Karikó Katalin szerint így félrevezető a kormány táblázata a vakcinák hatékonyságáról, ezért itt-ott kiegészítette

2021. április 26. – 07:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közelmúltban Széchenyi-díjjal kitüntetett biológus, biokémikus, a Pfizerrel közös vakcinát kifejlesztő BioNTech alelnöke is reagált arra a táblázatra, amit a kormány tett közzé vasárnap a koronavírus ellen oltottak megbetegedéseiről és halálozási adatairól. Megírtuk, hogy mit gondol erről Ferenci Tamás biostatisztikus: röviden azt, hogy ezek az adatok így szakmailag nehezen vállalhatóak – hogy miért, arról részletesen itt olvashat.

Karikó Katalin a Facebook-oldalán írt a táblázatról, ki is egészítette azokkal az elérhető, tudott információkkal, amiket szerinte még fel kellett volna tüntetni ahhoz, hogy az értékelhető legyen – írja a Népszava.

„A lentebb bemutatott táblázatot sokan elküldtétek, ezért kiegészítettem a szükséges információval, amit sajnálatosan lehagytak róla, az elhunytak korára nem tudok semmilyen adatot, de egy ilyen közleményben azt is kötelező lett volna feltüntetni”

– kezdte, majd kitért arra a jelentős különbségre hogy Pfizer-vakcinával oltották például az idősotthonban élőket és a súlyos krónikus betegeket, míg a Sinopharmmal azokat, akik krónikus betegségben nem szenvedtek.

„Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja, megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit, vagy historic kontrollal. A betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ”

– írta.

Hozzátette: azt kellett volna feltüntetni, hogy Magyarországon négy hónap alatt 100 000 idős, krónikus betegből hányan halnak meg az öregek otthonában, illetve hogy krónikus betegséggel nem rendelkező 100 000 emberből hány halt meg négy hónap alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!