Gulyás Gergely: Ötmillió beoltott után lehet újra lagzikat tartani

2021. április 29. – 11:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kövesse velünk élőben a csütörtöki kormányinfót!

Nem sokkal fél 1 előtt befejeződött a kormányinfó. Köszönjük a figyelmet!

Április második felétől kezdték oltani Magyarországon a diplomatákat. Eddig brit, kínai, amerikai, és oroszok diplomaták kaptak oltást. Azért ők, mert eddig ezekből az országokból kaptunk vakcinákat.

Gulyás szerint mindenki el tudja dönteni, hogy az első oltás után, a védettségi igazolványával megy-e közösségbe, vagy megvárja a második oltást, de a rendelkezésre álló adatok alapján az igazi különbség az oltatlanság és első oltás között van, nem a két oltás között. A miniszter arról is beszélt, hogy a járvány leküzdése ellen a vakcina az egyetlen fegyver, ami tavaly nem volt, most viszont van, tehát úgy lehet tervezni a költségvetéssel, hogy

bízhatunk abban, hogy május végével, június elejével a járvány véget fog érni, vagy olyan minimálisan lesz jelen, ami a normális élethez való visszatérést nem zavarja meg.

A 444 tette fel a kérdést, hogy az újságírók mikortól kérdezhetnek újra személyesen a kormányinfón. Gulyás erre csak annyit válaszolt:

„Reméljük minél előbb!”

Május 1-től már azok is tudnak regisztrálni védőoltásra, akik nem rendelkeznek tajszámmal, jelentette be Gulyás.

Ezt válaszolta a miniszter a kormányinfón a Telex kérdésére, ami így hangzott: „Mit gondolnak, ősszel tarthat előválasztást az ellenzék? Előfordulhat, hogy a veszélyhelyzet miatt csak online tudják megtartani?”

  • Továbbra is tartják, hogy júniusban telt házas meccsek lehetnek a Puskás Arénában?

„Tartjuk, hiszen Magyarországon addigra mindenki be lesz oltva, külföldről pedig negatív PCR-teszttel lehet majd belépni az országba” – válaszolta Gulyás a Telex kérdésére.

  • A szóbeli érettségit akkor miért nem lehet szintén júniusban megtartani?

Az összes szakmai szervezettel teljes volt az egyetértés, hogy csak az írásbeli érettségikre kerüljön sor, ennek nem csak a járvány elleni védekezés az oka, hanem a tavaly lebonyolított érettségi is emellett szól, mondta a miniszter.

Az Európai Labdarúgó-szövetség azt írja, a budapesti Eb-mérkőzésekre érkező szurkolóknak elég a negatív PCR-teszt, a magyarok viszont csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be. Gulyás erre azt mondta, ez nem kettős mérce, hanem egyszerűen csak arról van szó, hogy Magyarország jól áll az oltással, míg más országok nem. Itthon addigra mindenki be tudja magát oltatni, de más országok nem fognak ilyen jól állni, így a külföldieknél a negatív PCR-teszt lesz az elvárás.

A terasznyitás miatt kialakult tömegjelenetekkel kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy nem érzi úgy, hogy a rendőrségen bármit is számon kellene kérni, hiszen a rendőrök példásan végzik a feladatukat. „Természetesen a járványügyi szabályokat mindenkinek be kell tartani, de nem csoda, hogy fél év bezártság után volt néhány olyan jelenet, ami nem felelt meg a szabályoknak”, de talán nem lett volna ildomos pénzbüntetéssel sújtani az embereket, mondta. Szerinte a legnagyobb garancia nem a távolságtartás hanem az oltás.

Budafokon együtt kampányoltak ellenzéki és kormánypárti politikusok az oltás mellett. Az Infostart megkérdezte, tervez-e a kormány ilyet, akár országos szinten. Gulyás azt mondta, örülnek, hogy ilyen is előfordul, de „oltásellenesekkel nehéz oltás melletti kampányt szervezni, ezért egyedül maradtunk” – fogalmazott. Szerinte az ellenzék oltásellenes, ezért ilyenre nem nyílt meg a lehetőség, ha lenne ilyen, jó példa lenne, mondta. Az egész kérdéskörről itt írtunk bővebben.

Nehéz pontos becslést mondani arra, hogy mikor érhetjük el az 5, a 6, illetve a 7 millió beoltottat. Ha az emberek regisztrálnak, akár tíz napon belül is elérhető az ötmilliós határ, mondta Gulyás.

Az elmúlt hónapok elegendő bizonyítékot szolgáltattak arra, mi volt a keleti nyitás értelme, elég csak a kínai vakcinákra gondolni, mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A kínai magyar légi selyemút pedig nagyon fontos gazdasági lehetőségeket jelent Magyarország számára.

Mától mindenfajta szűrővizsgálat elérhető, az egynapos sebészeti eljárás pedig május 3-tól, azaz jövő hét hétfőtől indul újra.

Gulyás szerint a legnagyobb kérdés, hogy mennyi ideig áll fent a védettség oltás után. A gyártók a félévet már kitolták 8-9 hónapra is akár. De az alap a hat hónap, és ez azért fontos, mert úgy kell gazdálkodni a vakcinákkal, hogy ha lejár a védettség, akkor megkaphassa előtte a következő oltást mindenki. Arra kell felkészülni, ha a védettség megszűnik, legyen elegendő vakcina az újabb oltásra, mondta Gulyás.

A kínai és magyar állam közösen hozza létre azt az alapítványt, amely az egyetemet működtetni fogja. A Fudan Egyetemmel kötött megállapodás szövegét pedig magyarul és kínaiul is közzéteszik majd, ígérte Gulyás.

A székesfehérvári kórházigazgató kijelentéseivel kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy minden kórház a saját eljárását és protokollját igyekszik minősíteni és felülvizsgálni.

A világon mindenhol a lélegeztetőgépekre került személyek közül nagyon sokan halnak meg.

A kormány sokat kritizált táblázatáról kérdezett az RTL. Gulyás elmondta, hogy például Karikó Katalin olyan szempontokat tett hozzá, amelyek egyébként is ismertek volna. „Ennek mi örülünk, nem zavar” – fogalmazott. Gulyás szerint nem véletlenül nem állapítottak meg a vakcinák között sorrendet. Karikó azon megállapítása igaz, hogy a legtöbb idős embert Pfizerrel oltották, és hogy azzal oltunk a legrégebben, az összehasonlítási idő más, de ezek mind ismert tények voltak. Gulyás szerint először az a baj, hogy nem hozzák nyilvánosságra az adatokat, aztán az, hogy ismert szempontokat nem tesznek hozzá. Gulyás szerint a kormány értékelő véleményt is közzétett, ami nem minősítette a vakcinákat, csak azt a következtetést vonták le, hogy minden vakcina hatásos. Abban a vitában, hogy melyik vakcina jobb, azért nem vett részt a kormány, mert nincs érdemi különbség, ha mégis van, akkor a Szputnyik javára, mondta Gulyás. A miniszter a legutóbbi kormányinfón úgy fogalmazott:

A Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb.

A határon túliak oltásával kapcsolatban elmondta Gulyás, először a Magyarországon élőket oltjuk, ha azután van vakcinának, szeretnénk segíteni másokon is, és azok között a határon túli magyarok elsők között vannak. Erről még döntés nem született, hiszen még nem oltottunk be mindenkit, akit be akarunk.

Az ötmillió beoltott után tudnak dönteni a nyári táborokról. A szándék az az, hogy legyenek táborok, de még túl korai erről dönteni, mondta Gulyás.

Addig érdemes útvonalakat lezárni, amíg az a közlekedést nem lehetetleníti el, mondta Gulyás, aki szerint Budapesten sok a dugó, ott is, ahol korábban nem volt, és a főváros közlekedést átalakító döntései okozzák azt. Jó lenne ha az autós üldözés modern változata megszűnne, fogalmazott a miniszter. Szerinte a pesti alsó rakpart lezárása komolyabb gondot nem okozott, de ha ott is biciklisávokat alakítunk ki, ahol nincs is igazán rá mód, annak az autósok számára tragikus hatása van.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban feltett kérdésekre Gulyás úgy reagált, hogy a nyomdánál keddig összesen 4 millió 176 ezer 133 igazolványt gyártottak, és ezeket határidőn belül kiállították. Ebből pedig több mint 3 millió igazolványt postáztak.

Ugyanakkor több olyan pont is van, ahol technikai problémák lehetnek, ilyen például az is, ha a háziorvosok nem rögzítik az adatokat a rendszerbe, így azokról a Belügyminisztérium sem értesül.

Kizárni azt nem lehet, hogy a postán is elveszhetnek az igazolványok, ezért az operatív törzs erre megoldást keres, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki mindenkitől türelmet és elnézést kért.

Magyarország egyelőre úgy döntött, hogy nem hívja le a hitelt az EU-s helyreállítási programból. Gulyás most elmondta, három ország venné fel a teljes hitelt, hat ország fontolgatja. De hozzátette, 2023 végéig bármikor, projektalapon igényelhető a hitel, ha szükség van rá, és kedvező, mi is igénybe vehetjük. Azt is elmondta, Magyarország elsők között fogja az EB-hez benyújtani a helyreállítási terveket, az egészségügyben az egy fontos változtatás volt, ami kivezeti a hálapénzt, azt kéri Magyarország, ennek a reformnak egy részét fizesse ki az unió.

Gulyás elmondta, az egyetemi fejlesztéseket döntően nem uniós pénzből fogja Magyarország megvalósítani, de minden egyetemi fejlesztést, amiről szó volt, megvalósítunk. Minden egyetem, amely az átalakulás mellett döntött, biztos lehet abban, hogy a forrásokhoz hozzájut.

Az oltási igazolványokról Gulyás azt mondta, hogy ha valaki nem kapta meg az igazolást, az ellenőrizni tudja, hogy a háziorvos feltüntette-e azt az eeszt-ben. Minden oltást a lehető leghamarabb fel kell tüntetni az egészségügyi térben.

Átlagosan egyébként 10 nap alatt érkezik meg az igazolvány a beoltott személyhez. Ugyanakkor Gulyás elismerte, hogy van, hogy ez nem mindig sikerül. A kormány világos eljárás rendet alakít ki arra, hogy mindenki megkapja a hiányzó vakcina igazolványt.

A külügyminiszter felhatalmazást kapott, hogy kétoldalú szerződéseket kössön országokkal az utazásokkal, védettségi igazolványokkal kapcsolatban, erről hamarosan bejelentést is tesznek.

Közel négyötödös többséggel szavazta meg szerdán az Európai Parlament a digitális zöldigazolványról szóló javaslatot, erről itt írtunk bővebben.

A kormány ötmillió beoltott elérése után, azaz várhatóan május 10-től engedné újra a lakodalmak megtartását.

Módosítják a büntető törvénykönyvet, a közokirat hamisításnak lesz egy külön kitétele, így akarják elkerülni a védettségi igazolványokkal való visszaéléseket. Ennek alapján „100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő pénzbüntetéssel, de akár egy év bezárással is sújtható az ilyen jogellenes magatartás”, jelentette be Gulyás Gergely.

A kormány megállapította, hogy az oltásoknak köszönhetően radikálisan csökkent a fertőzöttség, és a halálozás is csökkenőben, mondta Gulyás Gergely. A 4 millió oltott meglehet pénteken, és akkor lehet dönteni az újraindításról:

  • a kijárási korlátozás éjfélre módosul;
  • a védettségi igazolványosoknak este 11-ig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, ahová a szülők a gyermekeket is magukkal vihetik, ők védettségi igazolvány nélkül mehetnek be;
  • a védettek szállodákba is mehetnek;
  • a szabadidős létesítményeket – állatkerteket, múzeumokat, színházakat, mozikat – ismét lehet látogatni;
  • edzőterembe, uszodába a védettek és versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, illetve versenyre készülő igazolt sportolók mehetnek majd.

A védetteknek és a kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken.

A hivatalos kormányzati tájékoztatás szerint a járvány harmadik hulláma már tetőzött, erre utalnak a napi adatok és a szennyvízvizsgálatok előrejelzései is. Ugyanakkor az elmúlt 24 órában újabb 186 személy halt meg koronavírusban.

  • A kórházi ellátást igénylők száma: 5554 (az előző naphoz képest: –353)
  • A lélegeztetőgépre szorulók száma: 662 (az előző naphoz képest: –40)
  • A napi mintavételek száma: 22 379 (az előző naphoz képest: +3590)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 870 222 (az előző naphoz képest: +96 001)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 822 655 ( az előző naphoz képest +48 755)

Az operatív törzs legutóbbi, szerdai tájékoztatóján György István államtitkártól hallhattuk, hogy már nem a vakcinamennyiségen múlik, hogy ki mikor kaphat oltást, nem kell már várni a háziorvos hívására, mindenki foglalhat online időpontot. A tisztifőorvos elmondta, már mindenféle vakcinánk van, és már megérkezett az országba a Janssen 24 ezer vakcinája is. Az is kiderült, hogy ha tünet- és panaszmentes a beoltott, akár már másnap is adhat bárki vért, de a szervezet kiegyensúlyozottságának visszatérése érdekében így is érdemes lehet néhány napot várni.

A magyar kormány vasárnap kiadott egy táblázatot, amelyben a koronavírus elleni különféle vakcinák való életbeli hatékonyságát nyomon követő vizsgálat eredményeit tette közzé. Ahogy még aznap megírtuk, ezzel a táblázattal számos komoly szakmai probléma van, mert egy sor fontos tényezőt nem vettek figyelembe az összeállításakor, így a végeredményből önmagában semmilyen érdemi következtetést nem lehet levonni.

A táblázatról a szerdai kormányülés előtt kérdeztük a minisztereket, akik szerint a szakértők riogatnak, a táblázat jó és egy csomó minden kiolvasható belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!