Kína vitatott területen, a Himalájában épített fel egy új települést és egy katonai létesítményt

2020. november 24. – 23:59

Másolás

Vágólapra másolva

Új műholdfelvételek igazolják, hogy Kína a Himalájában vitatott hovatartozású, a bhutáni és az indiai határ mentén lévő területen felépített egy új, több épületből álló települést, valamint egy katonai létesítmény is, írja a CNN.

Az amerikai Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) számára eszközöket biztosító Maxar Technologies műholdas földmegfigyelési vállalt szerint a 2020. október 28-i képek azt mutatják, hogy jelentős építkezési tevékenység zajlott az idén a Torsa folyó völgyében. A Maxar közleményében azt írja, hogy egy új katonai bunkereket is építettek a doklami terület közelében. A felvételeken látható az újonnan épített Pangda falu a vitatott határ bhutáni oldalán, valamint egy ellátási raktár a kínai területen.

Bhután indiai nagykövete, Vetsop Namgyel vezérőrnagy közleményében kijelentette, hogy „Bhutánban nincs kínai falu”. Az indiai és a kínai külügyminisztérium sem válaszolt a CNN kérdéseire, és nem kommentálták a műholdfelvételeket. A keskeny földsávról Bhután és Kína is azt állítja, hogy az ő területe, valamint India számára is stratégiai fontosságú, mivel az Új Delhit az északkeleti államokkal összekötő Siliguri folyosó közelében fekszik. Ez az egyetlen híd a nyolc északkeleti államban élő ötvenmillió indiai és az ország többi része között. A konfliktusban ezért India Bhután szövetségese.

A kínai-bhutáni-indiai hármashatáron gyakoriak a határvillongások, 2017 nyarán egy kínai útépítés vezetett a doklami incidenshez, India az állította, hogy utat Bhután területén építik, míg Peking ezt kétségbe vonta. A konfliktus odáig fajult, hogy a kínai és indiai határőrök kövekkel dobálták egymást a kopár fennsíkon. Az építkezést akkor 48 órán belül leállította a Bhután nevében fellépő indiai hadsereg, ezután pedig heteken belül több ezer kínai és indiai katonát vezényeltek a térségbe, de ennél tovább nem eszkalálódott a helyzet.

Az év elején a határ egy másik vitatott szakaszán véres összecsapások voltak Kína és India között, ennek során legalább 20 katona halt meg, ami a legsúlyosabb konfliktus volt a két ország között 1962 óta. A két ország korábban beleegyezett, hogy kivonják erőiket a térségből, a Maxar Technologies műholdas képei most mégis azt mutatják, hogy Kína továbbra is erősíti pozícióját a határ közelében. Ugyanakkor a további építkezések már nem valószínűek az évnek ebben az időszakában az időjárás miatt.

>>> Kattintson ide a legfrissebb hírekért! >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!