Székesfehérvári kórházigazgató: Olyan még nem volt, hogy a magyar krematóriumok három műszakban dolgozzanak

2021. április 26. – 18:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Úgy döntöttem, bár mindig azt mondja az OKFŐ, a minisztérium, hogy konkrét számokról ne beszéljünk, én úgy döntök, hogy beszélek konkrét számokról”

– mondta a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója a helyi Fmc.hu szerint, majd valóban beszámolt a járványhelyzet súlyosságát érzékeltető Fejér megyei adatokról.

Bucsi László azért döntött úgy, hogy kórházigazgatóktól manapság ritkán hallható konkrétumokat oszt meg a nyilvánossággal, mert mint mondta, kevesen regisztráltak a tömeges oltásra Székesfehérváron, és tart a negyedik hullámtól. A kórházukba szombaton 7100 adag vakcina érkezett a tömeges oltáshoz, a regisztráltak száma azonban a háromezret sem éri el. „Az emberek nagy része még mindig nem tudja, hogy mi van” – mondta.

(Azt mi tesszük hozzá, hogy a tömeges oltásra megnyitott regisztrációs lehetőséggel csak a kínai Sinopharm vakcinájára lehet egyelőre jelentkezni, amit háziorvosok tapasztalatai szerint sokan visszautasítanak, így ez is hozzájárulhat a mérsékelt érdeklődéshez.)

A kórházigazgató néhány fontosabb megállapítása:

  • Múlt hét óta Fejér a Dunántúl legfertőzöttebb megyéje, de országosan is csak Borsod-Abaúj-Zemplén előzi.
  • 125 covidos intenzív ágyat jelöltek ki, két és fél hete már csak kettő volt szabad.
  • Az intenzív osztályuk békeidőben évi 400 millió forintból működik, most csak január óta 1 milliárd forintba került a covidos betegeik ellátása.
  • A lélegeztetőgépre került betegek 84 százaléka halt meg náluk.
  • Bérelniük kellett két hűtőkonténert, mert a holttestek már nem fértek el máshol, de két hete ezek is megteltek. Egyik megérkezéséről a Telex is beszámolt.

„Olyan Magyarország történetében nem volt még, hogy a krematóriumokat arra kérték, hogy három műszakban dolgozzanak”

– érzékeltette a helyzet komolyságát.

Azért akad jó hír is: most úgy tűnik, elég lesz a kapacitás, mert hosszú idő után jelentős csökkenésnek indult a kórház sürgősségi osztályára érkező covidos betegek száma – mondta. Ezzel együtt is tart attól, hogy ha lesz negyedik hullám, az olyan komoly lehet, hogy „elviszi a fél országot”. Ezt csak az oltással lehet elkerülni, ezért mindenkit az oltakozásra buzdított.

„Mindegy, hogy milyen vakcina. Segít a vakcina”

– mondta.

Bucsi László teljes beszéde itt nézhető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!