Orbán: Ha engedélyezik a kínai vakcinát, talán nyár előtt visszakapjuk az életünket

2021. január 15. – 08:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a magyar hatóságok engedélyezik, és az emberek a kínai vakcinát is választhatják, akkor olyan gyorsan tudunk oltani, hogy talán jóval nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket. Ez attól függ, mennyi kínai és „még nem tudjuk, mennyi” orosz vakcinát tudunk szerezni – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban.

A kormányfő szerint gyorsabb lesz a járványkezelés, ha a kínai vakcinával is lehet oltani, mert ha csak a „brüsszeli beszerzésekkel haladunk”, akkor talán nyár végére, őszre lehet feloldani a korlátozásokat.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy a legutóbbi napon 111 ember halt meg, 1500 megfertőződött és több mint 4500 meggyógyult.

A miniszterelnök szerint nincs kockázata a kínai vakcinának, ezért arra kéri az egészségügyi hatóságokat, hogy a lehető leggyorsabban mondjanak rá A-t vagy B-t. Szerinte erre néhány napon belül sor is kerülhet. A Magyarországra érkező kínai oltóanyagról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Orbán úgy látja, hogy az oltás iránti bizalom folyamatosan nő Magyarországon, a magyar kormány is oltáspárti.

Eddig közel 106 ezer embert oltottak be itthon.

Hamarosan az oltási terv harmadik fázisa következik, és megkezdődhet a 60 év feletti krónikus betegségben szenvedő magyarok oltása, közéjük több mint 1 millió ember tartozik. Orbán szerint „tulajdonképpen” lenne is annyi kínai vakcina, amennyivel őket mind be lehetne oltani.

A válságkezeléssel összefüggésben bejelentette, hogy legkésőbb 2022. január 1-től a kormány teljes jövedelemadómentességet szeretne biztosítani a 25 évnél fiatalabbaknak. Orbán szerint mindez nem példa nélküli, látott már ilyet Lengyelországban is.

Az interjúban szó volt arról is, hogy nem azért halad lassabban az ország az oltásokkal, mert nem jók a magyar orvosok és ápolók, hanem mert nincs elég vakcina. Nagy-Britannia beoltotta a lakosság 4 százalékát, az unióban pedig 1 százalék alatt vagyunk – mondta Orbán, aki szerint ennek ellenére nem kell elkezdeni brüsszelezni. Igaz, később a Pfizer vakcinájáról – amiről január 3-án még kijelentette, hogy magyar vakcina – már úgy beszélt, mint brüsszeli vakcina.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz. Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”. A magyarországi médiaviszonyokról készült videónkat itt nézheti meg>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!