Minden uniós állampolgárnak jár uniós oltási igazolvány, de az országok maguk döntik el, kit engednek be

2021. április 13. – 14:05

frissítve

Minden uniós állampolgárnak jár uniós oltási igazolvány, de az országok maguk döntik el, kit engednek be
Német digitális vakcinaigazolás – Fotó: Frank Hoermann / Sven Simon / DPA VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Minden uniós állampolgárnak joga van uniós zöldigazolványhoz, senkit sem lehet megfosztani tőle még akkor sem, ha olyan vakcinával oltották be, amelyet a saját tagállam engedélyezett sürgősségi eljárásban, és nem az Európai Gyógyszerügynökség”

– mondta Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) vitáján az uniós védettségi igazolások készülő rendszeréről a Hvg.hu szerint.

Az uniós biztos szerint ez különösen fontos szempont az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg is vizsgál, és elképzelhető, hogy azután fog engedélyezni, hogy az uniós védettségi igazolványok rendszere már elkezdett működni. Reynders ugyanakkor arra is kitért, hogy azoknak a tagállamoknak a hozzáállása is érthető, amelyek csak az EMA által jóváhagyott oltásokban bíznak.

Az Európai Bizottság tervezetében egy olyan középutat választottak, hogy a tagállamoknak csak az EMA által engedélyezett vakcinákat kell kötelezően elfogadniuk, de lehetőségük van arra, hogy a többit is elfogadják.

A biztos azt is kiemelte, hogy az uniós védettségi igazolás nem vakcinaútlevél. Vagyis a tervezet értelmében a tagállamoknak ugyanazokat a jogokat kell biztosítaniuk mindenkinek, akit az EMA által engedélyezett vakcinával oltottak be, negatív PCR-tesztje vagy igazolása van arról, hogy átesett a betegségen.

Mint arról beszámoltunk, Thierry Breton, az uniós oltási stratégiáért felelős francia politikus korábban arról beszélt az RTL francia rádióban, hogy az uniós oltási igazolvány, az úgynevezett „zöld tanúsítvány” június 15-től lesz érvényes a 27 tagállamban. A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényen való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!