Orbán a migrációról és Gulácsiról beszélt a harmadik hullám közepén

2021. április 9. – 08:30

frissítve

Orbán a migrációról és Gulácsiról beszélt a harmadik hullám közepén
Facebook.com/orbanviktor

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor megtartotta szokásos péntek reggeli interjúját a Kossuth rádióban. Ilyenkor a miniszterelnök általában az operatív törzs üléséről érkezik az állami rádióba, most sem volt ez másképp, a korábbi gyakorlattól eltérően azonban ezúttal nem ismertette a járvány legfrissebb, elmúlt 24 órára vonatkozó adatait. (A friss számok a miniszterelnöki interjú után jelentek meg a koronavírusról tájékoztató oldalon: 7325 új fertőzöttet, 285 halálos áldozatot regisztráltak, további részletek ebben a cikkünkben.)

Helyette azzal kezdődött a beszélgetés, hogy mikor leszünk már ott, ahol a britek, akiknél az élet lassan visszatér a megszokott kerékvágásba. Orbán erre háborús állapotokról kezdett beszélni, és a mondanivalójába beleszőtte a rendszerváltást is, mint olyan nagy volumenű eseményt, amely szintén nem produkált a mostanihoz hasonló háborús állapotokat.

A beszélgetés egyetlen igazán konkrét része az érettségire vonatkozott: a miniszterelnök bejelentette, hogy a tavalyihoz hasonlóan csak írásbeli lesz, a középiskolák pedig ennek lezárultát követően, azaz május 10-e után fognak kinyitni.

Orbán ismertette a következő hetekre vonatkozó oltási ütemet is. Eszerint

  • jelenleg 2,7 millió beoltottnál járunk;
  • május elején ez 4 millió lesz;
  • május elejétől 7-10 nap alatt felmegy 5 millióra;
  • május közepén 6 milliónál fogunk tartani;
  • június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani.

Orbán attól tart, hogy nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina. Jelenleg 4 millióan regisztráltak, ami kevés, ezért a kormány ismert emberekkel kampányt indít az oltási hajlandóság növelése érdekében.

A kampány mellett ilyen lépés lehet például az is, hogy Orbán szerint hamarosan értelmet nyernek a védettségi igazolványok, 4 millió beoltott felett már lehet majd menni koncertekre, szállodába, társas eseményekre. A kormányfő szerint közel vagyunk ehhez. Mint ahogyan a június közepén kezdődő futball-Európa-bajnoksághoz is, ahol szintén a védettségi igazolvánnyal lehet majd kimenni a meccsekre.

Miután a vakcinákról kérdezték, Orbán párhuzamot vont a migrációs válság és a mostani helyzet között. Szerinte a koronavírus-járvány idején ugyanaz történt Brüsszelben, mint a migráció és kerítésépítés idején; későn kapcsoltak, és csak egy országnak volt helyén a szíve, ez pedig Magyarország. Azóta pedig már Bulgáriában is van kerítés, Olaszországban visszafordítják a hajókat.

„Mi jár annak, akinek igaza van? Az elején nyakleves, de aztán az idő igazolja az ő álláspontját, most már az osztrákok és a bajor miniszterelnök is szeretne orosz vakcinát.”

Kiderült az is, hogy Orbán nem hisz az ellenzéki pártoknak, akik az elmúlt napokban közös videóban buzdították oltásra az embereket. A kormányfő szerint a baloldal oltásellenes, a parlamentben beadtak egy határozatot, amely betiltotta volna a keleti vakcinákat, ha ezt elfogadják, akkor most sok százzal vagy ezerrel több halottja lenne az országnak.

Bár komoly sajtóvisszhangot kapott, a harmadik hullám közepén mégis meglepő volt, hogy Orbán a Herthától menesztett kapusedző, Petry Zsolt ügyéről is beszélt. A miniszterelnök nem akarta minősíteni Németországot, de megjegyezte, hogy a liberális politika ma elnyomó Európában, Petry pedig nincs egyedül, „mindannyian vele vagyunk”.

Felelevenítette, hogy a nemzeti válogatottal kapcsolatban alakult ki a helyzet, mert Gulácsi Péter „az ellenkező irányba tett nyilatkozatot”. (Gulácsi kiállásáról itt írtunk.) Orbán szerint a nemzeti csapatok különösen fontosak, azonban minden ilyen vita megbontja a csapategységet, amely most megbomolhatott csapaton belül, és ha nem figyelnek oda, a szurkolók és a csapat között is. Orbán szerint helyre kell állítani a csapategységet; az edző, Marco Rossi, valamint a csapatkapitány, Szalai Ádám munkájának minőségén múlik a következő hónapok sikere.

Orbán Viktor rádióbeszédének percről percre közvetítését itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!