Olaszországban is megjelent az indiai vírusvariáns

2021. április 26. – 17:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszországban is azonosították az új típusú koronavírus indiai variánsát – jelentette be hétfőn Luca Zaia, az északkeleti Veneto tartomány elnöke, írja az MTI.

Zaia történelmi napnak nevezte a járványügyi korlátozások enyhítésének első lépését, beleértve a bárok és éttermek teraszainak megnyitását, azonban hangsúlyozta, hogy a „járvány meg nem ért véget”. Veneto elnöke az is bejelentette, hogy júniusra be akarják fejezni a hatvan év felettiek oltását, és addigra már az ötvenesek nagy részét is be akarják oltatni.

Az indiai vírusmutációt Bassano del Grappa városában azonosították egy indiai származású apánál és lányánál. A kormányzó megjegyezte, hogy a tartományban tavaly február óta már tucatnyi variánst azonosítottak. Az olaszok 21 százaléka kapta már meg az oltás első dózisát. A gócpontként ismert, tízmilliós Lombardia tartomány bejelentette, hogy nem használja tovább az AstraZeneca-vakcinát, kivéve azok esetében, akik még a második adagra várnak ebből az oltóanyagból.

Az indiai vírusmutációt március végén Svájcban is azonosították. Svájc hétfőn Indiát a nagy fertőzéskockázatú országok közé sorolta, így annak, aki onnan érkezik Svájcba, azonnal karanténba kell vonulnia – közölte a svájci szövetségi közegészségügyi hivatal.

Vasárnap számos más ország példáját követve Olaszország is korlátozta az Indiából való beutazást. Indiában az elmúlt négy napban meghaladta a napi 300 ezret a beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma, a járvány tavalyi kitörése óta sehol a világon nem regisztráltak ilyen rövid idő alatt ennyi új megbetegedést. Az indiai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!