Gyurcsány: Gyurcsányozás helyett párbeszéd kellene

2021. február 15. – 11:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha azt gondolják, hogy nincsen benne a tiszteletdíjukban, hogy hallgassák végig az ilyen beszédeket, tévednek, benne van” – mondta Kövér László házelnök Jakab felszólalása után, akit Gyurcsány Ferenc követett.

A volt kormányfő azt javasolta, hogy az emberek „tartsák be a szabályokat és oltassák be magukat, ezzel nem érdemes vitatkozni.” Gyurcsány, visszautasította, hogy az ellenzék az oltások ellen volna. Azt, hogy csak az európai ügynökség által jóváhagyott vakcinával javasolják az oltást, „azt tekintsék óvatosságnak. Ebből nem érdemes politikát csinálni” – mondta Gyurcsány, aki szerint nem tisztességes, hogy a kormány e miatt az óvatosság miatt oltásellenességgel vádolja az ellenzéket. Gyurcsány ironikusan megjegyezte, hogy nincs kétsége afelől, hogy Orbán Viktor valós számokat mondott a gazdaságról, de „ez az ország régen volt akkora bizonytalanságban, mint mostanában. Bizonyos szektorok kitettsége drámai”, és az érintettek nem látják azt az optimizmust, amit a kormány. Gyurcsány szerint Jakab Péter pontosan fogalmazott: Orbán „a sajátjaira vigyáz, építi a világot, amely az övé, de ezen túl nagy érzéketlenséggel fordul a világ felé”.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Keveset adott bértámogatásra, munkahelymegőrzésre, az egzisztenciák megőrzésére. „Messze-messze a legutolsók vagyunk ebben Európában.”

Gyurcsány azután az egyetemi átalakításokra tért rá, amit Orbán is érintett beszédében. A volt kormányfő szerint a modellváltással a kormányhoz közeliek sok pénzt „el is fognak lopni.” „Pár embernek ellenérték nélkül odaadják a nemzeti vagyon egy részét”, szellemit és fizikait egyaránt. „Meglopják a nemzetet” ahogyan azt a MTA-val, a CEU-val elbánva is tette. „Önöket zavarja a szellemi sokszínűség.”

Az egyetemek privatizációja „a magyar felemelkedés és megmaradás zálogának elárulása”. Gyurcsány szerint „nagyon súlyos bűn” az egyetemek ilyenfajta magánosítása.

„Önöket zavarja, hogy az ellenzék az önök által kitalált centrális erőtér logikájával szemben egységes alternatívát kíván mutatni. Az ellenzék sokszínű, de hasonlóan gondolkodik: akarnak egy demokratikus, szabad Magyarországot, önökkel szemben” – mondta a volt kormányfő, aki szerint a következő időszakban a kormány válasza minden vádra az lesz, hogy „Gyurcsány!”.

„Arról beszélek, drága uram, hogy ennek az országnak vannak súlyos problémái. Mi történne akkor, ha az országot felnőttként kezelve beszélgethetnénk ezekről, és nem az lenne mindenre a válasz, hogy Gyurcsány?”

„Csak akkor nemzeti ügy a válságkezelés, ha annak valamennyi polgár részese” – zárta Gyurcsány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!