Újraindulnak a korábban a járvány miatt felfüggesztett onkológiai szűrővizsgálatok

2021. április 28. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől újraindulnak a megelőzést szolgáló népegészségügyi célú és szervezett onkológiai szűrővizsgálatok, jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

„A magyar egészségügy az utóbbi hetekben olyan módon jutott túl a koronavírus-járvány harmadik hullámának legkritikusabb szakaszán, hogy valamennyi beteg számára biztosított maradt az ellátás.”

-jelentette ki a miniszter Facebook-posztjában. Hozzátette, a járvány leküzdésében továbbra is fontos az oltás.

Tavaly novemberben a halasztható műtétek felfüggesztésekor úgy szólt a rendelet, hogy továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is.

Kásler április 9-én rendelte el a kórházi adatokra hivatkozva a szűrővizsgálatok felfüggesztését, az NKK azonban ekkor jelezte, hogy a leállás csak átmeneti lesz, a szűrővizsgálatok kivételével pedig minden más onkológiai ellátás továbbra is kötelezően elvégzendő.

Szerdára az aktív fertőzöttek száma pedig 250 143 főre csökkent. Utoljára március elején volt ennyi a kórházban kezelt fertőzöttek száma, mint a szerdai adatok szerint, a napi új halottak száma viszont továbbra is magas, egy nap alatt 188. Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján szintén arról beszélt, hogy Európában a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk, és eredményes küzdelem folyik jelenleg is a járvány ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!