyarországra” – közölte a napi járványügyi adatokat ismertetve az országos tisztifőorvos.

Az adatokról megírtuk:

  • Napi új fertőzöttek száma: 1936 (az előző naphoz képest: )
  • Napi új halálos áldozatok száma: 176 (az előző naphoz képest: )
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 6443 (az előző naphoz képest: )
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 782 (az előző naphoz képest: )
  • Napi mintavételek száma: 16 635 (az előző naphoz képest: )
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 603 901 (az előző naphoz képest: )
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 665 067 ( az előző naphoz képest)

A tájékoztatón tehát ismertették a napi járványügyi adatokat, amelyekről részletesen ebben a cikkünkben olvashat. Müller Cecília beszélt az egyes oltóanyagok hatékonyságáról is, kiemelve, hogy a gyártani tervezett magyar vakcina is teljes elölt vírust fog tartalmazni, mert egyelőre ez a módszer bizonyul a leghatékonyabbnak.

Müller Cecília ismét oltásregisztrációra biztatott Fotó: Telex/M1
Müller Cecília ismét oltásregisztrációra biztatott Fotó: Telex/M1

A tisztifőorvos ismertette az online oltásregisztráció múlt pénteken elérhetővé vált lehetőségének részleteit, különösképpen felhívva a fiatalok, teraszlátogatók figyelmét erre, és arra: mindenki vegye fel a kínált vakcinát.

Müller beszélt a Magyarországon jelenleg 37 százalékos átoltottságról, és arról, hogy ez szerinte milyen jó adat az Európai Unióban. Megismételte: nagyon fontos, hogy a társadalom jelentős többsége kérje a vakcinát, hiszen „senki nincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban”. Müller sokadszor is arra kérte a magyar társadalmat, hogy saját, és családtagjaik, valamint barátaik, ismerőseik védettsége érdekében mindenki kérje a védőoltást. Müller kijelentette: a járvány a terasznyitással nem ért véget, a vírus továbbra is itt van közöttünk.

Ismertette: az elhunytak száma még vasárnap is kétszáz fölött volt, a listában egy három hónapos, örökletes izombetegségben (MLASA szindrómában) szenvedett baba is és két alapbetegség nélküli huszonéves is megjelent. Müller szerint ezek a tragikus esetek figyelmeztetőjelként kell szolgáljanak mindannyiunknak, és ösztönzőként arra:

mindannyiunknak fel kell vennie a számunkra kínált védőoltást!

Müller Cecília beszélt a Svájcban már megjelent indiai vírusmutánsról, illetve arról, hogy egyelőre nem rendelkezünk pontos adattal arról, hogy ez súlyosabb, fertőzőbb, komolyabb megbetegedéseket okoz-e, vagy éppen halálosabb-e, mint az eddig ismert törzs. Arról sem tudunk, hiszen egyelőre Magyarországon nem detektálták ezt a variánst, hogy az itthon is használt 5 oltóanyag nyújt-e ezzel szemben megfelelő védelmet. A tisztifőorvos már csak ezért is, de egyébként – és a súlyosan terjedő brit vírusmutáns miatt is – a védelmi és higiéniai előírások betartására kérte a lakosságot.

Müller szerint a harmadik hullám tetőzésének levonulását a szennyvíz-vizsgálatok is kezdik visszaigazolni, de egyelőre továbbra is kiemelkedően fontos az óvatosság.

Az operatív törzs ezen a napon sem válaszolt semmiféle újságírói kérdésre.

Orbán Viktor pénteken, már a szokásos rádióinterjúja előtt bejelentette a Facebookon, hogy megvan a 3,5 millió beoltott, így szombaton hosszú idő után ismét megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai.

Napközben sokan voltak a vendéglátóhelyek teraszain, és ez így volt az esti órákbana kocsmáknál is. Orbán Viktor betartotta pénteki ígéretét, és egy sörrel köszöntötte a szabadságot, de hasonlóan tettek a közösségi médiában aktív kormánypárti politikusok. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közös sikernek nevezte a terasznyitást. Változott emiatt a kijárási korlátozás időtartama is: szombattól már csak este tizenegytől hajnal ötig kell otthon maradni.

De rövidesen, négymillió beoltottnál ez is változik majd, jön az enyhítés következő fokozata, ennek részleteit épp hétfőn reggel, a kormány hivatalos tájékoztatását követően írtuk meg. Ekkortól 11 óráról éjfélre módosul a kijárási tilalom, az üzletek este 11-ig maradhatnak nyitva, védettségi igazolvánnyal látogatható lesz: a vendéglátóhelyek belső tere, a szállodák, a szabadidős létesítmények (pl. állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár), illetve sportoláshoz az uszodák, jégpályák és edzőtermek is.

Látogathatók lesznek este 11-ig a sportrendezvények, szintén igazolvánnyal, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezekre a helyekre magukkal vihetik kiskorú gyermekeiket is. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és felügyeletük alatt álló kiskorúak elhagyhatják a maszkot a sport- és kulturális rendezvényeken. Cikkünket a várható változásokról itt olvashatja.

A kormány vasárnap közzétett egy táblázatot a koronavírus ellen beoltottak megbetegedési és halálozási adatairól, amivel a cél vélhetően az lenne, hogy bizonyítsa Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állítását arról: a kínai Sinopharm vakcinája jobb, mint a Pfizer-BioNTech-féle. A közzétett számokkal azonban több probléma is van, Ferenci Tamás biostatisztikus a Telexnek részletesen beszélt róla, hogy pontosan mi is, míg Karikó Katalin biológus, a a Pfizerrel közös vakcinát kifejlesztő BioNTech alelnöke a Facebookján írt arról, miért félrevezető így ez a táblázat.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide >>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!