Kettős mutációt mutató koronavírust találtak Indiában

2021. március 24. – 13:36

frissítve

Kettős mutációt mutató koronavírust találtak Indiában

Másolás

Vágólapra másolva

1,3 milliárdos méretéhez képest nem nagy a hivatalosan regisztrált napi halálozás Indiában a maga 275 áldozatával – Magyarországon az elmúlt 24 órában 249 esetet jegyeztek fel –, ám a mintákban a láthatóan terjedő brit és dél-afrikai vírus mellett egy új, kettős mutációt felmutató vírusvariánsra is bukkantak.

A mutáció a koronavírus tüskéjét alkotó fehérjénél található – amelynek segítségével a vírus megkapaszkodik a sejten –, szakemberek szerint „ez növelheti az immunrendszerrel szembeni ellenállóképességét a vírusnak, amely így fertőzőbb is lehet” – nyilatkozta a BBC-nek Sahid Dzsamil virológus. Ennek elvi lehetőségét hivatalosan is elismerték, ám a hatóságok szerint nem ez okozza a járvány felgyorsulását Indiában, ahol jó eséllyel sok haláleset be sem kerül a statisztikába, mivel a halálozások jelentős része kórházakon kívül történik.

Az egészségügyi minisztérium szerint ez a mutáció nagyon kevés mintában volt tetten érhető. Ez azonban nem jelenti, hogy a vírusvariáns később nem okozhat problémát – hívta fel a figyelmet a már idézett virológus.

A járvány gyorsulása Indiában kézzelfogható: március 8-án 17 ezer, jelenleg már több mint 35 ezer új fertőzést jegyeznek fel naponta. (És ahogy a haláleseteknél, úgy a fertőzéseknél is igaz, hogy sok kimaradhat a statisztikából.)

Eddig a járvány alatt 11 millió fertőzést és 160 ezer halálesetet jegyeztek fel az ázsiai országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!