Áder: Erkölcstelen, embertelen a járványtól politikai hasznot remélni

2021. április 2. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Jó lenne, ha mindenki tudatosítaná magában, hogy a járvány nem lehet öncélú politikai játékok, a politikai haszonlesés és az alpári beszólásokban való versengés ideje. A járvány megfékezésén, megállításán, leküzdésén fáradozókba vetett bizalmat megingatni mélységesen erkölcstelen. A szakemberek által engedélyezett oltóanyagok ellen kampányolni embertelen. E kettőből politikai hasznos remélni elfogadhatatlan. Igen: erkölcstelen, embertelen, elfogadhatatlan. Ezért a politikai közszereplőket arra kérem, hogy aki segíteni nem tud, legalább ne ártson” – mondta Áder János nagypénteki beszédében a közmédiában.

Itt írtunk arról, hogy bár már hetek óta ez a kormánypárt narratívája, a Fidesz csak most kezdi igazán a baloldalt oltásellenességgel és kétszínűséggel vádoló online kampányát.

A köztársasági elnök tíz perces beszédét úgy kezdte, „több mint egy esztendeje már, hogy Magyarország hadban áll”, majd háborús metaforákkal beszélni kezdett a koronavírusról: háború, fegyver, védekezés, fenyegetés.

Az egészségügyi dolgozókról azt mondta, „emberfeletti teljesítményt nyújtanak” a védekezésben, ápolásban, gyógyításban, közben látjuk a fáradtságukat. Arra kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy „mozgósítsák utolsó tartalékaikat”, bár tudja, kérni könnyebb, mint megtenni.

Ezután azt mondta, „elképzelni sem tudjuk azokat a drámai pillanatokat, amikor egy-egy életért kell küzdeni”. Ehhez Áder nem tette már hozzá, hogy 28 szerkesztőség, köztük a Telex is nyílt levélben fordult a kormányhoz és az operatív törzshöz, hogy engedjék a magyar sajtót, így a magyar nyilvánosságot tájékozódni arról, mi történik a járvány közepette a magyarországi kórházakban, pénteken pedig a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szakszervezete is azt mondta, be kéne engedni az újságírókat a kórházakba, hogy „objektíven bemutathassák azt, hogy milyen heroikus küzdelem zajlik a kórházakban.”

Ezután az „önjelölt virológusokról” beszélt, „akik megkérdőjelezik a magyar szakemberek felelős döntéseit, és kételyeket ébresztenek a biztonságos és hatásos oltóanyagok iránt”. Emellett „látunk kóklereket, akik vakcinaválasztási szabadságot követelnek ott, ahol mindenki az első perctől szabadon választhat”. De „látunk felelőtleneket, akik nyugalom helyett békétlenséget, összefogás helyett megosztottságot, bizalom helyett bizonytalanságot keltenek”.

Áder szerint nagy a zűrzavar, nehéz eldönteni, kinek lehet hinni, ezért azt tanácsolja, „tegyünk fel magunknak néhány egyszerű kérdést”: El akarjuk kerülni a betegséget? Meg akarjuk óvni a családot, barátokat? Szabadulni akarunk-e a korlátozásoktól és visszakapni a régi életünket? Az államfő szerint ezekre a válasz: van ötféle védőoltás, és ha a kanyaró, tbc ellen elfogadják az emberek az oltást, akkor koronavírus ellen miért nem? „Kit érdekelt az egyáltalán, hogy ezeket az oltóanyagokat hol gyártották?” – utalt ezekre a gyerekkorban beadott oltásokra.

Azt is mondta, ha az oltásoknak van is valamilyen mellékhatása, még az is kevésbé súlyos, mint maga a fertőzés.

Áder végül arra kérte a lakosságot, hogy ne az önjelölt doktorokra és a „politikai sarlatánokra” hallgassanak, hanem a tudományra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!