A DK petíciót indít az európai engedéllyel nem rendelkező kínai vakcina ellen

2021. január 16. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Demokratikus Koalíció (DK) petíciót indít, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről Varga Zoltán, az ellenzéki párt parlamenti frakciójának szóvivője beszélt a Facebookon közzétett videójában.

A párt szerint „a magyar kormány láthatóan eldöntötte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által ellenőrizetlen, engedély nélküli, bizonytalan hatékonyságú, kivizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani Magyarországon”.

A petíció pontos szövege így szól:

„Tiltakozom az ellen, hogy Magyarországon olyan kínai vakcinával oltsanak, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség!”

Nem sokkal korábban a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) is hasonló tartalmú nyilatkozatot adott az MTI-nek. Ők a hatvan év felettieket féltik a kínai vakcinától.

„Gyurcsány Ferenc pártja felelőtlen és veszélyes játékba kezd, amikor az oltás ellen buzdít” – reagált a petícióra Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az oltás önkéntes, a magyar orvosok pedig csak olyan vakcinával oltanak, amit a magyar egészségügyi hatóságok biztonságosnak ítéltek.

Vannak szerződések

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szombaton bejelentette: kikéri a kormánytól a vakcinaszerződéseket, közérdekű adatigénylést fog benyújtani. „Ha valamit nem tudnak megoldani, rögtön ellenséget keresnek. Most ismét az Európai Unióban találták meg, akire mutogatni tudnak, mondván, ha nem lennének a brüsszeli kötöttségek, akkor gyorsabb lenne a tömeges oltás” – fogalmazott az MSZP politikusa.

Közben a köztévé M1 csatornája úgy értesült, hogy brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió embernek elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig. A miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a tárgyalásokra. Az M1 értesülései szerint Szijjártó hamarosan Moszkvába utazik.

Mi történt eddig?

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth rádióban úgy fogalmazott, hogy „ha a magyar hatóságok engedélyezik, és az emberek a kínai vakcinát is választhatják, akkor olyan gyorsan tudunk oltani, hogy talán jóval nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket. Ez attól függ, mennyi kínai és orosz vakcinát tudunk szerezni”.

Az Európai Bizottság elnöke pénteken azt mondta, hogy a következő hetekben előfordulhatnak még fennakadások a Pfizer és a BioNtech vakcinájának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy az első negyedévben teljesíteni fogja a korábbi vállalásait.

Mint arról korábban beszámoltunk, a megbízhatóbb kínai vakcina jön Magyarországra. Bár azt már hosszú ideje kommunikálja a kormány, hogy kínai vakcinákról tárgyal, csütörtökön először hangzott el konkrétan, hogy melyik gyártó készítménye érkezhet az országba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón: a Sinopharm nevű kínai gyártóval állapodtak meg, és az első szállítmány akár egymillió adagos is lehet. Hogy mikor, az a miniszter szerint már csak attól függ, hogy a magyar hatóságok milyen gyorsan adják meg az engedélyt a vakcina bevetésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!