Indiában megdőlt az egy nap jelentett új koronavírus-fertőzések világrekordja

2021. április 22. – 15:03

Indiában megdőlt az egy nap jelentett új koronavírus-fertőzések világrekordja
Védőfelszerelésben vesznek búcsút rokonai egy koronavírus-szövődményekben meghalt férfitől Ahmedabadban Fotó: Amit Dave / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

India megdöntötte az egy nap jelentett új koronavírus-fertőzöttek szomorú világrekordját, miután csütörtökön a helyi hatóságok összesen 314 835 új Covid-19 fertőzéses esetet regisztráltak.

Az eddigi rekordot az Egyesült Államok tartotta, ahol még januárban egyetlen napon 297 430 új fertőzöttet jelentettek – mondjuk akkor már az USA-ban beindult az oltási program, ami a koronavírusos esetek számának csökkenését eredményezte.

A csaknem 1,4 milliárd lakosú országban mára 2102 ember halt bele a vírusfertőzés szövődményeibe, ami ha nem is világ-, de helyi rekordnak számít. Egyébként a valós halálozási adat valószínűleg ennél sokkal magasabb, ugyanis a halálozások jelentős része kórházakon kívül történik, ezek viszont nem kerülnek bele a statisztikákba.

Indiában március elején indult be a járvány második hulláma, azóta meredeken emelkedik a napi új esetszám – már egy hete minden egyes nap 200 ezer fölött van az új fertőzöttek száma –, és a fertőzés terjedését követi a halálozások számának növekedése is.

A helyzet annál is aggasztóbb, mivel több régióból is azt jelentették, hogy megteltek a kórházak, és fogytán a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez szükséges orvosi oxigén is. A helyzetet súlyosbítja, hogy a járvány által egyelőre kevésbé sújtott tagállamok igyekeznek felhalmozni a létfontosságú orvosi eszközöket, és megakadályozzák például, hogy oxigént vigyenek át a fővárosi kórházak kisegítésére.

Ahogy az az ilyen válsághelyzetekben lenni szokott, egyre több horrorbeszámoló érkezik az országból: egy kelet-indiai krematóriumban például már nem győzik a holttestek elégetését, és nem tudnak mit kezdeni a szeretteik hamvaira váró családok százaival, Új-Delhi közelében pedig már egy parkolóban kellett szükségkrematóriumot építeni. A BBC videoriportja alapján többen kórházi ágyra várakozva halnak meg:

Szakértők a hatóságok önelégültségét okolják a katasztrofális helyzetért, ugyanis több régióban és településen elmulasztottak megfelelő mennyiségű gyógyszert és orvosi eszközt felhalmozni, és nem alakítottak ki új kórtermeket a hirtelen tízezrével jelentkező betegek számára. Valószínűleg az is óriási hiba volt, hogy amikor a téli hónapokban a 10 ezer körül stabilizálódott napi új esetszámok alapján úgy tűnt, a járványt sikerül kontroll alatt tartani, a hatóságok azonnal megszüntették a milliós tömegeket megmozgató hindu vallási ünnepeket is érintő gyülekezési korlátozásokat. Narenda Modi miniszterelnököt nem csak az újabb korlátozások bevezetésének halogatása miatt kritizálják többen, hanem azért is, mert a mögötte álló hindu nacionalista Bháratíja Dzsanatá Párt több tömegrendezvényt tartott a kritikus periódusban. A politikai baklövések mellett – csakúgy, mint Brazíliában – a fertőzések számának kilövéséhez hozzájárulhatott egy új, az „alap” Covid-19 vírusnál veszélyesebb, kettős mutációt felmutató vírusvariáns felbukkanása is (ennek mutációi növelhetik a vírus immunrendszerrel szembeni ellenállóképességét).

Egyelőre a vakcináció sem kecsegtet gyors kilábalással; az eddig főleg időseknek és stratégiailag fontos szektorokban dolgozóknak beadott összesen 130 millió adaggal is csak a népesség alig 8 százaléka szerzett védettséget.

A válsághelyzet miatt az Indiával konfliktusban álló másik kelet-ázsiai nagyhatalom, Kína jelezte, hogy kész segítséget nyújtani.

(BBC, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!