Most akkor az ellenzék tényleg oltásellenes?

Legfontosabb

2021. április 9. – 10:28

frissítve

Most akkor az ellenzék tényleg oltásellenes?
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánytól hónapok óta azt halljuk, hogy az ellenzék oltásellenes kampányt folytat, Orbán Viktor legutóbb egyenesen azt mondta, hogy meg is halnak olyanok, akik a baloldalra hallgatnak. A miniszterelnök szerint az ellenzék célja, hogy ha lebeszélik az embereket az oltásról, akkor többen meghalnak, ettől gyengül a kormány, és újra ők kerülnek hatalomra. A Fidesz mindezért kampányt hirdetett az „oltásellenes baloldal” ellen, már hirdetésben is pörgetik erről a videójukat. De vajon az ellenzék tényleg lebeszéli az embereket az oltakozásról?

„Az oltásellenes kampány – elnézést, hogy nagypénteken használok ilyen erős kifejezést – az bűn. Mert akit lebeszélnek arról, hogy felvegye az oltást, az meghalhat.

És meg is halnak olyanok, akik hallgatnak a baloldalra.

És ezért valakinek a lelkiismeretével el kell számolnia. Én arra kérek mindenkit, ha nem akar oltást – amit megérthetünk, mert nem gondolkodik mindenki ugyanúgy a világról –, mi ezt tiszteletben tartjuk. Ne lépje át azt a határvonalat, hogy másokat is meg akar arról győzni, hogy ő se oltassa be magát. Ez nagy baj. És hát ott az álszentség kétségkívül, hogy akik az oltásellenes kampányt politikailag viszik, azok közben suttyomban vagy nyíltan, melyik hogy, beoltatja magát. Tehát másokat lebeszélnek, mert politikai hasznot remélnek ettől, ez nyilvánvaló, magukat meg közben beoltatják.

Tehát ez a jelenség velünk van, de én úgy látom, ezt elsöpri a népi érzület. Tehát szerintem

ezek a kísérletek, hogy hatalmi megfontolásból beszéljük le az embereket az oltásról, akkor majd kevesebben oltják be magukat, többen halnak meg, nagyobb lesz a baj, ez meggyengíti a kormányt, és akkor majd visszatérhetünk a hatalomba – mert a baloldal így gondolkodik –, ezt a megközelítést szerintem elsöpörte a közérzület.

Ez egész egyszerűen erkölcsileg nem tartható, ezt látom is a közhangulaton.” Így beszélt Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth rádióban.

Míg korábban több fórumon, közleményekben és a parlamentben is arról beszéltek a kormánypárti képviselők, hogy az ellenzék halálkampányt folytat, mert a halottak magas számát emlegetik fel, egy ideje emellé betársult az a retorika is, miszerint az ellenzék oltásellenes.

Orbán például már február 15-én is azt mondta a parlamentben, hogy „szerintem hiba, ha a Jobbik frakcióvezetője oltásellenes hangokat hallat. Hagyják abba az oltásellenes agitációt!”, miután Jakab Péter Jobbik-elnök arról beszélt, hogy nem a politikusok dolga meggyőzni a lakosságot az oltásokról, azt hagyják a szakemberekre, virológusokra. Ugyanitt Orbán Balázs – megismételve Orbán Viktort – szintén azt állította, hogy Jakab Péter oltásellenes nyilatkozatokat tesz. „Bevizsgált vakcinák ellen lázít?” – kérdezte az államtitkár, megjegyezve, hogy a magyar hatóságok által hitelesített vakcinák esetében „tök mindegy, hogy honnan jöttek”.

A húsvéti hétvégén, nem sokkal Orbán pénteki Kossuth rádiós interjúja után Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy

a kormány „online kampányt indít a baloldal oltásellenességével szemben”,

mert be akarják mutatni, „mekkora felelőtlenség az, amit a baloldal csinál, hiszen az az oltásellenes politika, amit folytatnak, az emberéletekbe kerül. Minden olyan emberélet a baloldal lelkén szárad, amelyről azért kellett lemondani, mert az illető hallgatott a baloldalra és nem vette föl a felajánlott vakcinát.”

Nem is kellett sokat várni, megjelent a kampány első videója, ami a „baloldal kétszínűségével szembesíti a magyar embereket”, azt állítva, hogy míg másokat lebeszélnek egyes vakcinákról, „maguknak beadatják az oltást, mint ahogy azt Gyurcsány Ferenc is tette csütörtökön”.

Ezt egyébként a Fidesz nem csak a saját oldalán osztotta meg, hanem hirdetésként is előbukkan a kezdőoldalon azoknak is, akik nem követik a párt oldalát.

A szintén politikai haszonszerzéssel vádoló narratívába Áder János köztársasági elnök is beleállt: Áder a nagypénteki ünnepi beszédében azt mondta a köztévében, hogy „erkölcstelen, embertelen, elfogadhatatlan politikai hasznot remélni a járványhelyzetben”, és „jó lenne, ha mindenki tudatosítaná magában, hogy a járvány nem lehet öncélú politikai játékok, a politikai haszonlesés és az alpári beszólásokban való versengés ideje”. Végül arra kérte a lakosságot, hogy ne az önjelölt doktorokra és a „politikai sarlatánokra” hallgassanak, hanem a tudományra.

Mit állít az ellenzék?

Az egész ott kezdődött, amikor ősszel bejelentették, hogy a kormány tárgyal az oroszokkal és a kínaiakkal is a vakcinák miatt. Az ellenzék ezután többször, több helyen felemelte a szavát az ellen, hogy az EU által nem engedélyezett vakcinákkal akarnak itthon oltani.

A DK például december végén, „Orbánék ne a magyar embereken kísérletezzenek” ,és „a kormány ne riogassa tovább az embereket az orosz vakcinával” szövegű bejegyzést osztott meg a Facebookon, előtte pedig azt is mondták, az Európai Bizottsághoz fordulnak az orosz vakcina ügyében.

A jobbikos Lukács László György pedig arról beszélt, hogy „Magyarország nem az oroszok laborja”. A szintén jobbikos Gyöngyösi Márton januárban pedig azt írta, „miközben a nyugati világ amerikai és német vakcinákkal oltaná be az embereket szigorúan önkéntes alapon, addig Orbán ki tudja miféle orosz és kínai oltásokat akar látni, emberkísérletnek alávetve a magyarokat. (…) Nem akarunk gyanús keleti vakcinákat, és magunk akarunk dönteni arról, hogy a nyugatiakat felvesszük-e, avagy sem.”

A momentumos Fekete-Győr András pedig azt kérte egy januári posztjában, a kínai vakcinával előbb a kormánytagokat oltsák be. Mint írta, „szögezzük le: nem azzal van a gond, hogy egy vakcina kínai vagy orosz gyártású. Hanem azzal, hogy ezek a vakcinák a nyugati cégek védőoltásaihoz képest jóval átláthatatlanabb módon készültek, és még a megfelelő európai hatóságok engedélyét sem kapták meg. Veszélyes, és a védőoltásokba vetett általános bizalmat is rombolja, hogy a magyar miniszterelnök – csak azért, hogy baráti diplomáciai üzenetet küldjön keleti diktatúráknak – a kínai és orosz vakcinák mellett kampányol, az Európai Unió teljes ignorálásával.”

Az igazi „az ellenzék oltásellenes” narratíva akkor kezdődött, amikor decemberben Krekó Péter politikai elemző a Politicónak nyilatkozva azt mondta: „Az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve.” A december 26-án megjelent írást a Magyar Nemzet a december 29-i számában úgy interpretálta: Krekó azt javasolta, hogy az ellenzéki pártok indítsanak oltásellenes kampányt. Ezután a félreértelmezett mondatot felkapta a kormánypárti sajtó, Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája például „az elmúlt évtizedek legnagyobb gazemberségének nevezte” a politikai elemző szavait, és petíciót is indított „a baloldal oltásellenes kampánya” miatt. Bayert, ahogy Menczer Tamás külügyi szóvivőt is, Krekó feljelentette rágalmazás miatt. Krekó egy helyreigazítási perben nyert is a kormányközeli média ellen.

Aztán Orbán Viktor január közepén elkezdett arról beszélni, ha Magyarországon engedélyezik a kínai vakcinát, akkor gyorsan tudnak majd oltani, és talán még nyár előtt visszakaphatjuk a régi életünket. A miniszterelnök bejelentése másnapján a DK bejelentette, hogy petíciót indít az európai engedéllyel nem rendelkező kínai vakcina ellen. A petíció pontos szövege így szólt: „Tiltakozom az ellen, hogy Magyarországon olyan kínai vakcinával oltsanak, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség!” A petíció oldalán ma már semmi sem látható egyébként. Már erre úgy reagált Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, hogy „Gyurcsány Ferenc pártja felelőtlen és veszélyes játékba kezd, amikor az oltás ellen buzdít”.

Gyurcsány Ferenc február 15-én a parlamentben utasította vissza, hogy az ellenzék az oltások ellen volna. Azt, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával javasolják az oltást, „azt tekintsék óvatosságnak. Ebből nem érdemes politikát csinálni” – mondta, és szerinte nem tisztességes, hogy a kormány az ilyen óvatosság miatt oltásellenességgel vádolja az ellenzéket.

Amikor februárban a veszélyhelyzeti rendeletek újbóli meghosszabbításáról vitatkoztak, a vita negyedik órájában a DK-s Arató Gergely bejelentette, hogy a javaslathoz olyan módosítást is benyújt majd, hogy az emberek választhassanak a vakcinák közül. A szavazáskor a képviselők leszavazták az indítványát.

Keletivakcina-ellenesség = az ellenzék oltásellenessége

Azóta viszont a kormánytagoktól folyamatosan azt hallani, hogy az ellenzék oltásellenes, és a kormánypárti sajtóban is többször írnak erről. Márciusban pedig még a hivatalos koronavírus-tájékoztató oldalon (ahol minden reggel közlik a friss fertőzöttségi és halálozási adatokat) is megjelent a kormány közleménye, miszerint „Gyurcsány Ferenc vezetésével a baloldal oltásellenes kampányt indított. A baloldali önkormányzatok azt kérték, hogy az ő területükre ne küldjön a kormány orosz vagy kínai vakcinát. A baloldalt terheli a felelősség minden olyan idős ember haláláért, akit ők beszéltek le az oltásról és így nem szerzett időben védettséget.”

Pár napja pedig Menczer Tamás külügyi államtitkár Facebook-bejegyzésben magyarázta meg, szerintük miért oltásellenes az ellenzék. Ebben így írt: „Szóval a baloldal oltásellenes. Ugyanis ez a párbeszéd zajlott: Gyurcsány, Fekete-Győr, Jakab: Az orosz és a kínai vakcina veszélyes, emberkísérletet végez a kormány, petíció kell a vakcina ellen. Akkor önök az oltás ellen beszélnek, tehát oltásellenesek.”

A kormány tehát egész egyszerűen egyenlőségjelet tesz a közé, hogy az ellenzéki pártoknak nem tetszett, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett kínai és orosz vakcinát hozott be a kormány Magyarországra, és a közé, hogy az ellenzék akkor oltásellenes. És a Fidesz újonnan indult kampányában hirdetésként is posztolt videót megnézve is azt látni, hogy a Fidesz az ellenzék oltásellenességét mindössze azzal magyarázza, hogy „a kínai vakcinát be kell tiltani” szövegű posztot osztott meg januárban a DK. Mindezért pedig a kormány szerint emberek halnak meg.

És bár az ellenzék korábban a kínai és az orosz vakcinák ellen valóban többször is felszólalt, a koronavírus elleni oltakozás ellen nem hergelték vagy szólították fel az embereket. Április 5-én még egy egy közös videóban is buzdítottak oltásra. Közleményükben azt írták, „az ellenzéki pártszövetség álláspontja egyértelmű: az oltás az egyetlen módja annak, hogy legyőzzük a koronavírust, és visszakapjuk az életünket. Minden magyar, aki jelentkezik, kaphassa meg a védőoltást! Orbán hiába próbálja újabb hazugságkampánnyal az ellenzékre kenni a felelősséget.”

Orbán erre a videóra pénteken a Kossuth rádióban úgy reagált: „Én nem hiszek nekik, a baloldal oltásellenes”, mert hogy be akarták tiltatni a keleti vakcinákat, és szerinte az „a baloldali képmutatás, hogy magukat beoltatják, az embereket meg lebeszélik”.

A Fidesz erre úgy reagált, „a baloldali pártok ma is aláírásokat gyűjtenek a kínai és az orosz vakcinák ellen. Miközben a baldali pártok másokat lebeszélnek, politikusaik »magukat bezzeg sorban beoltatják«️.” Közleményükben azt is írták, „a baloldali pártok »felelőtlen kampányának az áldozata«️ az önkormányzati képviselőjük is, aki nem fogadta el a kínai vakcinát, majd megbetegedett és meghalt”. Utóbbival a DK-s Penz Andrásra utalnak, akiről a kormánymédia írta azt, hogy „a kistarcsai képviselő vakon hitt Gyurcsány Ferencnek – bele is halt”. Azt is írták róla, hogy a fertőzésére utaló bejegyzéseit a pártja eltüntette Penz Facebookjáról, de azok továbbra is ott vannak.

Legutóbb pedig szerdán Dömötör Csaba az oltásellenesség mellett azt is felemlegette az ellenzéknek, hogy a nyitásról a kormány az egészségügyi szakemberek javaslata alapján hoz döntéseket, de ha a baloldalt követték volna, több százezer emberrel kevesebb lenne beoltva. Dömötör felemlegette, hogy Karácsony Gergely nyitott programokat akart csinálni március 15-én Budapesten. Ezek egyébként végül a szigorú járványügyi korlátozások miatt elmaradtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!