Csak az kapna automatikusan uniós oltási igazolványt, akit nyugati vakcinával oltottak

2021. április 29. – 10:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel négyötödös többséggel szavazta meg szerdán az Európai Parlament a digitális zöldigazolványról szóló javaslatot, jelentették be az EP csütörtöki ülésének kezdetén. Eszerint júniustól válthatnák ki a QR-kód alapú igazolást azok, akiket beoltottak a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével – vagy koronavírus-teszttel tudják igazolni a védettségüket. Az igazolvány célja, hogy az Európai Unión belül könnyebbé tegye a szabad mozgást az uniós és az Unión kívüli állampolgárok számára is.

Az EP most elfogadott tárgyalási pozíciója alapján kezdenek majd egyeztetni a tagállamokkal is a javaslatról, ugyanis a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsának is el kellene fogadnia a zöldigazolvány tervét.

A javaslat szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal beoltottakat minden uniós tagállamban automatikusan megilletnék az utazási engedmények. Azt viszont már a tagállamok egyenként dönthetnék el, hogy ezeket megadják-e más oltóanyagokkal, például az orosz Szputnyik V-vel vagy a kínai Sinopharm vakcinájával beoltottaknak. Görögország már korábban jelezte, hogy nyártól karantén nélkül fogadnák a keleti vakcinákkal oltottakat is.

A tervezet szerint az uniós igazolásban szerepelni fog, hogy beoltottak-e valakit koronavírus ellen, hány dózisban és milyen vakcinával – ezek közül csak az EMA által engedélyezett oltásokat kötelező elfogadni. Ha nem oltották be, akkor vagy egy negatív koronavírus-teszt (akár hivatalos PCR-, akár hivatalos antigén gyorsteszt) eredményével lehet beutazni, rajta a teszt típusával és időpontjával – vagy egy igazolással arról, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen.

Az igazolás papíralapon és digitális formában is elérhető lesz, és mindkét esetben egy QR-kódot tartalmaz majd, amit a határátlépéskor kell majd felmutatni. Az ingyenes dokumentumot az uniós állampolgárok és családtagjaik, illetve az EU területén érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok kaphatnák majd meg.

Még szerdán tartottak vitát a javaslatról az Európai Parlamentben, ahol mind a fideszes Hidvéghi Balázs, mind a momentumos Donáth Anna elfogadhatatlannak nevezte a keleti vakcinákkal kapcsolatos kitételt – hiszen ez a Magyarországon beoltottak jelentős részét hátrányosan érintené majd.

„Több mint egy éve tart a koronavírus-járvány, de nem a lényegről beszélünk – oltási igazolványokról van szó, de arról nem, hogy eközben milliók nem jutnak a koronavírus elleni oltóanyagokhoz”

– mondta szerdai felszólalásában a Fidesz EP-képviselője. Hidvéghi szerint „egy vakcinának nincs világnézete, csak hatásfoka”, és az Európai Unióba vetett hit csorbulhat az uniós állampolgárokban azzal, hogy míg az oltási program „sikeresen halad Izraelben, az Egyesült Államokban, az miért nem sikerült az EU-ban”. „Nem válogathatunk a vakcinák között, egyedül az számít, hogy az oltóanyag megvédi-e az embereket a fertőzéstől” – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

„Előttünk van egy olyan javaslat, ami a védettséggel rendelkezők számára eltörölné a karantén kötelezettségét az utazásoknál – azonban csak az EMA által elismert vakcinákkal oltottak utazhatnának eszerint korlátlanul. Ez a javaslat közel egymillió magyart korlátozna az unión belüli mozgásban, ez pedig elfogadhatatlan”

– mondta Donáth Anna szerdán. A Momentum EP-képviselője arról beszélt, „van miért Orbán Viktor politikáját kritizálni, hiszen a miniszterelnök haverjainak cégein keresztül szerezte be a kormány a keleti vakcinákat”, azonban szerinte „Orbán kormánya nem egyenlő a magyar emberekkel, nem büntethetjük a magyar embereket Orbán politikája miatt”.

Oltás mellett teszttel is lehetne majd utazni

A szerdai vitán egyébként a magyar képviselőkön kívül nem nagyon emelte ki senki az orosz vagy a kínai vakcinákkal oltottak kérdését – hiszen az Európai Unión belül egyedül Magyarországon oltanak ezekkel az oltóanyagokkal. Annál több szó esett a zöldigazolvánnyal járó jogosítványok kérdéséről, ugyanis míg a parlamenti képviselők többsége szerint az igazolás tudja biztosítani az utazások és így a turizmus újraindítását Európában, addig egyes képviselők (főleg a szélsőjobboldalról) szerint ez diszkriminatív lenne a nem beoltottakkal szemben.

„Mi ez, ha nem szegregáció? Mi van akkor, ha utazni szeretnék, de nem tudom beoltatni magam?”

– tette fel a kérdést a lengyel kormánypártok részéről Patryk Jaki, az ECR képviselője. Erre egyébként kitér a javaslat is, hiszen a védettséget nem csak az oltással, de koronavírus-teszttel is lehet igazolni a fent leírt módon. Így aki átesett a fertőzésen, vagy negatív teszteredményt produkált az utazás előtt, az szintén jogosult a digitális zöldigazolvány kiváltására.

Azonban azt az EP-képviselők is hozzátették, hogy egyáltalán nem egyenlő módon tudnak hozzáférni a tesztekhez az uniós állampolgárok: míg egyes országokban, mint például Ausztriában tömegével lehet hozzájutni az ingyenes koronavírus-tesztekhez, addig Magyarországon háziorvosi beutaló nélkül legalább 15 ezer forintot kell kifizetni a tesztekért. Ennek érdekében több képviselő (főleg a baloldalról) ingyenessé, vagy legalábbis egységesen megfizethetővé tenné ezeket a teszteket, hogy mindenkinek biztosítani tudják az utazás lehetőségét az EU-ban.

Didier Reynders uniós igazságügyi biztos szerint az egységes zöldigazolvánnyal megakadályozhatják az EU széttagolását az igazolások mentén: a közös rendszerrel minden tagállamban egyaránt igazolható lesz a koronavírussal szembeni védettség, és megakadályozhatják a hamisított dokumentumok terjedését is.

Nem csak az Unión belül alkalmaznák majd ezt a formátumú digitális zöldigazolványt: a BBC arról ír, hogy a 27 uniós tagállamon kívül várhatóan Norvégiába, Izlandra és Svájcba is ezzel az igazolással lehet majd szabadon utazni. Az Európai Unióból tavaly kilépett Egyesült Királyság viszont az Egyesült Államokkal és Kanadával dolgozik együtt egy másik nemzetközi vakcinaigazoláson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!