1936 új fertőzöttet, 176 újabb halálos áldozatot regisztráltak

2021. április 26. – 09:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1936 (az előző naphoz képest: –392)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 176 (az előző naphoz képest: –29)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 6443 (az előző naphoz képest: +159)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 782 (az előző naphoz képest: –8)
  • Napi mintavételek száma: 16 635 (az előző naphoz képest: –6588)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 603 901 (az előző naphoz képest: +7772)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 665 067 ( az előző naphoz képest +43 647)

A hivatalos oldalon elérhető tájékoztatás szerint a gyógyultak száma jelenleg 486 435 fő, az aktív fertőzötteké pedig 258 218 főre csökkent. Itt írnak arról is, hogy elindult pénteken az online időpontfoglaló rendszer, ahol most már minden oltásra váró regisztrált tud magának időpontot foglalni, ám „az időpontfoglaló most kifejezetten a jövő heti Sinopharm vakcinával történő oltásra van kinyitva. A regisztrált bármely, a számára megfelelő kórházi oltópontra tud időpontot foglalni hétfő, kedd és szerdai napokra” – írják.

Az elhunytak száma még vasárnap is kétszáz fölött volt, a listában egy három hónapos, örökletes izombetegségben (MLASA szindrómában) szenvedett baba is és két alapbetegség nélküli huszonéves is megjelent.

Orbán Viktor pénteken, már a szokásos rádióinterjúja előtt bejelentette a Facebookon, hogy megvan a 3,5 millió beoltott, így szombaton hosszú idő után ismét megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai.

Napközben sokan voltak a vendéglátóhelyek teraszain, és ez így volt az esti órákban a kocsmáknál is. Orbán Viktor betartotta pénteki ígéretét, és egy sörrel köszöntötte a szabadságot, de hasonlóan tettek a közösségi médiában aktív kormánypárti politikusok. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közös sikernek nevezte a terasznyitást. Változott emiatt a kijárási korlátozás időtartama is: szombattól már csak este tizenegytől hajnal ötig kell otthon maradni.

De rövidesen, négymillió beoltottnál ez is változik majd, jön az enyhítés következő fokozata, ennek részleteit épp hétfőn reggel, a kormány hivatalos tájékoztatását követően írtuk meg. Ekkortól 11 óráról éjfélre módosul a kijárási tilalom, az üzletek este 11-ig maradhatnak nyitva, védettségi igazolvánnyal látogatható lesz: a vendéglátóhelyek belső tere, a szállodák, a szabadidős létesítmények (pl. állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár), illetve sportoláshoz az uszodák, jégpályák és edzőtermek is.

Látogathatók lesznek este 11-ig a sportrendezvények, szintén igazolvánnyal, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezekre a helyekre magukkal vihetik kiskorú gyermekeiket is. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és felügyeletük alatt álló kiskorúak elhagyhatják a maszkot a sport- és kulturális rendezvényeken. Cikkünket a várható változásokról itt olvashatja.

A kormány vasárnap közzétett egy táblázatot a koronavírus ellen beoltottak megbetegedési és halálozási adatairól, amivel a cél vélhetően az lenne, hogy bizonyítsa Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állítását: a kínai Sinopharm vakcinája jobb, mint a Pfizer–BioNTech-féle. A közzétett számokkal azonban több probléma is van, Ferenci Tamás biostatisztikus a Telexnek részletesen beszélt róla, hogy pontosan mi is, míg Karikó Katalin biológus, a Pfizerrel közös vakcinát kifejlesztő BioNTech alelnöke a Facebookján írt arról, miért félrevezető így a táblázat.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!