A Pfizer ígéri, időben leszállítják az első negyedévre tervezett uniós vakcinaadagokat

2021. január 15. – 19:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A következő hetekben előfordulhatnak még fennakadások a Pfizer és a BioNtech vakcinájának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíteni fogja a korábbi vállalásait – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken, írja az MTI.

Frissítés: a gyártó ugyanakkor azt közölte, csak a következő héten, ideiglenesen csökken a belgiumi Puursban lévő gyártóhelyünkről szállított vakcinadózisok mennyisége. Mint írták:

„A január 25-i héttől az Európai Unióban visszatérünk az eredeti szállítási terveinkhez, február 15-től pedig már a megnövelt mennyiségű szállítási igényeknek teszünk eleget. Így az első negyedévre vállalt vakcinamennyiségeket is teljesítjük, továbbá jelentősen megnöveljük a szállított vakcinadózisok számát a második negyedévtől.”

Hat uniós ország – Dánia, Finnország, Svédország, illetve Észtország, Lettország és Litvánia – levélben fordult a Bizottság vezetőjéhez, amelyben „elfogadhatatlannak” nevezték, hogy a Pfizer a következő hetekben várható szállítmányai jelentős csökkentéséről tájékoztatta őket. „Ez nem pusztán a tervezett oltási menetrendekre van kihatással, de gyengíti az egész folyamat hitelességét is” – írták. Arra kérték az Európai Bizottságot, hogy gyakoroljon nyomást a vállalatra a rendelések pontos és stabil teljesítésének biztosítása érdekében. Később Ursula von der Leyen azt mondta, telefonon beszélt a Pfizer vezérigazgatójával, aki biztosította arról, hogy időben leszállítják az első negyedévre tervezett vakcinaadagokat.

A gyógyszergyártó elismerte, hogy február elejéig még ideiglenes fennakadások lehetnek a belgiumi Puursban lévő üzemük bővítése miatt, de amint ez kész, akkor jelentősen megnőnek a gyártókapacitásaik. A vállalatok a frissített szállítási ütemtervekről tájékoztatni fogják az Európai Bizottságot, az EU tagállamait és a változás által érintett más országokat.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára péntek délután azt írta a Facebook-oldalán, hogy a brüsszeli hibák miatt nem jött eddig sok Pfizer-vakcina Magyarországra. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy az Európai Bizottság vakcinákkal kapcsolatos késlekedése újabb és újabb gazdasági károkat okoz az Európai Uniónak, ezért Magyarország még intenzívebb tárgyalásokba kezdett a kínai és orosz gyártókkal a beszerzésekéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!