A kormány táblázatban foglalta össze az oltások utáni fertőzöttségi és halálozási adatokat

2021. április 25. – 11:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A baloldali politikai erők többféle módon folytatják oltásellenes kampányukat. Ennek egyik formája az, hogy kétségbe vonják egyes vakcinatípusok hatékonyságát. Ezért a kormány nyilvánosságra hozza az oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat. Ezekből az adatokból jól látható, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és erős védelmet nyújt a fertőzés ellen” – ezzel a szöveggel töltött fel a kormány egy képet a Facebookra, amin egy táblázat látható, amin a „második oltás utáni fertőzések és halálozások adatai” szerepelnek.

A kormány adatai szerint a második oltás után összesen 5714 ember fertőződött meg, és 273-an haltak meg. Ezeket vakcinatípusokra bontották le, amivel a mellékelt szöveg miatt feltételezhetően azt akarják közölni, hogy az Európai Unióban elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcina második dózisa után többen fertőződtek és haltak meg, mint például az orosz Szputnyik után. Maga Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt állította a csütörtöki kormányinfón, hogy minden kutatás végeredményét nyilvánosságra fogják hozni, de addig is az mondható el, hogy a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb.

A táblázatban százezer oltottra vetítve is kiírták az adatokat. Ehhez ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy Pfizert adtak be a legidősebbeknek, a krónikus beteg időseknek és az idősotthonok lakóinak. Az alábbi grafikonunkon azt láthatják, melyik vakcinából mennyi második adagot kaptak a 60 év felettiek, illetve alattiak.

A vakcinákról minden fontos információt ebben a cikkünkben szedtünk össze.

Frissítés: Ebben a cikkben írtunk arról részletesebben, hogy mi a gond a kormány által közzétett táblázattal, és miért nem alkalmas arra, amit bizonyítani lett volna hivatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!