Június 15-től lesz érvényes az uniós oltási igazolvány, de nem lesz kötelező kiváltani

2021. március 28. – 22:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Thierry Breton, az uniós oltási stratégiáért felelős francia politikus vasárnap arról beszélt az RTL francia rádióban, hogy az uniós oltási igazolvány, az úgynevezett „zöld tanúsítvány” június 15-től lesz érvényes a 27 tagállamban. A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényen való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező – hangsúlyozta Thierry Breton az MTI beszámolója szerint.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy biztosak lehetünk abban, hogy minden európai, aki szeretné magát beoltatni, egyformán hozzáférhet az oltáshoz, kell lennie egy dokumentumnak, amely igazolja mindenki állapotát”. Az igazolás egy negatív teszttel is kiváltható lesz, a gyorstesztek kapacitásának kibővítésén is dolgozik az Európai Bizottság. Thierry Breton szerint az a cél, hogy ismét együtt tudjunk élni kockázatmentesen, és hogy „nyitni tudjunk”.

Mint korábban megírtuk, az Európai Bizottság tervezete szerint a tagállamok szabadon dönthetnek majd arról, milyen pluszfeltételekkel engedélyezik azok belépését, akik a kínai vagy az orosz vakcinát kapták meg. Az oltási igazolás tervezetét az uniós kormányoknak, illetve az Európai Parlamentnek is kell fogadniuk még.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!