Tripla mutáns koronavírus bukkant fel Indiában

2021. április 22. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új koronavírus-mutációra bukkantak a tudósok Indiában, ahol éppen soha nem látott lendülettel tombol a járvány, tegnap például 314 ezer új fertőzöttet regisztráltak (ráadásul az ország vidéki részein az elmaradott egészségügyi rendszer miatt a valós szám ennek a többszöröse lehet).

A B.1.618 kódot kapott variáns híre „tripla mutáns bengáli törzs” néven terjedt el a médiában, pár héttel a szintén Indiából származó dupla mutáns után. Az elnevezés kicsit félrevezető, hiszen a vírus különféle variánsai általában több mutációt hordoznak, a nálunk éppen terjedő brit variáns, vagy a hírhedt dél-afrikai is ilyen – sőt, az új indiai variáns többek között éppen azt az E484K mutációt hordozza, mint a dél-afrikai és a brazil. A dupla és tripla jelző esetünkben annyit takar, hogy két, illetve három komolyabb, a vírus működését jelentősen megváltoztató mutációt hordoz az adott variáns.

Az indiai tripla mutáns a szokottnál fertőzőképesebb, ami rossz hír, de még ennél is rosszabb, hogy az első vizsgálatok alapján a tudósok nem zárják ki, hogy képes lehet megkerülni a már felkészített immunrendszert. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy egy másik mutánssal megfertőződött, vagy oltással immúnissá vált szervezetet is meg tud fertőzni. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek egyelőre csak az első vizsgálatok alapján leszűrt, erősen feltételes módú következtetések.

A virológusok szerint az oltások a vírus jelenleg ismert összes variánsa ellen jók, és ha felbukkan egy olyan mutáns, ami kikerüli ezt a védelmet (ahogyan például a szezonálisan megjelenő új influenzatörzsek), nem kell az egész kutatás-fejlesztést elölről kezdeni, aránylag rövid idő alatt hozzá lehet igazítani az oltóanyagokat az új variánsokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!