Videón, ahogy megérkezik a második halotthűtő konténer a székesfehérvári kórház udvarára

Legfontosabb

2021. március 31. – 18:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház udvarán olvasóink szerint már hetek óta állt egy halotthűtő konténer, március 30-án, kedden pedig egy újabb érkezett, amit – hasonlóan a másikhoz – a kórház Patológiai Osztályához közel helyeztek el.

A járványügyi adatok napok óta szomorú rekordokat döntenek, a brit vírusmutáns agresszívan terjed, egy hét alatt 13 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, a kórházak és az intenzív osztályok is rendkívül leterheltek, a legrosszabb becslések szerint a harmadik hullám pedig még mindig csak napok múlva tetőzhet.

Az, hogy valójában mekkora harc és milyen munka folyik a kórházakban, csak megtippelni lehet, a kormánytól független sajtót egyáltalán nem engedik be az intézményekbe, több más szerkesztőség mellett szerdán ezért is kértük a kormánytól és az operatív törzstől, hogy engedjék a magyar sajtót, így a magyar nyilvánosságot tájékozódni arról, mi történik a járvány közepette a magyarországi kórházakban. A kórházigazgatóktól, orvosoktól hivatalosan ugyanis lehetetlen információt kicsikarni, mert a kommunikációs lánc vége mindig az Országos Kórházi Főigazgatóság, majd az Emmi, az Emmi pedig nem nagyon áll szóba a sajtóval, ha azok kényelmetlen kérdésekkel zaklatják. Ilyen kényelmetlen kérdésnek számít az is, hogy miért áll országszerte egyre több halotthűtő konténer a kórházak területén. A konkrét esetben tájékoztatást kértünk a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház igazgatóságától, de választ nem kaptunk.

Hűtőkonténerek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház udvarán – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Hűtőkonténerek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház udvarán – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Ez így normális? Igen

Pedig abban, hogy a kórházak hűtőkonténereket bérelnek semmi megbotránkoztató nincs, sőt, mondta a Telexnek Palkovics Katalin a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke.

„Ezekkel a konténerekkel most kisegítik a kórházak hűtőkapacitását. Pontosan azért használják azokat, hogy az elhunyt személyek méltó módon legyenek tárolva”

– fogalmazott az elnök.

Ő úgy tudja, Magyarországon minden kórház más hűtőkapacitással rendelkezik, a második hullám alatt viszont egyre több intézménynél tapasztalták, hogy hűtőkonténerek jelentek meg. Ezt támasztja alá az is, hogy tavaly decemberben a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház udvarára érkeztek konténerek, egy olvasónk pedig egy másik kelet-magyarországi kórház területén fotózott le egy ilyet. „Tavaly október-november környékén a kormányhivatalok egyébként felmérték a kórházak, a temetőüzemeltetők és a temetkezési szolgáltató cégek hűtőkapacitását, amit a mai napig ellenőriznek”, mondta Palkovics Katalin.

Intézményenként változó az is, hogy a kórház patológiai osztálya vagy a halottszállító cég intézi a hivatalos iratokat. Az pedig, hogy a holttest mikor kerül ki a kórház hűtőházából, attól is függ, hogy a temettető mikor jelentkezik, magyarázta az elnök. „Most hogy ilyen megnövekedett halálozási számok vannak, a cél az, hogy minél hamarabb kikerüljenek a halottak a kórházból”.

Hűtőkonténer egy kelet-magyarországi kórház területén – Olvasói fotó / Telex
Hűtőkonténer egy kelet-magyarországi kórház területén – Olvasói fotó / Telex

Palkovicsék cége Dunaújvárosban egyébként általában két napon belül el tudja szállítani a holttesteket, köszönhetően annak, hogy a kórház rendkívül együttműködő, ez viszont egyáltalán nem jellemző mindenhol.

Szigorúbb szabályok a temetkezésnél is

A szakegyesület elnöke szerint nem csak a kórházi dolgozók vannak elképesztő módon leterhelve, az elmúlt egy év a temetkezési vállalkozások alkalmazottait is próbára tette. „Azt látom a kollégákon is, hogy leterheltek, nehezen győzik, mégis mindenki azon van, hogy a lehető legméltóságteljesebben tudjuk tartani azt, amit vállaltunk”. Lelkileg is nehezebb időszakon mennek keresztül, mondja Palkovics, hiszen „az ember nem feltétlenül osztja meg mindenkivel azt, amit lát, mi diszkrécióra is felesküdtünk. Haza ezt az ember nem viheti, ezért inkább egymással beszéljük meg. Ugyanakkor muszáj egy falat is felhúzni, mert nem halhatunk meg mindegyik esettel mi is”. Az elmúlt egy évben ráadásul a halottszállító cégek dolgozóinál is kiesett az, ami egy kis „feloldást” adhatna nekik, „ahogy más sem, mi sem tudunk társasági életet élni, nem tudunk lazítani”, tette hozzá az elnök.

A járvány miatt tavaly április 6-tól egyébként nekik is szigorúbb eljárásrend szerint kell dolgozniuk. Azoknak a holttestét, akik az otthonukban haltak bele a koronavírus okozta szövődményekbe dupla nejlonzsákba kell helyezniük, és a zsákot kívülről egy százalékos hipóval át is kell törölniük, mindezt persze védőfelszerelésben. Ezután a halottas zsákot fel kell címkézni, amin a fertőzésveszélyt is fel kell tüntetni. A holttest szállítása után pedig azonnal fertőtleníteni kell a kocsit, amiről naplót is vezetniük kell.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!